سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

ناتوانی های جنسی از تشخیص تا درمان


ناتوانی های جنسی از تشخیص تا درمان

قابل توجه خانم ها و آقایان

ناتوانی جنسی و انزال زودرس در مردان و بی‌میلی جنسی در زنان از شایع‌ترین اختلالات جنسی است که متاسفانه بسیاری از خانواده‌ها از وجود این مشکلات آگاهی ندارند و این موضوع می‌تواند زمینه‌ساز مشاجره‌ها و اختلافات خانوادگی و حتی طلاق زوج‌ها باشد...

البته در بسیاری از مواقع، بروز مشکلات جنسی، ریشه در مسایل روانی افراد دارد و با مراجعه به متخصص و انجام بررسی‌های اولیه در کوتاه‌مدت قابل‌درمان خواهد بود اما گاهی برای درمان مشکلات به وجودآمده نیاز به درمان‌های بلندمدت دارویی و روان‌شناختی است. این مشکلات فقط با مراجعه به پزشک متخصص قابل تشخیص و درمان است.

● گرفتن شرح‌حال، اولین قدم درمانی

با توجه به درمان موفق ناتوانی جنسی در دهه اخیر، تعداد افرادی که برای درمان مشکلات جنسی خود به مراکز درمانی مراجعه می‌کنند، افزایش یافته اما متاسفانه بسیاری از افراد به دنبال درمان‌های مناسب سریع هستند و این باور اشتباه ناشی از تبلیغات غیرعلمی در مورد درمان سریع مشکلات جنسی را پذیرفته‌اند.

باید گفت عوامل متعددی در بروز مشکلات جنسی نقش دارند و نمی‌توان ناتوانی جنسی در آقایان یا بی‌میلی جنسی در خانم‌ها را با گرفتن یک شرح‌حال کوتاه و مختصر و تجویز یک دارو در مدت زمان اندکی درمان کرد.

● بیماری‌هایی که اختلال جنسی می‌آفرینند

بیماری‌های مختلفی باعث بروز مشکلات جنسی در خانم‌ها و آقایان می‌شوند که از جمله آنها می‌توان به مشکلات هورمونی، بیماری‌های عصبی، بیماری‌های روانی، مشکلات غدد درون‌ریز، دیابت، بیماری‌های قلبی‌-عروقی و حتی تاثیر داروهای مختلف مصرفی بیمار اشاره کرد. در این بین نباید فراموش کرد که مسائل روحی و روانی و استرس‌های شغلی و خانوادگی تا حد بسیار زیادی در بروز مشکلات جنسی موثر هستند و می‌توانند منشأ اصلی ناتوانی جنسی در آقایان و بی‌میلی یا کاهش میل جنسی در خانم‌ها باشند. در چنین شرایطی فرد بیمار، می‌تواند با مراجعه به یک روان‌پزشک در مدت کوتاهی درمان شود و نیاز به مداخلات درمانی چندانی وجود ندارد. اما گاهی اوقات علت ناتوانی جنسی فراتر از مسایل روانی و استرس‌های روزمره است که ابتدا باید این ناتوانی تعریف شود.

● گول تبلیغات غیرعلمی را نخورید

به طور کلی آقایانی که به صورت دائم یا مکرر برای حداقل ۳ ماه نمی‌توانند نعوظ کافی داشته باشند، مشکل ناتوانی جنسی دارند که این مشکل براساس شکایت خود بیمار یا همسر او قابل بررسی است اما دریافت اطلاعات غلط از طریق اینترنت و دوست و آشنا اشتباه بزرگی است که بسیاری از زوج‌ها مرتکب آن می‌شوند چرا که این اطلاعات غیرعلمی، راه‌های درمانی بسیار نادرستی را پیش روی بیمار قرار می‌دهد. بنابراین در صورت بروز هرگونه مشکل جنسی مراجعه به متخصص باید در اولویت قرار گیرد. در بسیاری از تبلیغات گمراه‌کننده برای درمان مشکلات جنسی یک دارو یا یک وسیله خاص تبلیغ می‌شود و تولیدکنندگان آنها ادعا می‌کنند که در کوتاه‌مدت مشکل جنسی فرد برطرف خواهد شد اما این سوال مطرح می‌شود که چگونه می‌توان بدون گرفتن شرح‌حال کافی و کامل از بیمار به نوع مشکل جنسی او پی برد و اقدام به درمان مشکل ایجاد شده کرد؟!

● آزمایش‌های هورمونی و کلینیکی هم لازم است؟

گاهی برای درمان مشکلات جنسی بعد از گرفتن شرح‌حال کامل و کافی چه از خود بیمار و چه از همسر او، نوع و نحوه شروع بیماری مشخص می‌شود اما در بعضی از مواقع نیز برای یافتن علت بروز مشکل انجام معاینات پزشکی و آزمایش‌های کلینیکی ضروری به نظر می‌رسد. مثلا عدم رشد کافی در بیضه‌ها، عدم ترشح مناسب هورمون‌های جنسی، وجود تومورهایی در غده هیپوفیز و ترشح نامنظم هورمون‌ها، جراحی روی آلت تناسلی حتی در دوران کودکی و ... می‌توانند زمینه‌ساز بروز ناتوانی‌های جنسی و کاهش میل جنسی در آقایان باشند که برای تشخیص این مشکلات، معاینات پزشکی و آزمایش‌های هورمونی برای بیمار تجویز می‌شود. بعد از این مرحله و با توجه به شرح‌حال کامل بیمار و نتیجه معاینات و آزمایش‌های بالینی، علت بروز مشکل جنسی تشخیص داده می‌شود و مراحل درمانی آغاز خواهد شد.

● گاهی درمان دارویی کافی نیست

برای درمان بسیاری از مشکلات جنسی نیاز به مداخلات دارویی وجود دارد اما در کنار این درمان‌های دارویی، ممکن است به تست‌های روان‌شناسی نیاز باشد تا بیمار از نظر روانی هم تحت درمان قرار گیرد. همچنین در مراحل پیشرفته‌تر درمانی و برای تشخیص و تکمیل‌شدن روند درمان گاهی آزمایشات تخصصی‌تر مانند رادیولوژی و سونوگرافی برای بیمار تجویز می‌شود که همه این موارد به تشخیص پزشک معالج صورت می‌گیرد و نیازی به اصرار بیمار نیست.

● نگرانی و وسواس؛ عامل مهم بروز مشکلات جنسی

بسیاری از افرادی که برای حل مشکلات جنسی خود به مراکز درمانی مراجعه می‌کنند، در واقع با مشکل چندانی مواجه نیستند و به دلیل تلقین بیش از حد دچار نگرانی شده و برای درمان اصرار دارند. به عنوان نمونه، اغلب جوانانی که از کوتاهی طول آلت تناسلی خود رنج می‌برند و ابراز نگرانی می‌کنند، دچار اشتباه و وسواس فکری شده‌اند و با معاینات پزشکی مشخص می‌شود که طبیعی هستند و مشکلی ندارند که در این بین تبلیغات ماهواره‌ای تاثیر زیادی در تلقین‌های اشتباه دارند. بنابراین باید تاکید کنم که ۹۰ درصد افرادی که از مشکل کوتاهی آلت رنج می‌برند، مشکل جنسی ندارند و در موارد نادری نیاز به مداخلات درمانی وجود دارد. بنابراین جای هیچ‌گونه نگرانی نیست و اگر هم مشکلی وجود دارد باید با مراجعه به متخصص درمان شود. لازم به ذکر است استفاده از داروها و وسایل ماهواره‌ای راهگشا نیست و حتی می‌تواند مشکل‌آفرین باشد.

در عین حال، یکی از مهم‌ترین اختلالات جنسی آقایان، سرعت انزال است که اغلب جنبه روحی روانی دارد و معمولا نیاز به بررسی‌های پزشکی پیچیده نیست اما گاهی روش‌های درمانی چند ماهی طول می‌کشد و بیماران نباید از این موضوع گله‌ای داشته باشند زیرا مشکل جنسی‌شان قابل درمان است.

این در حالی است که در بسیاری از خانم‌ها کاهش میل جنسی یا بی‌میلی جنسی و حتی مقاربت‌های دردناک به دلیل مشکلات روانی و نگرانی‌‌های نابه‌جا است و اگر متخصص زنان تشخیص دهد که عفونت خاصی وجود ندارد یا هیچ مشکل پزشکی در دستگاه تناسلی فرد تشخیص داده نشود، با چند جلسه روان‌درمانی این مشکل جنسی خانم‌ها به راحتی درمان خواهد شد.

دکتر سیدکاظم فروتن

اورولوژیست

رییس کلینیک سلامت خانواده