دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
چهره یک شهر
نوجوانان فراری زندگی شهری و چینش فضاهای عمومی در بوستانهای تهران ....
مجموعه هایی پیچیده و چند وجهی از ارزشهای گوناگون فرهنگی موجود در جامعه اقدامات و تصمیم گیریهای شخصی و سیاست های جنسیتی امکان و نحوه بروز و رشد هویت های جنسی افراد در شهر ... همه و همه ... به عملکرد روزگذر دختران فرار معنا و مفهوم می بخشند. از آنجاکه دختران فراری عمدتا در مناطق پر جمعیت شهری حضور دارند "شهر" خود تبدیل به سوژه ایی برای مطالعه چگونگی پیدایش رشد و نیز سیطره تجارب دختران فراری می شود. در این مقاله هم طراحی و ساختار هندسی / معماری شهر تهران به عنوان عاملی تاثیر گذار بر تجربه فرار بررسی می شود و هم چانه زنی ها و مطالبات قدرت مابین شهروندان در بستر فضای بوستان های عمومی تهران و استفاده و حرکت در آنها به محک اندیشه زده شده است.
تا چندی پیش بسیاری از تحقیقات ونظریه های شهری مقوله زندگی روزمره و نیز بررسی تجربیات شهری را تنها در راستای مفاهیم انتزاعی و با استفاده از واژگانی گنگ و کلی – همچون "روند گسترش اجتماعی در شهر" و یا "فضا های شهری" و نیز بررسی "تاریخ رشد جمعیت در شهر" و "مسیر حرکت بسوی شهر وپدیده مهاجرت نیروی کار" و ... توضیح می دادند. تنها در طی چند سال گذشته شاهد چرخشی نهادینه و کیفی در زمینه مطالعات انسان شناسی شهری هستیم که توجه بیشتری به تجربیات روزمره و تاثیر آن بر زندگی شهری نشان میدهند. اما غالب این گونه تحقیقات نیز اولویت بررسی و مطالعات خود را به شناسایی و تحلیل داده های شهری که حاصل تجربه های بصری و مشاهدات عینی محقق و سایر شهروندان اند تعلق می دهند. به عنوان مثال میتوان از انبوه مطالعات مندرجی یاد کرد که سرشارند از نقشه ها و تصاویر شهری که از یک سو مبنا و پایه و اثاث تحلیل های کلی و نظریه های انتزاعی و صرفا تئوریک اند و از سوی دیگرتوصیفی عینی از ساختار و طراحی شهر و اجزای آن همچون نمای ساختمان ها جزعیات خیابان ها توصیف پیاده روها بکارگیری از تابلوهای تبلیغاتی و پراکندگی تابلوهای اطلاع رسانی در سطح شهرو ... ارائه می دهند.
نکته مهمی که در این میان کمتر مورد توجه قرار گرفته اینست که اطلاعات و داده های گردآوری شده در هر مطالعی خود دستاورد فرایند زنده و پیچیده ایست که شامل تجربه و برداشت خود محقق نیز می شود. به عبارتی دیگر آنچه در اینگونه مطالعات بعنوان داده های حقیقی یا "فاکت" تلقی می شوند خود ارائه گر مشاهدات و تجربه عینی شخص پژوهشگربوده وخود این فرایند نیز قابل بحث و بررسی نه تنها به لحاظ تثبیت سندیت نظریه بلکه بعنوان سوژه بررسی تجربه شهری می باشد. علاوه بر این دانایی ما از محیط پیرامونمان نه تنها حاصل مشاهدات عینی – بصری بلکه برخواسته از مجموع تجربیات حسی و احساسی گوناگون ما در شرایط معین است. به عبارت دیگر زندگی در شهر شامل خاطرات احساسات شنیده ها دیده ها و چشیده ها ... و کل تجارب شهروند می شود. از اینرو مطالعات انسان شناسانه شهری سعی در ارائه و فضاسازی چند وجهی برخواسته از تجربه و دانش محقق دارند. و در سالهای اخیر دقت بیشتری صرف تشخیص و پرهیز از کلی گویی های انتزاعی در اینگونه پژوهش ها بعمل آمده است.
در همین راستا "تصمیم گیریها و عملکرد دختران فراری جوان در تهران" که سر فصل این مقاله است نیز ابتدا بعنوان یک پدیده نوین (معاصر) شهری در ایران از یک سو در بستر پیچیدگیهای فرهنگی و سنت شهر نشینی در منطقه و از سوی دیگر - با توجه به نکات ذکر شده در بالا – در راستای تجارب عینی و استنباتی پژوهشگر در دوران تحقیق معنا میابند. با صنعتی شدن شتابزده و پروژه تجدد (مدرنیزه سازی کشور) پایتخت نوپای ایران هم در زمینه معماری شهری و هم به سبب فرهنگی وارث ویژگیها و مشخصاتی شد که تا کنون مشهود مانده و تاثیرمستقیم و معناداری بر روند پیدایش و رشد پدیده فرار دختران نوجوان و جوان از" خانه" به "خیابان" دارند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست