دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

انـجـمـن کپی سازان چینی


انـجـمـن کپی سازان چینی

مروری بر مشابه سازی های صنعت خودروی چین از «لامبورگینی» تا «اتوبوس»

اوایل تابستان امسال بود که یک خبر از صنعت خودروسازی کشور چین در سدر اخبار عجیب جهان قرار گرفت که حکایت از بلندپروازی‌های بی‌حد و حصر چینی‌ها برای صنعت کپی سازی داشت. خبر از این قرار بود که چینی‌ها «لامبورگینی» را (هم) کپی کردند! البته واژه «هم» از این جهت به کار برده شده بود که مشابه‌سازی یک خودرو (یا هر مصنوعه ساخت بشر) از سوی چینی‌ها اتفاق جدیدی نبود اما ساخت نسخه مشابه ابرخودروی کلاسیک ایتالیایی و عرضه آن با قیمتی بسیار پایین‌تر از نسخه اصلی، موضوعی بود که توجه تمام خبرگزاری‌های جهان را به خود جلب کرد. از همین رو در این شماره نگاهی خواهیم داشت به چندین مورد از مهم‌ترین مشابه‌سازی‌های کشور چین از تعدادی از محصولات مشهورترین کارخانه‌های خودروسازی جهان.

این شاسی بلند چینی که شباهت بی‌اندازه‌ای به خودروی بی ام دبلیو «ایکس ۱» دارد از موتور ۶/۱ لیتری «میتسوبیشی» بهره می‌برد که قدرتی معادل ۱۱۸ اسب بخار تولید می‌کند. «بریلیانس آ۳» در ۲ مدل گیربکس دستی و اتوماتیک تولید می‌شود.

دومین شاسی بلند چینی که ساخت شرکت «Shuanghuan» می‌باشد شباهت بسیاری به خودروی بی ام دبلیو «ایکس ۵» دارد. گفتنی است که پس از شکایت شرکت «بی‌ام‌دبلیو» از شرکت خودروساز چینی، دادگاه رای محکومیت طرف چینی داد.

هرچند که به لحاظ فنی و شهرت جهانی، این محصول ۴۴ هزار دلاری شرکت «جیلی» به‌عنوان رقیبی برای «رولز رویس فانتوم» ۲۵۰ هزار دلاری به حساب نمی‌آید اما شباهت این محصولات لوکس، غیرقابل انکار است.

یکی از مشهورترین خودرو‌های نظامی حال حاضر جهان خودروی «هام‌وی» محصول آمریکاست که خودروی شاسی بلند شرکت «دانگ فنگ» چین شباهت زیادی به آن دارد. این شاسی بلند چینی از موتور ۸ سیلندر دیزلی با قدرت ۲۰۰ اسب بخار بهره می‌برد.

این محصول شرکت «Jianghuai Auto Corporation» که به اختصار «JAC» نامیده می‌شود سبب شکایت مسئولان شرکت آمریکایی «فورد» شد که اعتقاد داشتند این پیکاپ چینی، یک کپی‌برداری واضح از فورد «F‌۱۵۰» است.

یا همان «MVM» یکی از مشهورترین کپی‌های چینی است که شکایت «جنرال موتورز» از «چری» را به‌دنبال داشت اما پس از یک سال کش و ‌قوس، این مشکل حقوقی طی توافقی میان طرفین به صلح انجامید.

در سال ۲۰۰۳ میلادی شرکت خودروسازی هوندای ژاپن طی شکایتی از شرکت «Shuanghuan Auto» چین درخواست صدمیلیون یوآن غرامت بابت شباهت این محصول به خودروی «CRV» هوندا کرد که رای دادگاه چینی به نفع شرکت چینی تمام شد.

تصور داشتن خودروی لوکسی شبیه به مرسدس بنز «سی کلاس» می‌تواند خیلی جالب توجه باشد به‌خصوص که رقم بسیار کم‌تری را بابت آن پرداخته باشیم.

شباهت این خودرو به اتوبوس «Starliner» محصول شرکت «Neoplan» سبب شکایت این شرکت به دادگاه شد که در نتیجه آن شرکت «Zonda» محکوم به پرداخت ۲۰ میلیون یوآن به شرکت «Neoplan» و توقف تولید این اتوبوس شد.

خودروی برقی «Smart» که از محصولات موفق شرکت «کرایسلر» است نیز از گزند مشابه‌سازی‌ها در امان نماند و شرکت چینی «CMEC» خودروی برقی خود را به شکل و شمایلی شبیه به خودروی محصول کرایسلر روانه بازار کرد. اکنون پس از گذشت چندسال از دعواهای حقوقی کرایسلر این خودروی چینی کماکان در اروپا به فروش می‌رسد.

خودروی «پرادو» امروزه یکی از موفق‌ترین و پرفروش‌ترین شاسی‌بلندهای تولید تویوتا است که نمونه چینی آن با نام عجیب «Dadi Shuttle» راهی بازار شده است و از موتور ۸/۲ لیتری «ایسوزو» بهره می‌برد.

شرکت «گریت وال» چین پس از ساخت این خودروی کوچک که شباهت بسیاری به «Fiat Panda Cross ۴x۴» داشت به دادگاه رفت و مبلغی معادل ۶۵ هزار یورو جریمه شد. علاوه بر آن، دادگاه ایتالیایی واردات این نمونه چینی به اروپا را ممنوع اعلام کرد.

کسی نمی‌تواند منکر شباهت مینی خودروی شرکت «لیفان» با خودروی مشهور «Mini Cooper» شود با این حال وضع فروش این خودرو در جهان خوب است. این نمونه چینی از یک موتور ۳/۱ لیتری که قدرتی معادل ۸۰ اسب بخار تولید می‌کند بهره می‌برد.

شباهت این شاسی بلند چینی که با ۲ مدل موتور بنزینی و گازوئیلی ارائه می‌شود با خودروی پرفروش شرکت پورشه (Porsche Cayenne) محل بحث‌های بسیاری بوده است که هنوز به نتیجه‌ای نرسیده است.

درمورد شباهت‌های این خودروی صحرایی و گردن کلفت چینی با «Jeep Wrangler» صحبت‌های متفاوتی شده است و هنوز نظر روشنی داده نشده است با این حال خودتان می‌توانید قضاوت کنید. این خودرو از موتور ۲ لیتری میتسوبیشی بهره می‌برد.

نویسنده: سهراب نیک‌پسند