شنبه, ۳۰ تیر, ۱۴۰۳ / 20 July, 2024
مجله ویستا

۱۰ فرمان رانندگی


۱۰ فرمان رانندگی

گاهی یک تصمیم اشتباه پشت فرمان می‏تواند آینده فرد یا افرادی را تیره و تار کند و حتی موجب مرگ آنها شود.
یک تصادف رانندگی می‏تواند عواقب تلخ و سنگینی در پی داشته باشد. برای رانندگی …

گاهی یک تصمیم اشتباه پشت فرمان می‏تواند آینده فرد یا افرادی را تیره و تار کند و حتی موجب مرگ آنها شود.

یک تصادف رانندگی می‏تواند عواقب تلخ و سنگینی در پی داشته باشد. برای رانندگی ایمن تنها داشتن مهارت‏های ابتدایی رانندگی و کنترل خودرو کافی نیست و لازم است با قوانین و اصول ایمنی نیز آشنا بود. در اینجا چند نمونه از این قوانین که رعایت‏شان احتمال وقوع حادثه را کاهش می‏دهد مرور می‏کنیم.

۱) رعایت فاصله ایمن: اگر راننده خودروی جلویی ناگهان ترمز کند و شما فاصله ایمن را از خودروی جلویی رعایت نکرده باشید احتمال برخورد و تصادف بیشتر می‏شود.

۲) پیروی از قانون سه ثانیه: هر راننده‏ای باید قانون سه ثانیه را بداند و رعایت کند. وقتی خودروی جلویی‏تان از کنار یک جسم ثابت مانند درخت یا تیر چراغ برق عبور کرد به آرامی بشمارید: «هزار و یک، هزار و دو و هزار و سه» اگر قبل از اتمام شمارش، شما هم به آن جسم رسیدید، یعنی خیلی نزدیک به خودروی جلویی هستید. لازم است در آب و هوای نامساعد فاصله را دو برابر کرده و تا شش ثانیه بشمارید.

۳) استفاده از چراغ چشمک‏زن: آگاه نکردن سایر رانندگان از تصمیمات رانندگی‏تان خیلی خطرناک است. راننده‏های دیگر نمی‏توانند حدس بزنند شما قصد گردش به راست دارید یا می‏خواهید تغییر مسیر بدهید. علامت دادن برای ایمنی خودتان، سرنشینان، سایر رانندگان، موتورسواران، دوچرخه‏سواران و عابران‏پیاده الزامی است.

۴) مانع نشدن از روانی ترافیک: رانندگی با سرعت بسیار کم گاهی می‏تواند خطرناک‏تر از رانندگی با سرعتی کمی بیش از حد مجاز باشد. در مواقعی که ترافیک سنگین است و خودروهای دیگر در مسیر در حال عبور هستند، تغییر مسیر مداوم و مانع از عبور سایر خودروها شدن موجب اتلاف وقت بیشتر می‏شود، در حالی که حرکت منظم و پشت سرهم خودروها باعث روانی ترافیک می‏شود. سعی کنید در جریان ترافیک رانندگی کنید و اگر خودروی پشت سر شما قصد دارد سریع‏تر حرکت کند، به او اجازه عبور بدهید. ممکن است او مشکلی داشته باشد که شما از آن بی‏اطلاع‌اید.

۵) رعایت سرعت ایمن: سرعت به خودی خود کشنده نیست. مشکل سرعت نامناسب است. برای مثال اگر باران یا برف سنگینی در مسیری که رانندگی با سرعت ۶۵ کیلومتر در ساعت مجاز است ببارد و دید راننده و توانایی توقف خودرو کاهش پیدا کند، رانندگی با این سرعت احتمال تصادف را افزایش می‏دهد. همین‌طور وقتی در جاده‏ای ناآشنا مثلا جاده‏های بین شهری با پیچ و خم‏های زیاد رانندگی می‏کنید، نمی‏توانید با همان سرعتی که برای بومی‏ها ایمن است، رانندگی کنید و بهتر است سرعت را با شرایط و سطح راحتی خودتان تنظیم کنید.

۶) استفاده از آینه‏ها: لزوم ترمز کردن یا تغییر مسیر را پیش‏بینی کنید. همیشه محیط رانندگی را زیر نظر داشته باشید و مراقب حرکت سایر راننده‏ها و عابران‏پیاده باشید. این‌طوری احتمال اینکه لازم باشد ناگهان ترمز کنید یا از مسیر منحرف شوید، کم می‏شود. یک راننده خوب همیشه از موقعیت‏ها آگاهی دارد و با استفاده از آینه‏ها می‏داند در اطراف‌اش چه می‏گذرد.

۷) رعایت حدود: قابلیت‏ها و محدودیت‏های خودروی‌تان را بدانید. خوردوهای قدیمی قابلیت‏های خودروهای جدید را ندارند. بیش از توان خودروی‌تان سرعت نگیرید و طوری رانندگی کنید که بتوانید در موقع لزوم و به موقع ترمز کنید. همچنین خودرو باید به‌طور منظم عیب‏یابی شده و از نظر فنی بازدید شود.

۸) افزایش اطلاعات: اگر می‏خواهید راننده بهتری باشید و یاد بگیرید چه‌طور می‏توان موقعیت‏های پرخطر را مدیریت کرد، لازم است درباره خودرو و تصمیم‏گیری در شرایط پرخطر بیشتر اطلاعات کسب کنید. در دوره‏های آموزشی شرکت کنید و با بیشتر کردن اطلاعات و مهارت‌تان ایمنی‏تان را پشت فرمان افزایش دهید.

۹) بستن کمربند ایمنی: کمربند ایمنی را ببندید و از سایر سرنشینان هم بخواهید از کمربند ایمنی استفاده کنند. بستن کمربند ایمنی احتمال جراحات سنگین و مرگ‏بار را هنگام حادثه کاهش می‏دهد.

۱۰) مسوولیت‏پذیری: مسوولیت‏پذیر باشید. وقتی پشت فرمان می‏نشینید، مسوول مراقبت از جان خود، سرنشینان، عابران پیاده و سایر رانندگان هستید. از رفتارهای پرخطر اجتناب کنید. هنگام رانندگی صدای ضبط خودرو را بلند نکنید. بیش از ظرفیت خودرو مسافر سوار نکنید. پشت فرمان با تلفن همراه صحبت نکنید و به قوانین راهنمایی و رانندگی احترام بگذارید.

محمدرضا میرغلامی