چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مجله ویستا

سفر به دیار دریادلان دریایی


سفر به دیار دریادلان دریایی

شهر بندری گناوه در استان بوشهر که بازرگانی و ماهیگیری دو شغل مهم و مرسوم در میان مردم این شهر است, گناوه از شهرهای زیبایی است که به شما توصیه می کنیم آن را از نزدیک ببینید

شهر بندری گناوه در استان بوشهر که بازرگانی و ماهیگیری دو شغل مهم و مرسوم در میان مردم این شهر است، گناوه از شهرهای زیبایی است که به شما توصیه می‌کنیم آن را از نزدیک ببینید.

صحنه زیبای قایق‌های ماهیگیری در کرانه‌های دریای این شهر که برخی آرام گرفته‌اند و برخی در حال حرکت به سوی آب‌های نیلگون هستند، شما را به سوی خود می‌خواند تا دمی فارغ از درگیری‌های زندگی به زیبایی‌های آن نیز نگاه کنید.

تورهای ماهیگیری، چه آنها که بر قایق‌ها آویزان است و چه آنها که در دریا شناور است از زندگی پرتلاطم ماهیگیرانی سخن می‌گوید که هریک دلی دارند به وسعت دریا.

از دیگر بخش‌های جذاب کرانه‌های این شهر و شهرهای اطراف آن، وجود ساحل‌های ماسه‌ای پوشیده از صدف‌های دریایی است و پرواز پرنده‌های دریایی که در تکاپو و جنب و جوش هستند و با صداهای عجیب و غریب و نامفهومی که از خود درمی‌آورند، بی‌اختیار آدمی را در دنیای خود غرق می‌کنند.

به یاد داشته باشید که تماشای لحظه‌های طلوع و غروب خورشید را در کنار دریا فراموش نکنید که آرامشی بی‌نظیر به همراه دارد.

بندر گناوه بازارهای تجاری محلی زیادی دارد که کالاهای گوناگونی دارند و عموم کالاها قیمت‌های مناسبی دارد و این امر خود بر افزایش ورود گردشگر به این منطقه اثر گذاشته است.

بیشتر مردمی که در این منطقه زندگی می‌کنند از نژاد «لر» بوده و در کنار آنها عرب‌ها و اقوام دشتی را نیز می‌بینیم.

شهر کنونی گناوه در نزدیکی جنوب شهر باستانی گناوه قرار گرفته و این شهر باستانی نشان از قدمت و پیشینه تاریخی شهر دارد.

باقیمانده این شهر باستانی را «تیرسول» (شن فشرده) می‌نامند. البته باید گفت که تل گنبد، تل گوری، تل مناره، و تل امامزاده نیز از نام‌هایی است که بر این خرابه‌ها گذاشته‌اند و گوپال یا همان گل‌های پخته استوانه‌ای، در این منطقه بسیار به چشم می‌آید.

در گذشته‌های بسیار دور مردم شجاع و دلاور این منطقه برای پاسداری از شهر و خانواده‌های خود از این گل‌ها استفاده می‌کردند و آن را با منجنیق بر سر دشمنانشان می‌ریختند.

در این ویرانه‌ها نشانه‌های پی بناها و نماهای سنگی دیده می‌شود که با حفاری‌های باستان‌شناسان بررسی‌های کارشناسی می‌شود و در مورد آثار به دست آمده و قدمت آن نظر داده می‌شود.

زیارتگاه بی‌مره (محله امامزاده گناوه)، امامزاده سلیمان بن علی گناوه، برج خان گناوه، تل گوری و شاه صدرالدین، غار تودیو (در نزدیکی روستای قائد حیدر)، پناهگاه صخره‌ای مال قائد (در ۱۰ کیلومتری شمال غربی بندر گناوه)، پارک گردشگری ساحلی و جزیره جنوبی میرمهنا نزدیک بندر ریگ از جمله دیدنی‌های این بندر به حساب می‌آیند.

در ساحل زیبای بندر گناوه پارکی ساخته شده که از جمله جاذبه‌های مهم این شهر بوده و به زیباسازی آن نیز کمک کرده است.

در نزدیکی این پارک ساحلی چندین هتل وجود دارد که پذیرای مسافران است و این هتل‌ها و پارک در نزدیکی بازار قرار گرفته‌ است.

امامزاده سلیمان بن علی گناوه مهم‌ترین مرکز مذهبی شهر به شمار می‌رود. گنبد بزرگ و نیلگون این امامزاده دارای سطحی پلکانی‌شکل است و حتی از فاصله بسیار دور قابل شناسایی است.

مرقد مطهر این امامزاده در حاشیه جاده گناوه ـ دیلم قرار گرفته که قدمت آن به دوره صفوی بازمی‌گردد. گنبد این بنا با کاشی‌های آبی فیروزه‌ای‌رنگ پوشیده شده و در بخش ساقه گنبد تزئینات کاشیکاری لوزی‌شکل سفید و لاجوردی دیده می‌شود.

وجود آثار واماکن تاریخی و مذهبی که با سبک اصیل ایرانی و با قدمتی دیرینه در این مناطق به‌جا‌ مانده و کارگاه‌های صنایع دستی نظیر لنج‌سازی ، گرگوربافی و گبه‌بافی از دیگر جاذبه‌های این بندر به حساب می‌آید.

پهلوگیری شناورهای تجاری و ماهیگیری در لنگرگاه‌ها و هیاهوی صیادان و ملوانانی که آبزیان صید شده را از انبار شناورها تخلیه می‌کنند و بارهای تجاری را در گمرک پیاده می‌کنند برای گردشگران جالب و دیدنی است.

شاخص ترین محصول صنایع دستی آنها نوعی فرش به‌نام «گبه» است. علاوه برآن بافت انواع قالی و قالیچه،گلیم ، عبا بافی،حصیربافی و گره چینی در میان روستاییان گناوه و استان بوشهر مشهور است.

تماشای طلوع و غروب دریا از هر ساحلی لذت ویژه خود را دارد، اما غروب اندوه‌زده بندر گناوه با رنگ خونین خورشیدش همراه با آواز ماهیگیران برگشته از دریا لذت دیگری دارد.

لیلا دهقانی‌پور