چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

سیستم دولتهای خوب را تشویق می کند


طبق قوانین WTO پس از اینکه دولتها برای آزادسازی یک بخش از تجارت متعهد شدند بازگشت از آن بسیار دشوار است، برای تجار این مسئله به معنی شفافیت و اطمینان از تجارت است و برای دولت به …

طبق قوانین WTO پس از اینکه دولتها برای آزادسازی یک بخش از تجارت متعهد شدند بازگشت از آن بسیار دشوار است، برای تجار این مسئله به معنی شفافیت و اطمینان از تجارت است و برای دولت به منزله نظم و انضباط است. این قوانین تصمیمات غیر عاقلانه را کاهش میدهند

طبق این قوانین تعهدات نبایستی به تدابیر غیرعاقلانه ای عدول کنند. همانطور که قبلا دیدیم سیاست حمایت از صنایع داخلی به دلیل ضرر و زیان داخلی و خارجی که به دنبال دارد در کل نا بخردانه است .

انواع خاصی از موانع تجاری هستند که باعث ضررو خسارت بیشتری به اقتصاد می شوند و به فساد و شکل گیری دولتهای فاسد کمک می کنند. یکی از این موانع که قوانین WTO سعی در از بین بردن آن دارد سهم بندی است به عنوان مثال سقف واردات و صادرات، یعنی هر کالا می بایستی به میزان مشخصی در آن سال صادر و یا وارد شود.

از آنجا که سهم بندی عرضه را محدود می کند قیمتها به طور تصنعی بالا می رود و موجب سودهای کلان می شود( که اقتصاددانان از آن به عنوان « اجاره سهم » یاد می کنند ). این سودهای کلان می تواند برای اعمال نفوذ و تحت تأثیر قرار دادن خط مشی ها مورد استفاده قرار گیرد.

هم چنین این موضوع، فرصتهای دیگری را نیز برای فسادهای بعدی فراهم می کند مثلا اختصاص سهم ها به بعضی از تجار. نمونه های فراوانی ازاین دست در سراسر دنیا اتفاق افتاده است. به بیان دیگر سهم بندی روش فوق العاده بدی برای محدود کردن تجارت است دولتها با پذیرش قوانین WTO، متعهد شده اند که از سهم بندی استفاده نکنند.

با همه اینها هنوز انواع گوناگونی از سهم بندی در اکثر کشورها اعمال می شود و دولتها قویا راجع به ضرورت وجود آنها بحث می کنند اما توسط توافق نامه های WTO کنترل می شوند که طبق آن همه، تعهداتی برای کاهش یا حذف سهم ها بخصوص در زمینه منسوجات دارند. بسیاری دیگر از قوانین و تعهدات WTO نیز به کاهش فساد و دولتهای فاسد کمک می کنند؛ شفافیت( مانند قراردادن تمام اطلاعات مقررات تجارت در اختیار مردم )، جنبه هایی از قانون: «تسهیل تجارت»، معیارهای واضح برای مقررات استاندارد و ایمنی محصولات، و اصل عدم تبعیض، همه و همه از تصمیم گیریهای شخصی و خود سرانه و کلاهبرداریها، جلوگیری می کنند .

دولتها نیز غالبا، WTO را به چشم یک محدودیت یا اضطرار خارجی ولی خوشایند می بینند؛ « ما این کار را نمی توانیم بکنیم زیرا قوانین WTO را نقض می کند»