شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا

از نظارت بانکی تا نظارت تخصصی


از نظارت بانکی تا نظارت تخصصی

شناسایی چالش‌های موسسات اعتباری غیربانکی از اهمیت زیادی برخوردار است.

شناسایی چالش‌های موسسات اعتباری غیربانکی از اهمیت زیادی برخوردار است. این‌گونه موسسات متشکل از صندوق‌های قرض‌الحسنه یا تعاونی‌های اعتباری می‌باشند که در قانون پولی و بانکی کشور نیز موسساتی که کار اعتباری می‌کنند، اما فعالیت‌ها و حجم اعتبارشان در کل اعتبارات کشور موثر نیست، به عنوان موسسات اعتباری غیربانکی شناخته می‌شوند.

اما در واقعیت به نظر می رسد با توجه به تعاریف و پارامترهای موجود تفاوت چندانی بین موسسات اعتباری غیربانکی و بانک وجود ندارد.

بسیاری از صندوق های قرض الحسنه با عنوان قرض الحسنه خدماتی را مشابه فعالیت شرکت های مضاربه انجام می دهند یا این که تعاونی های اعتباری طبق قوانین کشور باید اعتباراتی را برای کارگران، کارمندان یک موسسه، سازمان دولتی و سازمان خصوصی با کنترل دامنه سپرده گذار و تسهیلات گیرندگان در نظر بگیرند، در صورتی که این گونه فعالیت ها در کشور به طور تمام عیار اتفاق نیفتاده است.

تعاونی های اعتباری و شرکت های لیزینگ با شرط و شروط، جزو موسسات اعتباری هستند که از عنوان بانک استفاده نمی کنند، اما صرافی ها علی الاصول به عنوان موسسات اعتباری نمی باشند لذا انجام ادغام مناسب موسسات اعتباری غیربانکی و تمرکز بر شناسایی فعالان بازار پولی از اهمیت زیادی برخوردار است.

در این بین، بانک مرکزی برای رفع مشکلات موجود از منظر شناخت قوانین و مقررات و همچنین شناسایی زمینه فعالیت این گونه موسسات باید نظارت تخصصی خود را با مشخص کردن محدوده نظارتی، دامنه کار و معرفی موسسات تحت نظارت، با جدیت تمام اعمال کند.

حمید تهرانفر - معاون نظارتی بانک مرکزی