چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

۱۸ نوامبر ۲۰۰۸ ـ دیدار «هو جینتائو» رهبر چین با فیدل کاسترو ـ چین و روسیه در امریکای لاتین


۱۸ نوامبر ۲۰۰۸ ـ دیدار «هو جینتائو» رهبر چین با فیدل کاسترو ـ چین و روسیه در امریکای لاتین

«هو جینتائو» که در حال دیدار از آمریکای لاتین است ۱۸ نوامبر ۲۰۰۸ از کوستوریکا وارد کوبا شد و وعده داد که مبادلات دو کشور سوسیالیست بیش از پیش گسترش یابد. وی همچنین کمک چین به ترمیم …

«هو جینتائو» که در حال دیدار از آمریکای لاتین است ۱۸ نوامبر ۲۰۰۸ از کوستوریکا وارد کوبا شد و وعده داد که مبادلات دو کشور سوسیالیست بیش از پیش گسترش یابد. وی همچنین کمک چین به ترمیم آسیب های وارده به کوبا، ناشی از سه توفان دریایی پی در پی پاییز امسال را اعلام داشت. مبادلات چین و کوبا در سال ۲۰۰۷ از رقم دو میلیارد و هفتصد میلیون دلار متجاوز بود که شش برابر پنج سال پیش است. چین در نیکل و نفت کوبا سرمایه گذاری کرده است. چینیان که بخواهند زبان اسپانیایی فراگیرند به کوبا فرستاده می شوند و در اینجا در «تارارا» حومه شهرهاوانا یک آموزشگاه تدریس زبان اسپانیایی به چینیان دایر شده است. «هو» در نخستین روز دیدار از کوبا از این آموزشگاه دیدن کرد. گسترش مناسبات چین با آمریکای لاتین که در دو سوی اقیانوس آرام واقع شده اند ایجاب می کند که دهها هزار چینی برای ادامه برقراری این مناسبات زبان اسپانیایی فراگیرند. چین اینک (سال ۲۰۰۸) بزرگترین شریک تجاری آمریکای لاتین بشمار می رود. آهنگ گسترش این مبادلات به حدی است که در ۹ ماه نخست سال ۲۰۰۸ پنجاه و دو درصد نسبت به سال ۲۰۰۷ افزایش داشته و از ۱۱۱ میلیارد و پانصد میلیون دلار تجاوز کرده است. گسترش مناسبات چین با آمریکای لاتین همزمان با روی کار آمدن چپگرایان در این منطقه آغاز شد و این گسترش از نوامبر ۲۰۰۴ و پس از نخستین دیدار «هو جینتائو» از آمریکای لاتین شتاب بیشتری به خود گرفت.

درگیری دولت واشنگتن در خاورمیانه، فرصت مناسبی فراهم آورد تا چپگرایان در آمریکای لاتین بر سر کار آیند و چین و روسیه را به آنجا بکشانند تا راهی برای بازگشت مجدد آمریکا وجود نداشته باشد.

فیدل کاسترو برغم بازنشسته شدن، همچنان به چشم مرشد سران چپگرای آمریکای لاتین نگریسته می شود. او بود که تلاش کرد اختلاف دولت کلمبیا با چپگرایان مسلح این کشور رو به کاهش بگذارد تا دولت واشنگتن بهانه برای مداخله نداشته باشد. فیدل کاسترو با اینکه دوران نقاهت از بیماری را طی می کند کتابی تحت عنوان «صلح در کلمبیا» تالیف کرده که در آن به تلاش او به حل مسائل این کشور اشاره شده است. این کتاب که کاسترو برای نوشتنش ۴۰۰ ساعت صرف وقت کرده در نیمه نوامبر ۲۰۰۸ انتشار یافته است.

رهبران چپگرای آمریکای لاتین هرچند وقت یک بار به هاوانا می روند و از فیدل کاسترو که اختیارات حکومتی را به برادرش رائول سپرده پند و اندرز می گیرند. «هو جینتائو» رهبر چین نیز در نخستی روز دیدار خود از کوبا به دیدار فیدل کاسترو شتافت. فیدل قبلا با یک روحانی ارشد کلیسای ارتودوکس روسیه که برای گشودن چنین کلیسایی در کوبا به هاوانا رفته بود ملاقات کرده بود و اینک در انتظار دیدار با مدودیف رئیس جمهور روسیه است. مدودیف در دیدار اخیر با فیلیپ پرز روکوئه وزیر امورخارجه کوبا ترتیب این سفر را روشن ساخته است. روسیه پس از یک وقفه ۱۵ ساله باردیگر به دوران همکاری های همه جانبه با کوبا ـ از همکاری نظامی تا فرهنگی و بازرگانی بازگشته است. ضمنا این روزها رسانه ها بیش از هروقت دیگر درباره پسر فیدل کاسترو (که نام او فیدل کاسترو ـ بالارت است، اسم خانوادگی پدر + اسم خانوادگی مادر= Fidel Castro - Balart) مطلب می نویسند و عکس چاپ می کنند.