شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
طرح هدفمندی؛ یک فرصت ناب برای پژوهشهای تجربی
یکی دو دهه است که رگرسیونهای معمولی Cross-Sectional در اقتصاد را کسی گوش نمیدهد (هر چند متاسفانه در برخی رشتههای علوم انسانی هنوز مقبول است).
دلیلش هم این است که در اکثر سیستمهای اقتصادی - اجتماعی متغیر سمت چپ رگرسیون رابطه دو طرفه با خیلی از متغیرهای سمت راست دارد (مساله علیت معکوس) یا توسط فاکتورهایی تغییر داده میشود که مشاهدهپذیر نیستند و در سمت راست ظاهر نمیشوند (مساله متغیر محذوف). لذا رگرسیون - حالا R۲ هر قدر بالا باشد - نتیجه معتبری را گزارش نمیکند و نتایج اهمیت چندانی
ندارد.
در چنین وضعیتی یکی از ایدهآلترین شرایط برای انجام فعالیتهای تجربی وقتی است که به اصطلاح شوک تصادفی برونزا به سیستم داریم. چنین شوکهایی - که باید نشان دهیم مستقل از متغیرهای درونزای سیستم رخ دادهاند - فرصت عالی فراهم میکنند که فرض کنیم بقیه متغیرها درست قبل و بعد از شوک کمابیش ثابت ماندهاند، ولی یک فاکتور اصلی در مساله عوض شده است و لذا میتوانیم اثر خالص آن را بسنجیم.
تصمیم برای حذف ناگهانی یارانهها و واریز پول تا حد خوبی در این شرایط صدق میکند. اولا به صورت ناگهانی بود و رابطه چندانی با سایر متغیرها نداشت. ثانیا یک شوک اساسی بود که وضعیت درآمد هزینه دهکهای مختلف و به تبع آن بخشهای دیگر اقتصاد مثل صنایع تولیدکننده محصولات برای این دهکها را تحتالشعاع قرار داد. ثالثا عجیب نیست که فرض کنیم که خیلی از متغیرهای اساسی تعیینکننده رفتار عاملها مثل سن و تحصیلات و محل اقامت و حتی درآمد پایه یا برای بنگاهها مثل فناوری تولید و بازارها چند ماه قبل و بعد حذف یارانهها کمابیش ثابت بوده است.
از این فرصت عالی استفاده کنید و انواع و اقسام مدلهای توضیحدهنده رفتار خانواده یا بنگاهها را با آن بررسی کنید. مثلا ببینید که واریز ناگهانی یک مبلغ بزرگ به حساب سرپرست خانواده چه تاثیری روی الگوی مصرف خانواده دارد، اینکه آیا طبقات فقیر تحت مساله وسوسه (Temptation) و عدم کنترل هستند یا درآمدهای ناگهانی را به صورت هموار مصرف میکنند، اینکه آیا بهبود درآمد پایه خانوادهها عرضه نیروی کار زنان و میزان مشارکت تحصیلی بچهها را تغییر میدهد و دهها سوال جالب دیگر.
متاسفانه شوک یارانهها یک ویژگی را کم دارد که به عنوان یک شوک خیلی ایدهآل مطرح شود و آن هم اینکه در همه استانها در یک زمان رخ داده است. اگر بین واریز پول به حساب افراد در استانهای مختلف یک اختلاف زمانی قابل توجه بود آن موقع میشود از روشهای Diff-in-Diff پنلی استفاده کرد و به اصطلاح در یک چارچوب خیلی تمیز و قابل اعتماد رابطههای علی متعددی را شناسایی کرد.
دکتر حامد قدوسی
منبع: وبلاگ یک لیون چای داغ
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست