شنبه, ۱۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 1 February, 2025
ویتامین های بارداری
آیا مکملها و ویتامینها واقعا در دورانی که باردار هستیم، مفید هستند؟ مزایای ویتامینها در دوران بارداری چیست؟ هرکدام از آنها را چقدر باید بخوریم و چه ممنوعیتهایی دارد؟ در این مطلب به تمام سوالهای ویتامینی شما در دوران بارداری پاسخ دادهایم...
● ویتامین A
این ویتامین نقش اساسی در سنتز هورمون رشد دارد که بسیار مفید است. در فرانسه، خوردن مواد مغذی سرشار از ویتامین A به خانم باردار توصیه میشود چراکه به رشد دستگاههای مختلف جنین مانند استخوانها و اعصاب مرکزی کمک میکند.
در بارداری: مصرف ویتامین A در دوران بارداری باید با تجویز پزشک باشد چرا که اگر دوز آن بیش از حد شود، باعث تهوع و سردرد خانم باردار و هچنین تولد نوزاد با شکاف کام میشود. بهعلاوه، میتواند تغییراتی در کبد جنین ایجاد کند.
منابع: در کره، مارگارین و ماهی تن و سالمون وجود دارد. در سبزیها هم میتوانید آن را در کلم، اسفناج و هویج بیابید.
● ویتامین ۹B یا اسیدفولیک
این ویتامین نقش بسیار حیاتی در دوران بارداری و قبل از آن (۳ ماه پیش از بارداری) دارد چرا که به تقسیم سلولی کمک میکند. در ضمن در تحقیقاتی در فرانسه مشخص شد مصرفنکردن ویتامین ۹B در دوران بارداری گاهی باعث نقصی عصبی به نام «اسپینابیفیدا» میشود.
در بارداری: مصرف ۴۰۰ میکروگرم در روز از این ویتامین ضروری است.
منابع: سبزیهای برگسبز مانند اسفناج، در میوههایی مانند موز، کیوی و پرتقال، غلات و آجیلها بهخصوص گردو. با خوردن ۱ پرتقال یا یکی و نصفی موز، ۵۰۰ گرم ویتامین ۹B به بدن میرسد یا ۱۰۰ گرم لوبیاسبز و ۱۰۰ گرم عدس پخته شده هم همین میزان ویتامین ۹B دارند.
● ویتامین D
ویتامین D باعث تعادل میشود. همچنین عبور کلسیم از روده را تسهیل میکند، باعث استخوانسازی میشود و ادرار کردن را منظم میکند. ویتامین D از طریق نور خورشید دریافت میشود. درنتیجه در مناطقی که خیلی آفتاب نباشد، حتما باید از مکملهای ویتامین D استفاده شود.
در بارداری: میزان موردنیاز ویتامین D برای یک خانم باردار حدود ۱۰ میلیگرم در روز است. کمبود آن باعث فشارخون بالا در خانم باردار میشود.
منابع: حدود ۱۰۰ گرم تن، ۲ عدد زرده تخممرغ و لبنیات، انواع ماهیهای چرب.
● کلسیم
مصرف کلسیم برای ساختن و شکلگیری استخوانها و دندانها لازم است.
در بارداری: در طول روز حدود ۱۲۰۰ میلیگرم کلسیم برای خانم باردار لازم است. اگر خانمی این مقدار را مصرف نکند، جنین میزان موردنیاز خود را از استخوانهای مادر دریافت میکند که مسلما برای سلامت او خطرناک است.
منابع: شیر و لبنیات (حدود ۲۰۰ میلیگرم)، آجیلها و ماهی.
● آهن
مصرف آهن در دوران بارداری بسیار مهم است چراکه مستقیم روی رشد و تکامل جنین اثر میگذارد.
در بارداری: گرچه خوردن این قرص ممکن است باعث عوارضی مثل تهوع و اسهال شود اما مصرف آن ضروری است. پیشنهاد میشود آن را قبل از خواب مصرف کنید. مصرف آن روزانه حدود ۶۰ میلیگرم است.
منابع: گوشت قرمز، ماهی، سبزیهایی مانند اسفناج و زرده تخممرغ از منابع آهن هستند.
● ویتامین C
این ویتامین بیش از همه برای خانمهایی که در معرض زایمان زودرس هستند، بسیار مفید است. ویتامین C در تقویت غشای کیسه آب مفید است.
در بارداری: توصیه میشود خانمهای باردار روزانه ۱۰۰ میلیگرم ویتامین C مصرف کنند. زیرا سطح ویتامین C خون یک خانم باردار کمی از حالت معمولی پایینتر است اما مصرف بیش از حد آن ضرر دارد چرا که مانع جذب همان مقدار موردنیاز هم میشود.
منابع: گوجهفرنگی، فلفلسبز، جعفری، کلمبرگ و گلکلم.
● ویتامین K
این ویتامین نقش عمدهای در انعقاد خون دارد پس بهتر است خانمهای باردار منابع این ویتامین را هم مصرف کنند.
در بارداری: معمولا با خوردن حدود ۵۰ میلیگرم از خوراکیها این نیاز برطرف میشود.
منابع: جگر و سبزیهای زردرنگ.
● منافع منیزیم
کمبود منیزیم، میتواند باعث گرفتگی ماهیچههای پا، انگشت شست پا و ناحیه شکم شود. خستگی و افت توانایی کارکردن، دردهای میگرنی، درد قلب و از همه مهمتر ناتوانایی در مدیریت استرس هم میتواند بهدلیل کمبود منیزیم باشد. (سلولهای بدن در شرایط استرس و برای عملکرد هورمونهای استرس، منیزیم بیشتری مصرف میکنند.) تحقیقات مختلف نشان میدهد استفاده از منیزیم کافی و مورد نیاز روزانه میتواند احتمال ابتلا به سرطان روده را کاهش دهد. پژوهشگران آمریکایی در یکی از تحقیقات، عادتهای غذایی و وضعیت سلامت بیش از ۳۵ هزار خانم بین ۵۵ تا ۶۹ سال را به مدت ۱۶ سال بررسی کردند و دریافتند خطر ابتلا به سرطان روده در خانمهایی که منیزیم مصرف میکردند، ۲۷ درصد کمتر از آنهایی بود که منیزیم کافی مصرف نکرده بودند. وقتی میزان منیزیم در بدن کافی باشد، ماهیچه قلب هم مانند دیگر ماهیچهها تقویت میشود و بهتر عمل میکند. کمبود این ماده معدنی، وضعیت قلب را هم به خطر میاندازد ولی متاسفانه این نکته به ندرت مورد توجه قرار میگیرد. بهدلیل افزایش و شدت بیماریهای قلبی، شاید وقت آن رسیده نسبت به اهمیت منیزیم در بدن حساس شویم.
ترجمه: پروانه شهرکی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست