شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مواظب رگ هایتان باشید
●●عواملی كه باعث بالا رفتن فشار خون می شوند
● استرس: هنگامی كه در وضعیتی فوق العاده، اعم از تغییر موقعیت، اضطراب، عصبانیت و... قرار می گیریم، بدن ما فعالیت خود را با یك سری تغییرات سریع داخلی تنظیم می كند كه یكی از مهم ترین آنها، آزاد شدن هورمون آدرنالین از غدد فوق كلیوی است كه با افزایش تعداد ضربان قلب و تنگ كردن عروق به كمك یك سری ترشحات دیگر، منجر به بالا رفتن فشارخون و رسیدن خون اكسیژنه به عضلات و مغز می شود.
●نمك: ثابت شده است كه شیوع فشار خون بالا در مناطقی از جهان كه مصرف نمك بالاست، بیشتر است. مصرف نمك زیاد از دوران شیرخوارگی پایه ای برای بالا رفتن فشار خون در سنین بالاتر خواهد شد. محدود كردن نمك در سالهای بعدی برای بازگرداندن فشار خون به سطح عالی كافی نیست و تا حدی منجر به بهبودی می شود. یك قاشق چایخوری نمك حاوی ۲۳۰۰ میلی گرم سدیم است كه این مقدار معادل كل مقدار مصرفی توصیه شده روزانه را تشكیل می دهد.
● سیگار: با اولین پك به سیگار یا پیپ، فشار خون سیستولیك تا ۲۵ میلی متر جیوه افزایش می یابد و علت آن نیز، آزاد شدن آدرنالین است.
* تصلب شرائین (سخت شدن دیواره رگ ها): تصلب شرائین علت اصلی پرفشاری مزمن خون است كه عامل آغازین آن، آسیب به جدار داخلی عروق بوده و به دنبال رسوب كلسیم، كلسترول و فیبرین و... در جدار عروق رخ می دهد.
● چاقی: فشار خون بالا در افراد چاق، دو برابر نسبت به افرادی كه اضافه وزن ندارند و در محدوده وزن نرمال قرار دارند، شایع تر است. در این موارد، كاهش اندك وزن نیز به پایین آوردن فشار خون شما كمك می كند.
پرفشاری خون مسأله ای است كه جمعیت بشری گسترده ای را درگیر كرده است، نزدیك به ۵۸ میلیون نفر از مردم ایالات متحده از این بیماری رنج می برند و در ایران نیز شمار زیادی از افراد نه تنها در سنین بالا، بلكه در سنین میانسالی و حتی جوانی با این مشكل دست به گریبانند.
در واقع فشار خون بالا به صورت افزایش فشار خون در شریان ها تعریف می شود و به طور كلی فشار خون ۷/۱۱(یازده روی هفت میلی متر جیوه) طبیعی تلقی می شود و مقدار بالاتر از آن (چیزی حدود ۹/۱۴ و بالاتر) در بزرگسالان، بالا محسوب شده و باید كنترل شود.این مشكل از دسته تهدیدكننده های سلامتی است كه در صورت بالا بودن، احتیاج به یك فرایند طولانی مدت دارد كه باید در طول سالها عمر ادامه داده شود. این فرآیند شامل تغییراتی در رژیم غذایی، ورزش كردن و كنترل وزن است. وجود رابطه بین رژیم غذایی و فشار خون، دارای مفاهیم مهمی برای پیشگیری و درمان پرفشاری خون است كه حتی در صورت نیاز به درمان دارویی نیز باید رعایت شود، البته رعایت رژیم غذایی و مصرف داروها، تنها در صورتی مؤثر است كه بیمار به دقت به توصیه های پزشك خود عمل كند. در این زمینه مراقبین بهداشتی باید آگاه باشند كه در بسیاری موارد، به ویژه در بیماران مبتلا به پرفشاری خون خفیف، اصلاح رژیم غذایی و شیوه زندگی، نیاز به دارودرمانی را رفع یا دوز دارو را كاهش می دهد.
عوامل تغذیه ای كه در ایجاد این مشكل مؤثرند، عبارتنداز: چاقی، دریافت زیاد سدیم، مصرف كم پتاسیم و كلسیم و مصرف زیاد الكل.
لازم به ذكر است كه در برخی موارد، بیماری های كلیوی یا مشكل در غدد درون ریز و... می توانند منجر به پرفشاری خون شوند، ولی در بیش از ۹۰ درصد موارد علتی برای فشار خون بالا یافت نمی شود، كه به آن فشار خون بدون علت می گویند.در واقع جنبش روی آوری به مواد خوراكی برای پیشگیری و درمان بیماری ها، چند سالی است كه مورد توجه مجدد قرار گرفته است، اما یافته های نوین در تأیید آن موجب شده است كه دامنه و سرعت این گرایش به طرز شگفت انگیزی افزایش یابد.
اكنون این رویكرد در بسیاری از نقاط جهان طرفداران بی شماری دارد و تنظیم رژیم غذایی، در جهت كاهش فشار خون جزئی تفكیك ناپذیر از زندگی افراد درگیر با این اختلال را تشكیل می دهد.
اگر از مشكلات تغذیه ای نظیر پرفشاری- اختلال در چربی ها، بالا بودن قند خون، چاقی و... رنج می برید و تا به حال به تركیب مواد غذایی كه استفاده كرده اید، توجه نداشته اید، علت را در همین امر جست وجو كنید و به عنوان یك اصل ابتدا به تهیه جدولی بپردازید كه نشانگر مواد غذایی باشد كه در روز قبل مصرف كرده اید (یادآمد ۲۴ ساعته) سپس با نگاهی به الگوی تغذیه سالم كه در پایان به آن خواهیم پرداخت، مشخص كنید كه كدام موارد، موارد تخطی شما از یك رژیم غذایی سالم و مناسب بوده است (امیدوارم در این امتحان تجدید نشوید.)
در اینجا بهتر است به ذكر اهداف تغذیه ای در افراد مبتلا به پرفشاری خون بپردازیم:
۱ - كاهش دریافت سدیم و چربی ها
۲ - افزایش دریافت پتاسیم و سایر مواد معدنی مفید
۳ - كاهش مصرف دخانیات
۴ - تشویق به رعایت عادات بهداشتی در خوردن غذا و تبعیت از رژیم غذایی متعادل
در واقع ویتامین های متعددی نیز وجود دارند كه وجود آنها، برای تنظیم فشار خون و پیشگیری از بیماری های قلب و عروق بسیار كارآمد است. علاوه بر ویتامین ها، مواد معدنی و آنتی اكسیدان ها و همچنین بیوفلاونوئیدها نیز در این زمینه نقش دارندكه عبارتنداز:
ویتامین ، كولین، منیزیم، سلنیم، بتاكاروتن، ویتامین C و... بعد از بحث ویتامین ها و مواد معدنی، پرداخت جزیی تر به برخی مواد غذایی كه از اهمیت ویژه ای تعدیل چربی ها و فشار خون دارند، خالی از فایده نخواهد بود، زیرا اغلب داروهای فشارخون از طریق غیرمستقیم اثر كرده و غالباً ممكن است عوارض جانبی ناراحت كننده ای نظیر سرگیجه، ناتوانی جنسی، ضعف و خستگی مفرط و بی نظمی ضربان قلب و... ایجاد كنند، در عوض برخی مواد غذایی وجود دارند كه می توانند باعث كاهش فشار بدون عوارض جانبی شوند.
●كرفس:
دكتر الیوت در جریان پژوهش هایی دریافته است كه در كرفس تركیب شیمیایی با نام فتالید وجود دارد كه روی عضلات نرم رگ های خونی اثر كرده و آن را گشاد می كند و از این طریق به شكل مستقیم و ساده در كاهش فشار خون، تأثیر دارد.
●پیاز:
پیاز حاوی ماده ای به نام آدنوزین است و در ضمن دارای تركیبات آنتی اكسیدانی بوده كه در انواع تیره آن مقدار بیشتری موجود است و در اصل پیاز را عامل مؤثری در پایین آوردن كلسترول و فشار خون و كاهش لخته شدن خون در سرخ رگ های قلب می دانند كه به این لحاظ تأثیری كاملاً شبیه به آسپرین دارد.
●سیر:
حداقل در هفده آزمایش بالینی نشان داده شده است كه سیر قادر به تعدیل فشار خون است و میزان كاهش آن در اغلب آزمایش ها با خوردن ۶۰۰ میلی گرم سیر از پنج تا ده درجه است.
●شنبلیله:
تحقیقات نشان داده است كه گرد تخم شنبلیله آسیاب شده، كلسترول خون را پایین می آورد و ثانویه به آن، منجربه كاهش فشار خون خواهد شد. ماده ژله ای كه از انواع فیبر قابل حل در آب به نام گالاكتومان است و در تخم شنبلیله وجود دارد، به اسیدهای صفراوی باند شده و موجب كاهش كلسترول حتی در حد تأثیر داروهای مصنوعی می شود.
●چای سبز:
چای سبز سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی بسیاری از جمله: پتاسیم، فسفر، منیزیم، كلسیم و... است. هر فنجان چای حدود ۲/۰ میلی گرم فلوئور دارد كه در چای سبز از دیگر گونه های چای بیشتر است. وجود این مواد مغذی در چای سبز، آن را ماده مناسبی برای تعدیل فشار خون كرده و علاوه بر آن به حفظ سلامت اعصاب و عروق نیز كمك می كند.
●خرما:
جداول علمی تعیین كرده است كه نیاز روزانه بدن انسان به ماده معدنی منیزیم در حدود ۲۵۰ میلی گرم است در حالی كه هر صد گرم خرما ۶۳ میلی گرم از این ماده معدنی مفید را داراست.
بنابراین این میوه با دارا بودن طیف وسیعی از مواد معدنی كه خاصیت كاهش فشار خون را دارند به راحتی و شایستگی می تواند به عنوان جایگزین شیرین كننده های تصفیه شده مثل قند و شكر قرار گیرد.
●گلابی:
این میوه مفید و خوش طعم دارای ویتامین های A، B۱، B۲ و PP یا B۳ و مقداری پروتئین بوده. همچنین حاوی چربی، قند طبیعی، منگنز، كلسیم و آهن است. تانن و املاح پتاسیم كه در گلابی وجود دارد، برای مبتلایان به فشار خون بالا نافع است.
●زیتون و برگ زیتون:
زیتون حاوی ویتامین های A و C و پیش ساز ویتامین A (بتا كاروتن) است. روغن زیتون در به تعادل رساندن چربی های خون، اثر فوق العاده ای دارد. دم كردن برگ زیتون نیز به مقدار یك قاشق غذاخوری در یك فنجان آب یكی از بهترین داروهای معالج ازدیاد فشار خون و انسداد مجاری صفراوی به شمار می آید. بدین طریق كه روزانه ۳ الی ۴ فنجان از این دم كرده را به فواصل بنوشند.
●تره فرنگی:
تره فرنگی- پیازچه- ترب و... به دلیل دارا بودن فیبرهای غذایی و همچنین ویتامین های گوناگون نظیر ویتامین های گروه B و C ، همچنین گوگرد و موادی نظیر سلولز و ازت خواص ضد عفونی كنندگی داشته و در كنار آن قادر به كاهش فشار خون و چربی های خون است.
●سویا:
اسید آمینه موجود در پروتئین های سویا عاملی برای تنظیم فشار خون هستند. مقادیر كم گوگرد و پروتئین های سولفوره موجود در پروتئین های سویا باعث افزایش دفع نمك از كلیه و كاهش دفع كلسیم می شود. كلسیم ماده ای است كه علاوه بر ساخت و نگهداری و سلامت استخوان ها و دندان ها در تنظیم فشار خون نیز نقش مهمی را ایفا می كند. افزودن حداقل ۲۵-۲۰ گرم محصولات پروتئینی دانه كامل سویا(مثل آجیل سویا) فشار را تا حد زیادی پایین می آورد.
●گوجه فرنگی:
گوجه فرنگی یك میوه- سبزی است كه دارای ویتامین های اساسی مانند ویتامین C، ویتامین A و... است. لازم است كه تمامی گوجه خورده شود(یعنی پوست، تخم و گوشت آن) تا اثرات مفید آن نمایان شود. در واقع آب گوجه فرنگی خون گیاهی نامیده می شود و برای پایین آوردن فشار خون (البته بدون افزودن نمك) از آن استفاده می كنند.
●گریپ فروت و لیموترش:
این دو میوه مفید به عنوان سردسته هایی برای مركبات معرفی شده اند كه در حقیقت بالا بودن میزان ویتامین C و املاح معدنی در آنها موجب شده تا از دیرباز برای كاهش فشارخون مورد استفاده قرار گیرند، استفاده از این میوه ها در وعده های میانی(میان وعده ها) می تواند به سایر عوامل در پایین نگه داشتن سطح فشار خون كمك كند.
با صحبت در رابطه با میوه ها و سبزی ها به این نتیجه رسیدیم كه هر نوع سبزی و میوه تازه، سرشار از مواد معدنی و ویتامین های مورد نیاز و ضروری برای سلامت دستگاه های بدن است و استفاده روزانه ۷-۶ وعده از آنها می تواند از بروز بیماری های قلبی- عروقی(فشار خون بالا- چربی خون بالا) و انواع سرطان ها جلوگیری كند، مضاف بر این كه عنصر حرارت دهی در رابطه با آنها قابل حذف بوده و مصرف آنها بدون درگیری در پروسه طبخ و فراهم سازی قابل اجراست. بنابر این مصرف میوه و سبزیجات خام (حدالامكان) و پخته را در برنامه غذایی خود داشته باشید.
صدف كوه كن
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست