جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
نسل چهارم لیزر برای تصحیح عیوب انكساری چشم
برای تصحیح عیوب انكساری چشم شیوه های متعددی چون استفاده از عینك، عدسی تماسی كنتاكت لنز و عمل جراحی شامل لیزیك، لیزك، PRK و برش شعاعی قرنیه استفاده می شود. در چند سال اخیر درمان های جراحی شامل لیزیك و لیزك مورد توجه زیادی قرار گرفته اند. بهبود تكنولوژی در دستگاه های لیزری بر فزونی این سروصدا تاثیر بسزایی داشته است. ایران نیز از این مهم عقب نمانده است. گفت وگویی اختصاصی با دكتر حسن هاشمی مدیر گروه چشم دانشگاه تهران و فوق تخصص قرنیه در رابطه با ورود نسل چهارم دستگاه لیزر هوشمند STARs۴ IR جدیدترین نسل دستگاه های لیزری برای اصلاح عیوب انكساری چشم در كلینیك نور انجام داده ایم كه از نظرتان می گذرد.
● نسل چهارم دستگاه های لیزری چه ارجحیت هایی نسبت به دستگاه های گذشته دارد
▪ این دستگاه یكی از سریع ترین لیزرهای موجود در جهان است و از آنجا كه افزایش سرعت لیزر باعث حداقل تغییر در میزان آب قرنیه می شود در نتیجه نتایج بهتری از عمل به دست می آید. همچنین با استفاده از این دستگاه بافت كمتری از قرنیه برداشته شده و ضخامت قرنیه بیشتر حفظ می شود. علاوه بر این در افرادی كه شماره های بالای چشمی دارند یا از اعوجاجاتی در سیستم اپتیكی چشم برخوردار هستند با استفاده از این دستگاه با روش Customized Ablation مشكل موجود را اصلاح می كنیم در حالی كه با لیزرهای قبلی قابل اصلاح نبود. همچنین این لیزر علاوه بر اصلاح كمی عیوب انكساری كیفیت دید خوب را برای بیماران فراهم می كند.
در جراحی های لیزری شیوه های مختلفی به كار می رود. در این رابطه توضیح دهید.
در رفع عیوب انكساری با استفاده از دستگاه های لیزری از شیوه لیزیكLASIK، لیزر PRK و لیزك LASEK استفاده می شود. PRK جراحی مناسب در تصحیح نزدیك بینی و آستیگماتیسم خفیف تا شماره سه است. در این روش لایه سطحی قرنیه به وسیله جراح برداشته شده و سپس سطح قرنیه توسط لیزر اكسایمر تراش داده می شود. لیزیك جراحی مناسبی در شماره های بالای چشمی و قرنیه ضخیم است. دراین روش ابتدا توسط وسیله ای به نام میكرو كراتوم لایه نازكی از قرنیه برداشته شده و پس از ایجاد لایه با استفاده از لیزر اكسایمر قرنیه تراش داده می شود. لایه نازك محافظ پس از تراش قرنیه به جای اولیه برگردانده می شود. بخیه و پانسمان هم نیازی نیست. به این ترتیب عیب انكساری اصلاح می شود و اما لیزك LASEK نوع تغییریافته عمل PRK است.
● این اعمال جراحی در چه محدوده سنتی قابل انجام است ضمن عمل از چه بی دردی استفاده می شود و یك فرد چند مرتبه می تواند از این عمل استفاده كند
▪ معمولا از ۱۸ سالگی تا پایان عمر می توان این عمل را انجام داد. هنگام عمل از قطره های بی حسی جهت بی دردی استفاده می شود. بیمار كاملا هوشیار و آگاه بوده فقط احساس درد ندارد و اما در رابطه با قابلیت تكرار این عمل در صورتی كه ضخامت قرنیه اجازه بدهد،می توان جراحی مذكور را سه یا حتی چهار بار بر روی یك فرد انجام داد. در واقع حداكثر تا زمانی كه بیش از یك دوم ضخامت قرنیه دستكاری نشود. به طور كلی در عمل ها بایستی ۵۰ درصد ضخامت قرنیه به هیچ وجه دست نخورد كه برای این منظور ضخامت قرنیه با دستگاهی اندازه گیری شده و میزان تراش آن براساس شماره ای كه چشم دارد تعیین می شود.
● پس از عمل چه مراقبت هایی نیاز است فرد می تواند از لنز تماسی رنگی یا معمولی استفاده كند
▪ افراد باید در دو تا سه ماه اول پس از جراحی از مالش شدید چشم خودداری كنند، در معرض ضربه قرار نگیرند، در دو تا سه روز اول پس از عمل استحمام تنها در حد بدن داشته باشند، هفته اول از آرایش دور چشم و در سه هفته اول پس از عمل از استخر و سونا اجتناب كنند، حتی الامكان یك تا سه روز اول پس از عمل از خانه خارج نشوند تا در محیط های آلوده قرار نگیرند، در مورد عمل لیزیك حداقل تا یك ماه از ورزش های عادی و تا یك سال از انجام ورزش های رزمی خودداری شود و اگر لیزر سطحی PRK صورت گرفته باشد معمولا سه هفته پس از عمل افراد می توانند به فعالیت های ورزشی شان برگردند. بهتر است تا دو ماه پس از عمل از لنزهای تماسی رنگی یا طبی استفاده نشود.
● انجام جراحی های لیزری چشم در چه مواردی ممنوعیت دارد
▪ میزان ضخامت معمول قرنیه در ایرانی ها ۵۲۰ تا ۵۳۰ میكرون است حدود ۵۰ میلی متر. حال اگر ضخامت قرنیه خیلی نازك باشد و یا شدیدا ضخیم باشد و بیماری های قرنیه ای همراه وجود داشته باشد بهتر است عمل جراحی انجام نشود. همچنین در موارد آب سیاه، قوزقرنیه، كدورت های قرنیه و برخی بیماری های آلرژیك چشم جراحی مذكور ممنوعیت دارد، علاوه بر این در افراد مبتلا به بیماری های بافت هم بند نظیر آرتریت روماتوئید، اسپوندیلیت آنكیلوزان AS و یا در بیماری هایی قلبی كه پیس میكر وجود دارد انجام این عمل صحیح نیست.
● با توجه به اینكه در این جراحی با نازك شدن قرنیه روبه رو هستیم افراد نباید تا پایان عمر مواظب عفونت چشم باشند
▪ خیر، عفونت چشم تنها موقع عمل اتفاق می افتد. پس از عمل خطری فرد را تهدید نمی كند. خطر ابتلا به عفونت در این افراد معادل سایر افراد عادی است. عفونت هنگامی رخ می دهد كه هنوز زخم ترمیم نشده باشد یعنی محلی برای نفوذ میكروب موجود باشد. وقتی زخم ترمیم شد كه در لیزیك ۲۴ ساعت پس از عمل و در PRK حداكثر پس از پنج روز اتفاق می افتد خطر عفونت از بین می رود. افراد در عمل لیزیك روز پس از عمل و در PRK سه تا پنج روز پس از عمل می توانند به كارهای روزمره خود برگردند.
افسانه بهرامی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست