یکشنبه, ۲۳ دی, ۱۴۰۳ / 12 January, 2025
بهداشت مو
● بهداشت مو در اسلام :
پاکیزگی دائمی مو در گروی نظافت همیشگی و شانه زدن و منظم کردن آن است . لذا کوتاه نگه داشتن موهای سر و صورت و استفاده از شانه اختصاصی برای آن ضروری است .
در منابع اسلامی به کوتاه نگهداشتن موی سر ، شانه زدن مکرر ، اجتناب از شانه کردن موها در حمام ، کوتاه نگاه داشتن ریش ، دقت در شستشوی آن و نامطلوب دانستن ریش بلندتر از یک قبضه ، کوتاه کردن موهای بینی ، آراستن موهای سر و اجتناب از تراشیدن موهای سر بنحوی که به مثله شدن شباهت دارد و چهره آدمی را ناخوشایند می سازد ، کوتاه کردن سبیل بگونه ای که پوست بالای لب ظاهر شود و از ورود سبیل به آب هنگام آشامیدن آب پیشگیری شود توصیه شده است و جالب توجه است که در مساله ای بظاهر کوچک مثل بهداشت مو روایات سرشار از رهنمودهای شگفت آور وجود دارد که ذیلاً به چند نمونه اشاره می شود :
قال رسول ا... ( ص ) :
« الشعر الحسن مو کسوء الله فاکرموه »
موی زیبا ، لباس اهدائی خدا است ، آن را گرامی بدارید ( وسائل الشیعه ج ۲ ص ۹۴۳- من لا یحضر ج ۱ ص ۷۶ )
قال رسول ا... ( ص ) :
« فاغسلو الشعر و اتقو البشره »
موها را بشوئید و از پوست مراقبت کنید . ( جامع الحادیت - سیوطی ، شماره ۲۱۰۹۳)
خداوند حنیف پاکیزگی را بر ابراهیم ( ع ) در ۱۰ چیز قرار داده ۵ مورد در سر و ۵ مورد در بدن ، در سر کوتاه کردن سبیل ، کوتاه کردن ریش ، اصلاح و مرتب کردن موی سر ، مسواک کردن و در بدن زدودن موهای زائد ، ختنه گرفتن و غسل از جنابت کردن و پاکیزن ساختن بدن با آب و شستشوی فراوان ( بحارالانوار - جلد ۷۶ ص ۶۸ )
داشتن موهای تمیز و مرتب سوای وظایفی که در بدن بعهده دارد در آراسته بودن ظاهر شما بسیار اهمیت دارد مهم نیست که موهای شما صاف ، مجعد ، نرم و یا زبر باشد مهم آن است که در هر حال آنها را مرتب و تمیز نگهدارید .
هیچ دارویی معجزه آسایی نمی تواند جایگزین بهداشت خوب برای موها بشود ، پاکیزگی ، مراقبت صحیح و انتخاب عاقلانه طرز آرایش می تواند تا حداکثر امکان به بهداشت و زیبایی موها کمک کند بنابراین توجه به نکات ذیل می تواند شما را در داشتن موهای سالم کمک نماید .
● نکات بهداشتی موها :
۱) نوع صابون ، شامپو و مواد پاک کننده :
پیش از صبحت کردن از صابون ، شامپوها و چگونگی انتخاب آنها ، باید گروهی که موی شما بدان تعلق دارد معلوم شود طریقه دقیق تعیین کردن گروه مو بدین شرح است که ابتدا سرتان را خوب با آب و صابون و یا شامپوی مورد مصرف معمولیتان بشوئید و ۳ روز بعد بدون اینکه چیزی به سرتان مالیده باشید ، پوست خود را با انگشتان سبابه ، به مدت یک دقیقه مالش دهید بعد سبابه تان را روی کاغذ نازک فشار دهید اگر از سبابه شما اثر چربی زیادی روی کاغذ نازک به جا ماند موی شما از گروه موهای چرب است و اگر چربی انگشت شما خیلی اندک و یا هیچ بود موی شما از گروه موهای خشک می باشد . و اگر اثر انگشت شما بر روی کاغذ نازک ، خفیف و به قدر اثر انگشت عرق کرده شما مثلا در فصل تابستان بود موی شما از گروه طبیعی و معمولی است با تعیین گروه مو ، انتخاب صحیح نوع صابون ، شامپو و سایر مواد پاک کننده و تقویت کننده مو با توجه به مشخصات مو به ویژه میزان چرب بودن آن ضروریات بوده که این امر باعث تقویت ریشه مو و سالم ماندن خواهد گردید .
تعداد دفعات صابون یا شامپو زدن نیز باید رعایت گردد زیرا شستشوی مو به دفعات خیلی زیاد با هر کیفیتی که مو داشته باشد می تواند در طول زمان منجر به اختلالات می شود در هر نوبت حمام نیز است شامپو را دو قسمت کرده تا بتوانید دو بار متوالی موها را شسته و هر بار با آب صاف و زلال آب کشی کنید .
کسانی که حالت استثنایی داشته و به دلیل حساسیت شدید پوست سر ، استعمال صابون یا شامپو را به سختی تحمل می نمایند ، بایستی به پزشک متخصص پوست و مو مراجعه تا دستورات لازم تجویز گردد.
۲) برس زدن روزانه موها و ماساژ مرتب آن باعث تشدید سرعت جریان خون شده و نیز مانع از جمع شدن گرد و غبار و کثافات در سر گشته و هوا بهتر به ریشه موها می رسد ولی در هر حال تعداد دفعات برس کشیدن روزانه موها نبایستی از دو بار تجاوز کند زیرا برس زدن های خیلی شدید و مکرر یا خیلی طولانی موجب شاخه شاخه شدن نوک مو ، شکسته شدن و ریزش آن می گردد .
۳) لازم است موها را تقریبآً هر ۳ تا ۴ هفته یکبار اصلاح نمود و برای این کار باید یک سالن آرایش خیلی تمیز انتخاب کرد تا از انتقال عفونت های میکروبی یا انگلی و قارچی به وسیله وسائل آرایش کثیف یا وسائلی که به قدر کافی تمیز نشده اند جلوگیری شود .
۴) بعضی اشخاص دچار پوسته و شوره سر می شوند شوره سر عبارت است از :
▪ سلولهای مرده پوسته سر که کم کاری غدد مولد چربی کنار مو ،
▪ بدی جریان خون در پوست سر ،
▪ موادی که چربی پوست سر را از بین می برند ،
▪ نوع غذا ،
▪ مقدار خواب و ناراحتی های عصبی در بروز آن مؤثرند معمولاً برس زدن ،
▪ شانه کردن و شستن مرتب ،
▪ شوره سر را کنترل می نماید حالات شدیدتر شوره مانند پوسته بستن ،
▪ خارش و التهاب احتیاج به معالجات مخصوص و تجویز به وسیله پزشک دارد.
۵) پس از شستشو برای خشک کردن موها از مالش شدید با حوله خودداری نمائید به جای آن موها را با فشار دادن به حوله خشک کنید.
زیرا موی تر دارای قوه کشش کمتری است و به آسانی می شکند همچنین برای خشک کردن کامل موها از خشک کننده هایی استفاده کنید که حرارت آن قابل تنظیم باشد تا بدین صورت از حرارت زیاد به موها خودداری شود .
۶) برای بهداشت موها به برنامه غذایی نیز باید توجه خاص شود ویتامین ها و کلسیم برای سلامت موها مؤثرند ناراحتی های عصبی ، بی خوابی ، بدی تغذیه در وضع موها اثر مهمی داشته لذا باید مورد توجه واقع شوند .
۷) تراشیدن موها ، سالم ترین راه برای برطرف کردن آنهاست البته بر طرف کردن موهای زاید به کمک مواد شیمیایی و کرم های ویژه نیز ممکن است ولی باید دانست که اگر ماده ای آن چنان قوی است که می تواند مو را از جایش سست کند و بیرون آورد ، قطعآً بر سلولهای پوست نیز بی تأثیر نیست در ضمن این مواد در بعضی از افراد ایجاد حساسیت پوستی می کند اگر از چنین موادی استفاده می کنید نباید این کار را به طور مداوم انجام دهید ، بویژه اگر عکس العملی در پوستتان بروز کند مصرف آنها را فوراً باید قطع کنید .
۸) سالیان متمادی است که رنگ کردن موها مد شده است و هم اکنون نیز افراد زیادی در یافتن راه حل های جدید و پیشرفته تری برای تغییر رنگ موی خود هستند اگر چه ممکن است رنگ زدن به موها اگر با احتیاطات لازم همراه باشد عوارض نامطلوبی نظیر خارش شدید در سطح پوست و برجستگی های مشخص در محل خارش بر جای نگذارد لیکن در موارد زیر رنگ کردن موها مناسب نبوده و بهتر است انجام نگیرد :
▪ موی شما بطور غیرطبیعی می ریزد .
▪ در رنگ کردن قبل ، خارش هایی در پوست سرتان داشته اید .
▪ قبلاً بحران نفس تنگی داشته اید و یا هم اکنون دچار آن هستید .
▪ دچار بیماریهای حاد یا مزمن کلیه هستید .
▪ پوست بدنتان در برخی نقاط مانند آرنج ، زانو ، پایین کمر و یا سر پوسته پوسته می شود .
● در مورد خانم ها :
▪ در شرایط بارداری بهتر است از رنگ کردن موهای خود پرهیز نمائید .
▪ عملاً ثابت شده است که در نزدیکی های شروع عادت ماهانه یا در دوران یائسگی نیز رنگ کردن موها نیز برخی از خانم ها ، عوارضی بدنبال داشته است لذا انجام رنگ مو در این مواقع نیز برای این قبیل از افراد توصیه نمی شود .
▪ نظر به احتمال انتقال بسیاری از بیماریها نظیر کچلی ها ، هپاتیت ( B,C ) ایدز ، سیاه زخم و .... از طریق لوازم اصلاح در آرایشگاهها رعایت نکات بهداشتی الزامی است .
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست