دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

آنجلوس سكلیانوس غزل سرای یونان


آنجلوس سكلیانوس غزل سرای یونان

آنجلوس سكلیانوس این شاعر غزل سرا به منظور ترویج نام و یاد معبد دلفی, اشعار و مقالاتی با عنوان «دانشگاه دلفی, چالش های دلفی, جشن های دلفی, ایده دلفی, درود یونانیان بر معبد دلفی و گفتار دلفی» منتشر كرد

شعر یونانی در حوزه زندگی اجتماعی و سیاسی این كشور ریشه دوانده است و ادبیات یونانی به معنایی كه آفرینندگانش در نظر داشته اند، بیان شكل پذیری آرمان یونانی است. در زندگی یونانی شعر هم بر آموزش حقایق عقلی كلی برتری دارد و هم بر رویدادهای اتفاقی زندگی شخصی. شاعران یونانی به ویژه در یونان باستان همیشه منادی فضیلت انسانی و همیشه آموزگار و مربی بشریت بوده و حتی گفته می شود در یونان باستان جمله «آموزگاران سه گانه یونانی، شاعر، مرد سیاسی و حكیم بلندمرتبه ترین رهبران قومند» بسیار معروف بوده است.

آنجلوس سكلیانوس شاعر غزل سرای یونانی در ۱۵ ماه مارس ۱۸۸۴ میلادی در جزیره لفكادا واقع در جنوب غربی یونان متولد شد. وی پس از گذراندن دوران سخت كودكی و نوجوانی در سال ۱۹۰۲ فعالیت های ادبی خود را با چاپ اشعاری در مجلات معروف آن روزگار یونان آغاز كرد. وی از آثار ادیبان و غزل سرایان یونان باستان همچون هومر، افلاطون، فیثاغورث و دیگر بزرگان فلسفه و ادبیات یونان باستان كه هریك در عصر خود تاثیرگذار بودند، به ویژه هومر بهره فراوانی برد. چرا كه وی نیز معتقد بود دو حماسه بزرگ هومر (ایلیاد و اودیسه) بیش از هر نوع دیگر شعر، آیینه تمام نمای آرمان های تربیتی و فرهنگی یونان است. چرا كه حماسه ایلیاد نیز برای او فقط اثری ارجمند از نبردهای روزگاران باستان نیست بلكه یادگار فناناپذیر زندگی انسانی و درد و رنج انسانی بوده است.

در نظر یونانیان هومر، شریف ترین نمونه شاعر و مربی بوده است. چرا كه از نظر آنها شعر هنگامی اثربخش خواهد بود كه همه نیروهای زیبا شناختی و اخلاقی انسانی در آن به زبان بیاید. هومری كه در اشعارش به تاریخ پشت می كند و رویدادها را از جامه مادی عریان می سازد و از نو می آفریند و نشان می دهد كه مسائل چگونه از ضرورت درونی خویش سربرمی كشد. سكلیانوس نیز به مانند شاعران قدیمی یونان معتقد بود شعر هنگامی اثر تربیتی می بخشد كه در اعماق روح انسانی ریشه داشته باشد و اعتقادی اخلاقی و اشتیاقی والا و درونی و آرمانی الزام آور برای بشریت را مجسم سازد. یونانیان همیشه شاعران را مربی قوم به وسیع ترین و عمیق ترین معنی كلمه تلقی كرده اند و هومر در نظر آنان شریف ترین نمونه شاعر و مربی برای مردم عصر خود بوده است.

سكلیانوس شاعر پس از ازدواج، به علت علاقه مندی همسرش به ادبیات یونان با همكاری یكدیگر در سال ۱۹۲۷ جشن های بزرگ دلفی را پایه گذاری نمودند. این جشن ها هرساله در ماه مه برگزار و طی آن مجموعه ای از برنامه های ورزشی- هنری و علمی به مسابقه گذاشته می شود. معبد تاریخی دلفی، بزرگترین مركز آیینی یونان است. این مجموعه در قرن چهارم الی ششم و تدریجاً ساخته شده است. دلفی یكی از معابد ساخته شده برای آپولون خدای عقل، آگاهی، پاكدامنی، افتخار و شرف یونانیان باستان است. بسیاری از فلاسفه، قضات، پیشگویان و روحانیون یونانی در قرون یاد شده در این معبد فعال بوده اند. بسیاری از پادشاهان دولت شهرهای یونان و حتی شاهان آسیای صغیر نیز در این معبد نذر می كردند.

آنجلوس سكلیانوس این شاعر غزل سرا به منظور ترویج نام و یاد معبد دلفی، اشعار و مقالاتی با عنوان «دانشگاه دلفی، چالش های دلفی، جشن های دلفی، ایده دلفی، درود یونانیان بر معبد دلفی و گفتار دلفی» منتشر كرد. مهم ترین اثر سكلیانوس مجموعه اشعار غزلی بود كه در سال ۱۹۰۷ میلادی با نام «افرسكیوتو» منتشر كرد. كار بعدی وی دیوان اشعاری به نام «مقدمه ای بر زندگی» شامل پنج كتاب با عنوان «وجدان زمین من، وجدان نژاد من، وجدان زن، وجدان عقیده و وجدان اخلاق شخصی» بود كه در سال های ۱۹۱۵ الی ۱۹۲۰ منتشر شد. كتاب «عید پاك یونانیان» آخرین غزل های چاپ شده وی است كه در سال ۱۹۲۷ منتشر شده است. سكلیانوس نیز به مانند بسیاری از شاعران و داستان سرایان یونانی تلاش كرد تا در عین نگاشتن به زبان یونانی جدید، بیشترین مخاطبان خود را داشته باشند.

سكلیانوس شاعر برجسته یونانی كه از پیشگامان و پایه گذاران یك جریان و جنبش انسان دوستانه به شمار می رفت و نقش تعیین كننده ای در تفاهم و دوستی انسان ها در عصر خود داشت، سرانجام در سال ۱۹۵۱ پس از مدت ها بیماری و گوشه نشینی دارفانی را وداع گفت. وی دو بار به عنوان كاندیدای جایزه نوبل معرفی شد اما به دلیل عدم حمایت همه جانبه دولت وقت یونان از وی در هر دو بار از دریافت این جایزه فرهنگی محروم شد. وی از شاعران و ادیبان یونانی است كه مورد احترام جامعه ادبی امروز قرار دارد و آثارش به بسیاری از زبان های زنده جهان ترجمه شده است. سكلیانوس شاعر بزرگ یونانی بار سنگین مسئولیت تاریخ و ادبیات كشورش را بر شانه های خود احساس می كرد، چرا كه معتقد بود هر كسی در یونان متولد شده باشد خواه ناخواه، مسئولیت بزرگی بر دوش گرفته است.

محمود فاضلی