چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
بچه ها را زیاد کنیم تا آمار بیکارها بالاتر رود
من به نمایندگی از جامعه دانشگاهی اعلام می کنم که طرح دوبچه کافی نیست چنان بلایی بر سربازار کار و نیروی کار کشور خواهد آورد که تا پایان دنیا این مصیبت جبران نخواهد شد.
خوب است یادمان باشد ما در کشوری زندگی می کنیم که هر روز آمار ضد و نقیضی آن هم از مراجع قانونی به دست ما می رسد . همین چند وقت پیش بود که عبدالرضا شیخ الاسلامی، وزیر کار دولت دهم ، نرخ بیکاری ایران را ۱۱/۳ درصد" اعلام کرد.
وی اعلام کرده است که در زمستان سال ۸۷ نرخ بیکاری ایران ۱۲ و نیم درصدبود که با ایجاد یک میلیون و ۲۰۰ هزار فرصت شغلی جدید در سال ۸۸ نرخ بیکاری تا پایان فصل پاییز ۲۱ دهم درصد کاهش یافته است.
از طرف دیگر حسن صادقی، معاون امور استان های خانه کارگر ادعا کرده است که اخراج کارگران در تعطیلات عید نوروز امسال ۵۰ درصد بیشتر از سال گذشته بوده است. به گفته او با احتساب افرادی که برای حل مشکلاتشان به اداره کار مراجعه نمی کنند، آمار اخراج ها ۷۰ درصد رشد داشته است. اول اینکه ما نمی دانیم حرف کدام درست است و در همین جا این سوال را مطرح می کنیم که در حالی که ما در سال جاری هیچ افزایش جمعیتی نداشته ایم و نرخ بیکاری و ایجاد اشتغالمان همانی است که می دانستیم چرا نتوانسته اید کار تولید کنید و آمار اخراج از کار افزایش یافته است؟ چرا باید کارگران ۵۰ درصد بیشتر از سال های گذشته بیکار شوند؟
بهتر نیست به جای ارائه طرح های نو و غیر قابل اجرا یا به جای برنامه ریزی برای بچه هایی که هنوز به دنیا نیامده اند امنیت شغلی آنهایی را که نفس می کشند و زندگی آدم های زیادی به آنها وابسته است تامین کنید.
در حال حاضر دولت حتی توان عمل به تعهدات خود در قبال صندوق بیکاری بیمه تامین اجتماعی و بسیاری از صندوق های دیگر را ندارد و با این حال می خواهد طرحی را اجرا کند که شوک شگفت آوری به بودجه و اقتصادکشور وارد می کند.
مجله بین المللی اکونومیست نرخ افزایش بیکاری در ایران را ۱۳ درصد اعلام کرده و براساس گزارش این مجله ۲۵ میلیون نفر در ایران بیکار هستند.این مجله تخصصی پیش بینی کرده است که در دو سال آینده نرخ بیکاری در کشور ما به ۱۴ تا ۱۵ درصد خواهد رسید. البته همه اینها به این شرط است که نرخ رشدجمعیت در کشور ما به منوال قبل بوده و طرح های مسوولان تغییری در این نرخ ایجاد نکند. نرخ های زیادی در کشور ما وجود دارند که تاثیری مستقیم روی زندگی ماگذاشته اند . نرخ تورم را به حق می توان موثرتر و مهم تر از نرخ بیکاری در کشور دانست. چرا که نرخ اولیه تاثیر زیادی بر افزایش بیکاری و فقیرتر شدن مردم کشور ما دارد. صندوق بین المللی پول با انتشار گزارشی اعلام کرد، نرخ تورم در سال ۱۳۸۹در ایران با فرض حذف تدریجی قیمت انرژی ۳ برابر خواهد شد. صندوق بین المللی پول این گزارش را پس از ملاقات با مقامات اقتصادی دولت شامل وزیر اقتصاد، رییس بانک مرکزی، مقامات ارشد مالی دولت و شنیدن ارزیابی های آنان منتشر کرده است. البته دولت بعد از انتشار این خبر، این پیش بینی ها را غیر کارشناسانه خواند.
در این میان ورای ارقام و اعداد برای شما مثالی می زنم تا به راحتی مشکلاتی را که پدر مادرهای آینده به مدد طرح دو بچه کافی نیست با آن درگیر خواهند شد درکنید. ماه ها پیش یکی از مادرهای این مرز و بوم ۵ قلویی به دنیا آورد. از همان روزهای اول قرار شد کمک هایی به آنها شوداما ظاهر قول در این مملکت ارزش خود را از دست داده است چرا که خبرگزاریآتی نیوز ادعا کرده است که کمر پدر و مادر این بچه ها، زیر بار مخارج آنها شکسته است. جالب آنکه پدر این بچه ها فقیر و نیازمند نیست، او حامی می خواهد. پدر و مادر این بچه ها می گویند که به تنهایی قادر نیستند فرزندان خود را بزرگ کنند و برای اینکه آنها را سالم به سن حداقل مدرسه برسانند نیازمند کمک هستند. در بسیاری از کشورها جهان تمهیدات خاصی برای این خانواده ها در نظر گرفته می شود.
این پدر و مادر دماوندی با وجود آنکه از به دنیا آمدن ۵ قلوهای خود خبر داشته و برای نگهداری آنها برنامه ریزی هم کرده بودند امروز برای ادامه زندگی به این روند با مشکلات بسیار زیادی دست به گریبان هستند. حالا این سوال ا ز دولت مطرح می شود که چگونه می خواهد طرح خود را اجرا کند؟
آیا فکر کرده است خانواده های چند فرزنده چگونه باید این بچه ها را بزرگ کرده و به همه امور آنها اعم از خورد و خوراک و درس و مدرسه و ... رسیدگی کنند؟باید این نکته را نیز یادآور شد در حال حاضر سن ازدواج در کشور بالا رفته است و در صورتی که زوج ها تمایل به تعدد فرزند داشته باشند باید فرزندانی پشت سر هم به دنیا بیاورند و خدا به داد آنها برسد و نحوه بزرگ کردن بچه هایی که به دنیا آورده اند. گفتنی است این در شرایطی است که زن و مردهای ایرانی از مشکلات مالی رنج نبرند. حساب افتتاحیه دولت نه تنها دردی از پدر و مادرهای این بچه ها دوا نمی کند بلکه آنها را وا می دارد تا هر ماه مبلغی را به حساب آنها واریز کنند و چه بد می شود اگر پدر این خانواده یکی از همان ۵۰ درصد کارگرانی باشدکه شب سال نو از کار بی کار می شود یا یکی از آن چند میلیون نفری که درانتظار کار نشسته است. دیگر بزرگ شدن و به عرصه رساندن این بچه ها و مشکلاتی که برای آنها به وجود خواهد آمد، بماند.
نویسنده : دکتر الهیار مردانی
اقتصاددان و مدرس دانشگاه
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست