چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

رسانه ها با اعتیاد مقابله کنند


رسانه ها با اعتیاد مقابله کنند

متاسفانه نقش حساس و بسیار تاثیرگذار رسانه های گروهی در پیشگیری از سوء مصرف مواد در کشور ما بسیار مغفول مانده است

متاسفانه نقش حساس و بسیار تاثیرگذار رسانه های گروهی در پیشگیری از سوء مصرف مواد در کشور ما بسیار مغفول مانده است. تولید فیلمهای تاثیرگذار سینمایی و تلویزیونی در خصوص اعتیاد و تشریح عواقب و تبعات اعتیاد می تواند نقش بسزایی در این خصوص داشته باشد.البته تا کنون فیلمهایی در این خصوص تولید شده است که در نوع خود تاثیرگذار بوده است اما این‌تأثیر‌گذاری کافی نیست.جوانان ما باید قبح اعتیاد را به صورتی عینی لمس کنند و در این میان رسانه ملی تاثیرگذارترین نقش ممکن را خواهد داشت .آموزش و پیشگیری اصلی‌ترین پادزهر در برابر اعتیاد محسوب می شود.

همگان اذعان دارند که نام اعتیاد برای همگان زننده است،حتی برای افرادی که در دام این غول بی پیکر گرفتارشده‌اند و هر روز زندگی تاریکی را در برابر دیدگان خود تصور می کنند.اما چرا با وجود اذعان همه نسبت به این نکته هنوز شاهد وجود افراد معتاد در جامعه هستیم؟اگرچه تا کنون اقدامات

قاطعانه ای جهت مقابله با سوداگران مرگ صورت گرفته است و برخی از قاچاقچیان مواد مخدر به سزای اعمال خو د رسیده اند اما هنوز مواد مخدر در جامعه قربانی می گیرد و تولید مواد مخدر جدید نظیر کریستال و شیشه نیز منجربه گرایش برخی نوجوانان و جوانان به این مواد شده است.در این میان خانواده ها از همه بیشتر مقصر هستند زیرا کوتاهی در تربیت صحیح فرزندان و وجود خانواده های از هم گسیخته یکی ازاصلی‌ترین عوامل اعتیاد فرزندان است.

نهاد خانواده مهم ترین نقش را در تعالی فرد و اجتماع ایفا می کند.از هم گسیختگی های اجتماعی و اخلاقی در غرب تحت تاثیر دور بودن بسیاری از افراد در نهاد خانواده صورت می گیرد.بر اساس تحقیقات صورت گرفته در همه کشورهای دنیا،گسست خانواده مترادف با گسست فرد است و خانواده ای که از هم گسیخته یا نیمه گسسته باشد و تربیت فرد در آن به خوبی صورت نگیرد می تواندمولد بحرانهای پایدار در جامعه باشد.

به عبارت بهتر تربیت فرد و جامعه از یکدیگر جدا نیست و آنچه در خانواده و در طول حیات فرد می گذرد تاثیر بسزایی در استحکام پایه های تربیتی اجتماع دارد.

همین قاعده کلی ایجاب می کند که اهمیت ویژه ای برای نهاد خانواده قائل شویم.از این حیث خانواده ها و والدین باید نقش مهم خود در تربیت فرزندانشان ر ا در یافته و در این خصوص همه توان خود را به کار گیرند.متاسفانه سهل گیری و بی توجهی برخی خانواده ها سبب شده است تا بسیاری از ضد ارزشها در همان فضای خانواده به ارزش تبدیل شده و خود را در ناملایمات و ناهنجاری های اجتماع نشان دهد.

در خصوص اعتیاد حقایق دردناکی وجود دارد .اگرچه این حقایق بسیار تلخ هستند اما انتقال آنها به جامعه سبب می شود تا نوجوانان و جوانان عزیزی که همواره در کمین گروهها و باندهای قاچاق مواد مخدر هستند بدانند که در صورت گرفتاری به اعتیاد و فریب خوردن دچار چه سرنوشتی خواهند شد .مواد مخدر صنعتی موادی هستند که این روزها به عناوین و تحت اسامی مختلف در اختیار برخی جوانان و حتی نوجوانان قرار می گیرد و آنها را از مسیر صحیح زندگی منحرف می کند.

استفاده از این مواد نه تنهاعقل را زایل می کند،بلکه مرگی دردناک و تدریجی را برای انسان رقم می زند.در این میان برخی با این اظهارات که «استفاده از این ماده ضرری ندارد»سعی در جذب مشتری‌های جدید دارند.متاسفانه در این خصوص برخی جوانان اغفال می شوند. دولت برای سالم سازی جوانان که ناخواسته گرفتار اعتیاد مواد افیونی صنعتی شده اند باید چاره اندیشی کند زیرا امکانات اندک سازمان بهزیستی تاکنون برای ترک اعتیاد آن معتادان کارساز و نتیجه بخش نبوده است. در این خصوص لازم است تاملی بیشتر بر روی این پدیده شوم صورت گیرد تا شاهد رشد بی رویه آن نباشیم. برخی معتقدند که سازمان بهزیستی می تواند به معتادان خود از طریق دادن مشاوره کمک کند و آنها را برای انجام روش های ترک اعتیاد به پزشکان ترک اعتیاد معرفی کند.

پیشگیری از مصرف اولیه مواد یا الکل می تواند خطر پیشرفت سوءمصرف و اعتیاد بعدی را کاهش دهد.خطر سوءمصرف مواد به طور عمده در خلال زمان های گذر افزایش می یابد، مانند تغییر مدارس، جابه جایی مکانی، یا طلاق و...

عللی که در تحقیقات انجام شده بیشترین درصد را به خود اختصاص داده و عمده ترین علل اعتیاد به شمار می روند عبارتند از:

معاشرت با دوستان، وجود عضو معتاد در خانواده، در دسترس بودن مواد، اختلافات و نابسامانی های خانوادگی، فقر اقتصادی، نداشتن سرگرمی و تفریحات سالم، بیماری های جسمانی، بیماری روانی، بیکاری، تجربه دنیای نشئه گی ناشی از لذت های آنی و زودگذر، ، عدم آگاهی به مضرات مواد مخدر، اعتیاد چهره های معروف و خرده فرهنگ موجود در محیط، تقلید، فقدان ایمان و ضعف مبانی مذهبی، ادبیات عرفانی ایران، کمبود مهر و محبت و محرومیت های ناشی از زندگی ماشینی امروز، شغل و وجود باندهای قاچاق و سیاستهای استعماری.

اما قبل از هرچیز به این نکته باید توجه داشت که استکبار به طور مستقیم مواد مخدر را در رگ های جوشان ملت ها تزریق نمی کند. او نمی تواند در هرجا که اراده کرد آنها را معتاد کند و معتاد بپروراند.

لذا خواست استکبار و یا حتی فراوانی مواد، ارزان بودن قیمت ها و یا سایر عوامل درونی و بیرونی گرایش به اعتیاد، باعث سلب اراده و تکلیف از انسان نمی شود. انسان موجودی باشعور و با اراده و مختار آفریده شده است و می تواند با اتکال به آرمان و عقیده اش از فساد جلوگیری کند و نه تنها خود فاسد نشود که با فساد هم مبارزه کند.

بنابراین القای این مسئله که چون استکبار خواسته، معتاد کند و با زور و قوای قهریه مبادرت به ورود مواد مخدر به کشور ما می کند ما ناچارا معتاد می شویم و گریزی از آن نداریم، یک تفکر غلط و برخاسته از سستی ایمان و سرکوب ندای وجدان و کاهلی در انجام فرایض دینی است. اگر ایمان به خداوند یکتا واعتقاد به روز رستاخیز و... با شناخت و اخلاص کامل حاصل آید آن گاه پدیده شومی به نام اعتیاد هرگز ره به جایی نخواهد برد.

هادی فلاح