پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024


مجله ویستا

۱۴ توصیه برای پیشگیری از برق گرفتگی


۱۴ توصیه برای پیشگیری از برق گرفتگی

اجرای نكات ایمنی استفاده از برق و وسایل برقی همراه با توجه به توصیه های لازم در این زمینه, در توانمندسازی افراد و جلوگیری از خطر برق گرفتگی بسیار موثر است مراقبت از كودكان وآموزش صحیح به آنان نیز عامل مهمی دركاهش حوادث ناشی از برق گرفتگی است

اجرای نكات ایمنی استفاده از برق و وسایل برقی همراه با توجه به توصیه‌های لازم در این زمینه، در توانمندسازی افراد و جلوگیری از خطر برق گرفتگی بسیار موثر است.مراقبت از كودكان وآموزش صحیح به آنان نیز عامل مهمی‌دركاهش حوادث ناشی از برق گرفتگی است.

۱) هیچ وقت با دست خیس و پای برهنه به لوازم برقی دست نزنید زیرا با خیس شدن بدن، از مقاومت الكتریكی آن كاسته خواهد شد و در نتیجه عبور جریان الكتریكی از بدن شدیدتر و موثرتر می‌شود، به‌دلیل آنكه جریان برق همیشه از نزدیك‌ترین و راحت‌ترین راه به زمین انتقال می‌یابد.

۲) هنگام تعویض لامپ، كلید، پریز یا تعمیر هر وسیله ودستگاه برقی دیگر، برق را از فیوز قطع كنید. باید دقت كرد كه در هنگام سیم كشی، سیم فاز در مدار كلید برق قرار گرفته باشد تا با قطع جریان برق از طریق كلید جریان فاز نیز قطع شود. در غیر این صورت هرچند كه با بستن كلید برق و قطع شدن جریان نور، امكان روشن شدن لامپ وجود ندارد اما تماس سیم فاز با بدن انسان و تكمیل مدار از طریق زمینی كه فرد روی آن ایستاده و یا قرارگرفتن دست برروی دستگاه یا دیوار، به عبور جریان از بدن و برق گرفتگی منجر می‌شود.

۳) به طور كلی استفاده از لوازم برقی معمولی در محیط‌هایی با درجه رطوبت بالا مانند حمام، توصیه نمی‌شود. سعی كنید در هنگام ساختمان‌سازی هیچ‌گونه انشعابی از برق در این نوع محیط‌ها به صورت روكار وجود نداشته باشد و روشنایی آن از خارج تامین شود. در صورت نیاز، اتصال سیم‌ها به لامپ باید طوری طراحی شود كه رطوبت در آن موثر نباشد. به‌خاطر داشته باشید كه تحت هیچ شرایطی از بخاری‌ها یا اجاق‌های برقی معمولی در محیط‌های یاد شده استفاده نكنید.

۴) در هنگام روشن بودن لامپ یا هر دستگاه برقی دیگر، از تعویض و تعمیر آنها خودداری كنید.

۵) هیچ وقت سیم برق را از زیر فرش یا موكت عبور ندهید زیرا ممكن است در اثر عبور و مرور مداوم افراد از روی آن، سیم صدمه ببیند و حالت عایق خود را از دست بدهد. همچنین در صورتی كه اندازه مقطع سیم با نوع مصرف كننده‌هایی كه به آن وصل است متناسب نباشد، سیم گرم شده و در نتیجه به مرور زمان با كاسته شدن از خاصیت هدایتی، شدت گرم شدن آن بیشتر می‌شود تا جایی كه سیم شروع به ذوب شدن و ایجاد جرقه می‌كند و از آنجایی كه در اغلب موارد كف پوش‌ها، فرش‌ها، موكت‌ها و این قبیل زیرانداز‌ها از مواد قابل اشتعالی مانند نخ، پلاستیك، پشم و الیاف مصنوعی تهیه شد‌ه‌اند در نهایت آتش سوزی و حریق به‌وجود می‌آید.

۶) هنگام تمیز كردن دیوار‌ها و لوازم برقی مواظب باشید كلید‌ها و پریز‌ها خیس نشوند زیرا آب ‌هادی بسیار خوبی بوده و در صورتی كه وارد كلید‌ها و پریز‌ها شود، خطر جانی و مالی به همراه خواهد داشت. در این گونه مواقع قبل از شروع كار، كلید اصلی را از كنتور قطع و پس از اتمام كار و خشك شدن پریز‌ها و كلید‌ها، فیوز را وصل كنید.

۷) هنگام سوراخ كردن دیوار‌ها به منظور نصب ساعت‌های دیواری، تابلوها یا هر مورد دیگر دقت شود به مسیر سیم كشی برق صدمه‌ای وارد نشود.

۸) اگر پریز‌های برق در ارتفاع پایینی از دیوار قرار دارند (كمتر از ۱۱۰ تا ۱۲۰ سانتی‌متر) لازم است كه آن‌ها به‌وسیله درپوش‌های ایمنی مسدود شوند.

۹) در صورتی كه در اطراف ساختمان شبكه برق عبور كرده است، هنگام تعویض یا تنظیم آنتن تلویزیون در پشت بام یا بالكن مواظب خطوط برق باشید زیرا همان‌گونه كه پیش از این بیان شد، حوزه القایی حاصل از این نوع شبكه‌ها قبل از آنكه با آن برخورد شود، با ایجاد قوس الكتریكی به برق گرفتگی و سوختگی‌های شدید منجر خواهد شد.

۱۰) سیم‌های وسایل برقی به ویژه انواع قابل حمل و نقل از قبیل اتو، پلوپز، رادیو و نظایر آن را هر چند وقت یك‌بار بازرسی كرده و در صورت مشاهده هرگونه خرابی یا فرسودگی تعویض كنید.

۱۱) هیچ نوع از اسباب‌بازی‌های كودكان نباید به‌وسیله برق منزل به كارانداخته شوند. بار‌ها مشاهده شده است كه والدین به منظور راه اندازی اسباب بازی‌ها از آدابتور استفاده می‌كنند كه با این كار، كودك خود را در معرض خطر برق گرفتگی قرار می‌دهند.

۱۲) سعی شود هنگام كار با وسایل برقی قطعه‌های تخته خشك یا صفحه لاستیكی ضخیم در زیر پا قرار بگیرد.

۱۳) پریز‌های برق و تلفن را طوری انتخاب كنید كه از یكدیگر مشخص باشند تا دو شاخه وسایل برقی و تلفن به اشتباه درون پریز‌های متفاوت قرار نگیرند و موجب صدمه به وسایل منزل نشوند.

۱۴) برای قطع مدار در هنگام اتصال سیم‌های برق در منزل و خرابی دستگاه‌های برقی باید از فیوز اتوماتیك با آمپراژ مناسب استفاده كرد. همچنین بهتر است برای وسایلی كه به جریان برق زیادی نیاز دارند، از فیوز‌های مجزا استفاده شود تا در موقع بروز اتصالات در این‌گونه وسایل، جریان برق تمام منزل قطع و از وارد شدن آسیب به وسایل دیگر جلوگیری به عمل آید.‌

سیدعیسی عماد