جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
هیدروژن را به خاطر بسپار، بنزین رفتنی است
به موازات تغییر رویکرد جهانی انرژی و تلاش برای کاهش مصرف سوختهای فسیلی، دانشمندان نیز بیکار نمانده و مرتب سرگرم ارزشیابی گزینههای مختلف برای سوختهای خودرو هستند. تردیدی نیست که سوختن سوختهای فسیلی موجب انتشار بیش از حد گازهای گلخانهای میشود که اثرات منفی بر محیط زیست و آلودهسازی هوای تنفسی دارند. از همین رو پژوهشهای مفصلی در مورد سوختهای زیستی در جریان بوده و امروز مسأله تولید سوخت پاک در بسیاری از مناطق جهان به موضوعی اولویت دار تبدیل شده است.
یکی از گزینههایی که مدتهاست به عنوان پاکترین سوخت بالقوه خودرو ارج و قرب ویژهای نزد طرفداران محیط زیست دارد، همان هیدروژن است که از قرار معلوم تولیدش در مقیاس انبوه و به لحاظ اقتصادی هنوز عملی و توجیهپذیر نیست.
تولید هیدروژن با انرژیهای نو
تحقیق و بررسی پیرامون روشهای مختلف تولید هیدروژن با توجه و جدیت خاصی دنبال میشود. البته ایده استحصال انرژی از باد هر چند موضوع ابتکاری و نوظهوری نیست و آلمانیها از قرنها پیش در آن دست داشتهاند، اما از این نظر که میتواند منبع انرژی چشمگیر و مهمی برای تولید هیدروژن مایع باشد ایده نسبتا تازهای است. بهطور نمونه میتوان به دانمارک اشاره کرد که از نیروگاه بادی و برق تولیدی آن برای الکترولیز کردن آب و بهدست آوردن هیدروژن استفاده میکند. کارشناسان هم نسبت به افزایش بهرهوری و عملیاتی شدن چنین فرآیندی تا مرحلهای که تولید آن با تقاضای بازار جفت و جور شود ابراز امیدواری کردهاند. دانمارکیها حساب ویژهای روی بهرهگیری از انرژیهای تجدید شونده مثل باد در کارخانجات هیدروژنسازی خود باز کردهاند و به راهاندازی جایگاههای سوخت هیدروژنی در کل کشور برای تأمین سوخت خودروهای توان ترکیبی امیدواری زیادی دارند.
تب جهانی سوخت هیدروژنی
خروجی لولههای اگزوز خودروهای هیدروژنی، آب است که برای محیط زیست یا لایه ازن نمیتواند مضر باشد. حال اگر هیدروژن مورد نیاز خودروهای سبز را با استفاده از برق بادی تولید کنیم فرآیندی تجدیدپذیر و پایدار به دست آوردهایم که سوختی تمام نشدنی برای خودروهایمان تولید میکند و کاملا هم پاک است. پس دور از انتظار نیست که از استرالیا و نیوزیلند گرفته تا ژاپن و آمریکا همه در کار هیدروژن هستند و کاربردهای سوخت هیدروژنی هدف تحقیق و توسعه صنعتی آنها قرار گرفته است.
هیدروژن و دانش و فناوری
دانشمندان سرگرم یافتن راههای بهتری برای تولید هیدروژن با استفاده از منابعی غیر از سوختهای فسیلی همچون گاز طبیعی هستند. الکترولیز آب برای تولید هیدروژن تکنیک رایجی است که به خاطر مصرف برق فراوان شیوهای ناکارآمد به حساب میآید. نیاز بالای کارخانجات هیدروژنسازی به برق باعث شده است صنعت خودروهای هیدروژنی به دنبال جایگزینهای بهتری برای تولید صنعتی هیدورژن باشند.
در همین رابطه محققان به استفاده از باکتریها برای تجزیه مواد گیاهی و تولید هیدروژن طی فرآیندی خاص فکر میکنند که تصور میشود از پتانسیل خوبی برای تولید مقرون به صرفه و صنعتی هیدروژن برخوردار باشد.
هیدروژن از هر نظر نسبت به سایر گزینهها یک انتخاب بهتر است. اگر تحقیقات پیرامون شیوههای اقتصادی تولید هیدروژن به سرانجام برسد و نهایتا بتوانیم روی صنعتی کاملا نوین برای تولید حجم زیادی از هیدروژن فکر کنیم، آنگاه میتوان امیدوار بود هیدروژن به تنهایی بتواند شغلهای فراوانی برای پژوهشگران، مهندسان و کارگران بخش انرژی سبز به ارمغان آورد.
autoweek
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست