دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

شیر مادر از چاقی کودک جلوگیری می‌کند


شیر مادر از چاقی کودک جلوگیری می‌کند

«استراتژی جهانی تغذیه شیرخواران و کودکان خردسال» تغذیه انحصاری شیرخواران با شیر مادر را در ۶ ماه اول به عموم توصیه می‌کند. برای اینکه بتوانید در مورد ارزش شیر مادر آگاهی‌رسانی …

«استراتژی جهانی تغذیه شیرخواران و کودکان خردسال» تغذیه انحصاری شیرخواران با شیر مادر را در ۶ ماه اول به عموم توصیه می‌کند. برای اینکه بتوانید در مورد ارزش شیر مادر آگاهی‌رسانی و مادران را تشویق کنید که به کودک خود شیر مصنوعی ندهند، لازم است اطلاعاتی در مورد مقایسه موادمغذی شیر مادر و دیگر شیرها در اختیار آنها قرار دهید.

از آنجا که کودکانی که منحصرا از شیر مادر تغذیه می‌کنند، از معضل چاقی و بیماری‌های ناشی از آن در امان هستند و در بزرگسالی کمتر با چاقی دست به گریبان خواهند بود، مادران با داشتن این اطلاعات و شیردهی اصولی می‌توانند کودکان خود را در برابر بیماری‌های مختلف بیمه کنند. برای اینکه ترکیب شیر مصنوعی را درک کنیم، لازم است تفاوت‌های بین شیرهای دام و شیر مادر و چگونگی اصلاح شیرهای دام برای تبدیل‌شدن به شیر مصنوعی (فرمولا) را بدانیم.

نمودارهای مختلفی وجود دارند که موادمغذی شیر مادر را با شیر تازه گاو و بز مقایسه می‌کنند. همه شیرها حاوی چربی برای تامین انرژی، پروتئین برای رشد و قند شیر به نام لاکتوز برای تامین انرژی هستند.

شیرهای دام، نسبت به شیر مادر پروتئین بیشتری دارند و دفع این مقادیر زیاد پروتئین برای کلیه‌های تکامل‌نیافته شیرخوار بسیار دشوار است.

شیرمادر همچنین حاوی اسیدهای چرب ضروری موردنیاز برای رشد مغز، چشم و سلامت عروق خونی است. این اسیدهای چرب در شیرهای دام وجود ندارد ولی ممکن است به شیر مصنوعی اضافه شده باشد.

کیفیت پروتئین همانند کمیت آن در شیرهای مختلف متفاوت است. درست است که مقدار پروتئین شیر گاو برای تولید شیر مصنوعی قابل اصلاح است اما کیفیت پروتئین‌ها غیرقابل تغییر است. پروتئین موجود در شیر گاو ۸۰ درصد کازئین دارد که هضم آن بسیار دشوار است ولی شیر مادر فقط ۳۵ درصد کازئین دارد و بقیه پروتئین‌های ضدعفونت (پروتئین WHEY) هستند.

پروتئین کازئین دلمه می‌شود و هضم را دچار اختلال می‌کند بنابراین مقدار زیاد آن که در شیر گاو وجود دارد، معده کودک را دچار آسیب می‌کند چون در معده شیرخوار به صورت لایه‌ای ضخیم و غیرقابل هضم دلمه می‌شود.

پروتئین شیر انسانی بیشتر از نوع WHEY و ضدعفونت است و از شیرخوار در مقابل عفونت‌ها محافظت می‌کند.

کودکانی که با شیر مصنوعی تغذیه می‌شوند، ممکن است نسبت به پروتئین‌های شیرگاو عدم تحمل پیدا کنند و حتی وقتی با شیرهای حاوی پروتئین?های مختلف تغذیه می‌شوند، اسهال، درد شکم، بثورات جلدی و علایم دیگر نشان دهند.

دکترمحمداسماعیل مطلق

متخصص کودکان، دانشیار دانشگاه جندی‌شاپور اهواز

مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت