پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
حکمرانان بی ادعای زمین سبز, مورچه ها
حشرات اجتماعی شامل گونه های بی شماری از زنبورهای عسل، زنبورهای معمولی و تمام گونه های مورچه ها و موریانه ها می شود، حشرات اجتماعی در گروههای فامیلی زندگی می کنند و یا به صورت قبیله ای زندگی کرده و لانه های بسیار بزرگ می سازند. در هر قبیله فقط یک حشره، یعنی ملکه، تولید مثل می کند. بیشتر حشرات دیگر کارگر هستند که به جمع آوری غذا و حفاظت از لانه و نوزادان مشغول هستند. مورچه (Formica) حشره ای است از راسته نازک بالان که تیره خاصی را به نام تیره مورچگان در این راسته به وجود می آورد. مورچه جانوری است اجتماعی و دارای گونه های بسیاری می باشد و مخصوصاً برخی گونه های نواحی حاره مورچه های خطرناک و گوشتخوار هستند. در حدود ۸۰۰۰ گونه مختلف از مورچه ها شناخته شده است. مورچه ها حشراتی هستند که از نظر هوش و غریزه طبیعی کامل می باشند. این حشره در مقایسه با حشرات دیگر، لانه ساده تری دارد، بیشتر آنها در زیرزمین تونلهایی حفر می کنند، یا با استفاده از مواد خاکریز درست می کنند.
● تنوع مورچه ها در هر دسته
همه مورچه ها دارای زندگی اجتماعی هستند، یعنی مورچه ها در دسته های جدا از هم زندگی می کنند، در هر دسته سه نوع مورچه وجود دارد: ملکه که وظیفه آن تخم گذاری و به دنیا آوردن نوزادان است. عده ای مورچه های کارگر هستند که فاقد بال می باشند و کار آنها جمع آوری دانه ها و موادغذایی و حفر لانه و نگهداری تخمها و نوزادان می باشد. تعداد کمی از افراد یک لانه، مورچه های نر ماده هستند که دارای چهار بال نازک می باشند. اندازه گروههای مورچه ها بسیار متنوع است. برخی از این گروهها یا دسته ها فقط شامل چند دوجین مورچه هستند، درحالی که در دسته های دیگر صدها هزار مورچه فعال زندگی می کنند.
● ساختمان مورفولوژیکی مورچه
مورچه ها گرچه از نظر اندازه ظاهری با یکدیگر فرقهای زیادی دارند، ولی از جهت شکل ظاهری کم و بیش شبیه یکدیگر هستند. بر روی سرمورچه یک جفت شاخک یا آنتن وجود دارد. این شاخکها مدام حرکت می کنند، زیرا اینها شاخکهای معمولی نیستند. بلکه اندامهای بویایی جانور به شمار می روند. بنابراین مورچه در عین حال که فاقد بینی است، ولی حس بویایی دارد. شاخکها همچنین به مورچه کمک می کنند تا مورچه های دیگر را بشناسد و با آنها ارتباط برقرار کند.
سرمورچه شامل مغز، یک جفت چشم مرکب و آرواره های قوی و دهان است. علاوه بر چشم مرکب، بیشتر مورچه ها دارای اندام بینایی دیگری به نام چشم ساده هستند. بین شکم و تنه این حشرات پایه ای وجود دارد که به وسیله آن شکم می تواند حرکات زیادی در جهات مختلف انجام دهد. مورچه های کارگر دارای سرکوچکی هستند، در صورتی که نرماده ها دارای سری بزرگ می باشند. آرواره های این حشره نسبتاً قوی است و پاهایش به چنگال ختم می شوند.
بالهای جنس ماده حشره مذکور پس از جفت گیری می افتند. عمر مورچه های کارگر ۸ تا ۱۰ماه، مورچه ملکه یک سال و مورچه های نر ماده فقط دو هفته است. یعنی پس از جفتگیری با ماده می میرند.
● غذای مورچه ها
هزاران نوع مورچه در جهان زندگی می کنند که هر نوعی زندگی و غذای مخصوص به خود را دارند.
▪ مورچه خرمن چین: مورچه ای است که از گیاهان اطراف خود دانه می چیند و به لانه خود می برد و از آنها استفاده می کند.
▪ مورچه شیردوش یا گله دار: این مورچه ها به شکار شته ها می روند، آنها را گله گله در لانه جای می دهند و با نواختن ضربه های محکمی بر پهلویشان، مایع شیرین مزه ای از اندامشان برای خود می دوشند.
▪ مورچه های باغبان: دسته دیگر از مورچه ها باغبانی می کنند، یعنی قارچهای بسیار ریزی را می پرورند و خوراکشان را فقط از آنها تهیه می کنند. برای کشت قارچها نیاز به باغچه ای هم دارند که برای این کار خمیری فراهم می کنند و قارچهای مورد نظر خود را بر روی آن می کارند.
▪ مورچه های آسیابان: این نوع مورچه ها با کله بزرگ و فکهای نیرومندشان دانه ها را آسیاب می کنند.
● انواع مورچه ها
مورچه های تپه ساز، همچون مورچه های چوب زی در انگلستان فراوان هستند. این مورچه ها چنان بلند خانه سازی می کنند که گاهی ارتفاع ساختمانهایشان به یک متر و پهنای آن به ۳۰سانتی متر می رسد. برخی از مورچه ها، برده دار هستند، یعنی دسته دسته همچون گروههایی که عازم مأموریت نظامی هستند، به سراغ مورچه های کوچکتر می روند. تخمها، کرمها و شفیره های آنها را غارت می کنند و از آنها نگهداری می کنند تا بالغ شوند و در این هنگام آنها را به بیگاری وا می دارند.
در آفریقای مرکزی، آمریکای جنوبی و نیز آسیای جنوبی، پاره ای از انواع مورچه ها، گوشتخوار هستند. گاهی آنها را مورچه های قزاق گویند. چون بسیار بی رحم هستند و در ستونهای طولانی، مانند نظامیان جنگجو در جستجوی جانداری به راه می افتند تا از گوشت بدن او تغذیه کنند.
● زندگی اجتماعی مورچه ها
در حدود ۸۰۰۰ گونه مختلف مورچه وجود دارد و همه آنها در گروههای فامیلی زندگی می کنند این حشره در مقایسه با حشرات دیگر لانه ساده تری می سازد بیشتر آنها در زیرزمین تونلهایی حفر می کنند یا با استفاده از موادی خاکریز(پرچین) درست می کنند در طول تابستان مورچه های بالدار از لانه بیرون آمده و به طور دسته جمعی حرکت می کنند، آنها جفت گیری می کنند و برای تشکیل اجتماع جدیدی پرواز کرده و می روند.
مورچه های صحرانشین اجتماعی در طول شب یک توده مخروطی موقت درست می کنند. آنها برای این کار از بدنشان استفاده می کنند و از یک شاخه درخت آویزان می شوند و آنها به وسیله پنجه هایشان به یکدیگر می چسبند و این مخروط را می سازند. یک لانه مورچه از چندین اتاقچه که به وسیله تونلهایی به هم مرتبط می شوند، تشکیل شده است.
● چرخه زندگی مورچه
چرخه حیات مورچه بسیار جالب است. ماده های یک کلنی یعنی ملکه تا ارتفاع زیادی در آسمان به پرواز در می آیند و نرها نیز به دنبالشان می روند. پس از این پرواز جفت گیری، نرها فوراً می میرند و ملکه پایین می رود و به تنهایی آغازگر یک گروه یا دسته جدید می شود. او آشیانه ای حفر می کند و تخم می گذارد. پس از آن کرمهایی که فاقد پا هستند، از تخم بیرون می آیند، ملکه مادر به آنها کمک می کند تا پیله ای به دور خود بتنند. هنگامی که مورچه جوان به اندازه کافی رشد کرد، ملکه یک سرپیله را سوراخ می کند و مورچه را از داخل محفظه خود خارج می سازد. این کارگران تازه نفس، تقریباً به فوریت زندگی پرکار و فعال خود را آغاز می کنند که وقف ملکه و بقیه اعضای گروه است.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست