چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

چگونه جلوی سیگاری شدن فرزندمان را بگیریم؟


چگونه جلوی سیگاری شدن فرزندمان را بگیریم؟

سال‌های پیش از بلوغ یعنی حوالی ۱۰ تا ۱۲ سالگی، بهترین سن آموزش‌ منع مصرف دخانیات برای بچه‌هاست.
البته اگر فرزند شما در اطراف خود می‌بیند و می‌شنود که بزرگ‌ترها موادی مانند …

سال‌های پیش از بلوغ یعنی حوالی ۱۰ تا ۱۲ سالگی، بهترین سن آموزش‌ منع مصرف دخانیات برای بچه‌هاست.

البته اگر فرزند شما در اطراف خود می‌بیند و می‌شنود که بزرگ‌ترها موادی مانند سیگار یا الکل را استفاده می‌کنند تا به احساس لذت یا آرامش برسند و از مشکلات فارغ شوند ، بهتر است این آموزش‌ها را متناسب با سن عقلی او شروع کنید. تحقیقات آماری نشان می‌دهد که اگر بچه‌ها در دوران بلوغ به کشیدن سیگار یا استفاده از مواد الکلی روی آورند در معرض زیان‌های زیادی از جمله موادمخدر قرار می‌گیرند و تحولات جسمی و روحی آنها با صدمات شدید مواجه می‌شود. به همین دلیل است که این دوران، مهم‌ترین و حساس‌ترین دوران تربیت کودک و آشنایی او با خطرات و زیان‌های مواد مخدر است. این آموزش می‌تواند به چند روش صورت گیرد ولی قطعا نباید با شیوه تهدید یا امری بچه‌ها را منع کرد که: «اگه یه روزی بفهمم سراغ سیگار رفتی، خودت می‌دونی چی‌کارت می‌کنم!» بهترین راه این است که با بچه‌ها درباره آینده صحبت نکنید چون آنها معمولا از شنیدن سخنرانی‌های اخلاقی شما سودی نمی‌برند. باید در مورد زمان حال و اینکه این مواد جسم آنها را بیمار می‌کند، حرف بزنید.

باید در حالی که خط قرمز پررنگی روی هر نوع اعتیاد می‌کشید با نوجوان طوری صحبت کنید که بداند همواره باب گفتگو باز است و همیشه می‌تواند به والدین‌اش تکیه کند. شما باید با صراحت واقعیت‌ها را بیان کنید؛ واقعیت‌هایی که او همه آنها را در خیابان می‌بیند یا از دیگران می‌شنود اما نمی‌داند این مواد چه عوارضی در بدن و مغز انسان ایجاد می‌کنند. ضمنا خودتان باید الگوی مناسبی باشید و اساس اطلاع‌رسانی به کودک را طوری پایه‌ریزی کنید که بتوانید در دوران رشد او، آنچه در نظر دارید را به تدریج به او آموزش دهید.

برای این کار شاید لازم باشد از حوالی ۴ سالگی متناسب با درک کودک و با استفاده از اینکه او شوق آموختن از بزرگ‌ترها را دارد، در مورد خطرات مصرف این‌گونه مواد نکاتی را بیاموزید. اگر او در مورد اعتیاد یا سیگار کشیدن پرسشی نمی‌کند، مبادا این مهم را به تاخیر بیندازید. او به زودی در جامعه نمونه‌هایی را خواهد دید و از همسایه و دوست تا فامیل کم نیستند کسانی که سیگار می‌کشند یا اعتیاد خاصی دارند. پس اگر آرزو دارید نوجوان‌تان دنبال اعتیاد و سیگار نرود، باید از وقتی او کم‌سن و سال است و مدام به این می‌اندیشد که آنچه استفاده می‌کند تمیز است یا آلوده، مورد اطمینان است یا سمی، عادات درست خوردن، درست آشامیدن و اهمیت به سلامت را در او ایجاد کنید. از این طریق می‌توانید در سال‌های بعد، به راحتی و با مرور آمار تصادفات و تلفات هولناکی که در اثر استعمال موادمخدر رخ می‌دهند یا سرنوشت تلخ مانند سرطان ریه و دیگر بیماری‌هایی که یک سیگاری دچار آن می‌شود، او را از رفتن به سراغ این مواد منع کنید.

دکتر حسن آذری‌پور

رییس کمیته کشوری مبارزه با دخانیات