چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

برگی از تاریخ (۱۰ بهمن)


برگی از تاریخ (۱۰ بهمن)

● عاشورای حسینی (۶۱ق)
● شهادت امام حسین (ع) به همراه یاران وفادارش در صحرای کربلا توسط سپاه یزید(۶۱ق)
امام حسین(ع) پس از حرکت به سوی کوفه، با پیمان شکنی مردم آن سامان مواجه گردید. سپاهیان …

عاشورای حسینی (۶۱ق)

شهادت امام حسین (ع) به همراه یاران وفادارش در صحرای کربلا توسط سپاه یزید(۶۱ق)

امام حسین(ع) پس از حرکت به سوی کوفه، با پیمان شکنی مردم آن سامان مواجه گردید. سپاهیان یزید که به دستور عبیدالله بن زیاد و به فرماندهی عمربن سعد وارد صحرای کربلا شده بودند، مانع از رفتن امام از آن مکان گردیدند. سرانجام در دهم محرم سال ۶۱ هجری دستان خود را به خون پاک فرزند رسول خدا(ص) آغشته ساخته و یارانش را به شهادت رساندند. امام حسین(ع) در هنگام شهادت ۵۷ سال داشتند و یازده سال از امامت ایشان گذشته بود. امام حسین(ع) از روز نخست از مدینه با شعار امر به معروف و نهی از منکر حرکت کرد. از این دیدگاه منطق امام حسین(ع) منطق اعتراض و تهاجم بر حکومت ضداسلامی بود، منطق او این بود که چون جهان اسلام را منکرات و فساد و آلودگی فرا گرفته و حکومت وقت به صورت سرچشمه فساد درآمده است، او به حکم مسؤولیت شرعی و وظیفه الهی خود باید قیام کند.

هلاکت عبیدالله بن زیاد توسط سپاهیان مختار(۶۷ق)

در روز عاشورای سال ۶۷ق شش سال پس از واقعه کربلا درست همان روزی که سپاهیان یزید به فرمان عبیدالله بن زیاد فاجعه خونین کربلا را به وجود آورده و امام حسین(ع) و یارانش را مظلومانه به شهادت رسانده بودند، لشکریان عبدالملک بن مروان به فرماندهی عبیدالله بن زیاد و لشکریان مختار بن ابی عبیده ثقفی به فرماندهی ابراهیم بن مالک اشتر در ساحل نهر خاذر در چهارده فرسخی شهر موصل با هم به نبرد پرداختند و از طرفین تعداد بی شماری کشته شدند. سرانجام لشکریان شام با از دست دادن هفتاد هزار تن رو به هزیمت نهاد و طعم تلخ شکست را پذیرا شدند. مهمترین حادثه این نبرد کشته شدن عبیدالله بن زیاد (فرمانده لشکریان شام) به دست ابراهیم بن مالک اشتر بود که با یک ضربت شمشیر از کمر به دو نیم شد و به هلاکت رسید.

شهادت عالم مبارز میرزا علی ثقه الاسلام تبریزی توسط عوامل روس در تبریز(۱۳۳۰ق)

میرزا علی ثفه الاسلام تبریزی فرزند میرزا موسی، در سال ۱۳۷۷ ق در خانواده علم و دیانت دیده به جهان گشود. در ایران و عتبات عالیات و در حوزه درس اساتید بزرگی چون فاضل اردکانی، شیخ زین العابدین مازندرانی و شیخ علی یزدی کسب فیض نمود. در سال ۱۳۰۸ ق به تبریز مراجعت نموده و به تدریس علوم اسلامی و رسیدگی به امور مذهبی و اجتماعی مردم همت گماشت. وی در قیام و حکومت ملی مردم آذربایجان، به ویژه شهر قهرمان پرور تبریز فعالیت چشمگیری داشت. قزاق های روسیه تزاری که به پشتیبانی حکومت استبدادی محمد علی شاه قاجار تبریز را به اشغال نظامی خود در آورده بودند، با قیام مردمی این شهر به رهبری ثقه الاسلام تبریزی مواجه شده و پس از درگیری سنگین مفتضحانه شهر را ترک نموده و تن به صلح دادند. اما مرتکب خیانت شده و یک روز پس از امضای صلح نامه و خلع سلاح مجاهدین توپخانه¬هایشان آتش بار سنگینی را بر شهر تبریز آغاز کرده و زمینه ورود پیاده نظام را فراهم نمودند. شهر به اشغال قزاق ها درآمد و از سوی اشغالگران کشتار بی رحمانه ای در خیابانها و کوچه ها به راه افتاد. مردم به ناچار شهر را ترک گفته و به اطراف پناهنده شدند. ولیکن مجاهدین سنگر خویش را ترک نکرده و از شهر خارج نشدند. بسیاری از آنان که در شهر مانده بودند، دستگیر شده و برخی از آنان به دار کشیده شدند. از جمله شهید ثقه الاسلام تبریزی پس از تحمل شکنجه های فراوان به چوبه دار اشغالگران آویخته شد و در عصر عاشورای ۱۳۳۰ ق برابر با ۱۰ دی ۱۲۹۰ ش روحش به لقاءالله پیوست.

انفجار بمب در حرم اما رضا(ع) در عاشورای حسینی توسط منافقین(۱۴۱۵ق)

در بعدازظهر عاشورای سال ۱۴۱۵ ق برابر با ۳۰ خرداد ۱۳۷۳ ش در حالی که مردم عزادار در اوج برگزاری مراسم بزرگداشت قیام تاریخی امام حسین(ع) بودند، بمبی در داخل حرم مطهر و نزدیک مرقد منور حضرت ثامن الحجج امام رضا(ع) منفجر شد و عاشورای حرم رضوی در مشهد مقدس رقم خورد. در پی این انفجار دهها تن از زائران و علاقمندان اهل بیت در حرم امام رضا(ع) شهید یا مجروح شدند و خسارت زیادی به حرم مطهر وارد آمد.