پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
مجله ویستا

نگاهی نو در استفاده از انرژی های تجدیدپذیر در ایران


نگاهی نو در استفاده از انرژی های تجدیدپذیر در ایران

در کشور ما مصرف انرژی های فسیلی رو به افزایش است

در کشور ما مصرف انرژی‌های فسیلی رو به افزایش است.

عواملی همچون:

۱- افزایش جمعیت

۲- افزایش وسایط نقلیه

۳- افزایش واحدهای مسکونی

۴- ایجاد و تاسیس کارخانجاتی که مواد اولیه‌شان و همچنین منبع انرژی مصرفی‌شان انرژی فسیلی( مانند مازوت- گاز- نفت کوره و...) است.

همچنین ساخت خودروهایی که مصرف سوخت بالایی دارند و ساخت منازلی که استاندارد نبوده و میزان اتلاف انرژی در آنها بالاست باعث گردیده تا مصرف سوخت‌های فسیلی به شدت افزایش یابد.

همچنین استفاده کردن از دانش و تکنولوژی‌های قدیمی در تولید مواد صنعتی در کارخانه‌هایی که با روش‌های قدیمی در حال کار هستند و به روز نکردن آنها به دانش امروزی باعث گردیده تا مصرف انرژی‌های فسیلی و تجدیدناپذیر در این قسمت دائم در حال افزایش باشد. در سال‌های اخیر دولت سعی کرده تا با افزایش قیمت انرژی و سهمیه‌بندی سوخت و تعطیل کردن کارخانه‌هایی که مصرف انرژی بالایی دارند تا حدودی از این آهنگ رشد مصرف سوخت جلوگیری نماید.

روش دیگری که می‌تواند در امر کاهش مصرف سوخت‌های فسیلی موثر باشد استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر است. با توجه به اینکه این انرژی‌ها به هنگام مصرف آلودگی‌هایی چون گازهای سمی و گازهای گلخانه‌ای تولید نمی‌کنند و با توجه به اینکه مصرف سوخت‌های فسیلی هم اکنون در جهان باعث گردیده تا با افزایش دما، شرایط نامساعد جوی از قبیل سیل- طوفان، خشکی‌های وسیع در بعضی از کشورها و نابودی لایه ازون رو به رشد باشد. بسیاری از کشورهای صنعتی رو به استفاده از این نوع انرژی‌ها آورده‌اند و به روش‌های مختلف سعی دارند تا هزینه تولید و مصرف آن را کاهش دهند. در کشورهایی مانند آلمان- چین- اسپانیا از سال‌های پیش در امر توسعه وتولید و مصرف این نوع انرژی‌ها تلاش‌های فراوان گردیده و هم اکنون نیز این تلاش‌ها ادامه دارد. مثلا در آلمان از یک نوع سیکل ترکیبی استفاده گردیده که در بیشتر مواقع از انرژی تجدیدپذیر استفاده می‌شود و در بعضی موارد که امکان استفاده از این نوع انرژی وجود ندارد از سوخت‌های فسیلی استفاده می‌‌گردد.

این کشورها هم اکنون میزان توسعه‌یافتگی و پیشرفت‌شان را براساس میزان استفاده از سوخت‌های تجدیدپذیر تعریف می‌کنند. با توجه به این که کشور ما یکی از بزرگترین تولیدکننده‌های سوخت‌های فسیلی درجهان است، پایین بودن قیمت مواد سوختی باعث گردیده تا توجه کافی به استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر نگردد. عامل دیگری که باعث شده تا توجه چندانی به این نوع انرژی‌ها نگردد، قیمت بالای انرژی‌های تجدیدپذیر و بازده پایین تولید این نوع انرژی‌ها است. به این دلیل این بخش دچار عقب‌ماندگی و افت گردیده در چند دهه اخیر توجهاتی به تولید و مصرف این نوع انرژی‌ها در کشور گردیده که عامل گران شدن و سهمیه‌بندی سوخت به شدت این توجه افزوده است.

باید بدانیم که ما در کشوری آفتابی و باد خیز زندگی می‌کنیم که دارای منابع آبی کمی است. کشور ما در کمربند آفتابیsunbelt قرار دارد و در بیشتر مکان‌ها و مناطق آن بیش از ۳۰۰ روز آفتاب وجود دارد. بنابراین با استفاده از صفحات خورشیدی و ساختن ساختمان‌ها و منازل در جهت مناسب می‌توان به مقدار چشمگیری میزان مصرف سوخت‌های فسیلی از قبیل گاز و نفت سفید راکاهش داد. همچنین از توربین‌های بادی برای تولید الکتریسیته به دو روش مستقیم و غیرمستقیم می‌توان بهره برد. در روش مستقیم می‌توان در مناطقی از کشور مانند کوه‌پایه‌ها، حاشیه کویر و یا سواحل دریا که تقریبا در بیشتر سال در آنها جریان‌های هوایی وجود دارد، با نصب توربین در مسیر این جریان‌ها و با چرخاندن پره‌های آنها تولید الکتریسیته کرد.

روش غیرمستقیم استفاده از دودکش‌های خورشیدی است. از جریان هوای گرم و هدایت این جریان در یک دودکش بلند و قراردادن توربین‌ بادی در مسیر جریان هوای گرم می‌توان تولید الکتریسیته نمود.

با توجه به اینکه کشور ما بسیار مستعد برای تولید این نوع انرژی‌ها است دولت باید سرمایه‌گذاری بزرگی در جهت تولید این نوع انرژی نماید. زیرا باعث کاهش مصرف سوخت‌های فسیلی و فروش آن در بازارهای جهان و مصرف پول حاصله در جهت توسعه کشور می‌گردد و باید توجه داشت که این نوع انرژی همیشه در حال تولید و زایش است و مصرف آن هیچگونه آلودگی ندارد. به همین خاطر برای نجات زمین در تمام کشورها باید توجه ویژه‌ای به آن گردد.

نویسنده : نورعلی جاونژاد