شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
عدالت و توسعه نیازمند جهاد اقتصادی
نامگذاری سال ۱۳۹۰ بیانگر عزم جدی رهبر انقلاب برای طراحی الگوی اسلامی-ایرانی در دهه پیشرفت و عدالت است. اما همانطور که ایشان در سخنرانی روز اول فروردین در شهر مقدس مشهد اشاره کردند، نباید نامگذاری هر سال به اسبابی برای تبلیغات روزافزون و بهکارگیری کلمات پرطمطراق و شعارسازی مضاعف تبدیل شود. چرا که این نوع برخورد میتواند بر ضد این حرکت تبدیل شود و از اثرگذاری آن بکاهد. از مسئولان امر و دستگاههای متولی انتظار میرود تا عمق معانی نهفته در این جهتگیری هوشمندانه را درک کنند و برای اجرایی کردن آن برنامهریزی کنند و با طراحی شاخصهای راهبردی و کمّی، امکان ارزیابی و نقد برنامههای اجرایی را فراهم سازند.سال ۱۳۹۰ با هوشمندی از سوی مقام معظم رهبری سال جهاد اقتصادی نامگذاری شده است، بر همین اساس باید توجه ویژهای به واژه جهاد اقتصادی صورت گیرد تا بتوان در راه تحقق اهداف مدنظر رهبر فرزانه انقلاب اسلامی گامهای جدی برداشت.
واکاوی جهاد اقتصادی نشانگر این امر است که واژه جهاد دارای چندین بعد است که به نظر میرسد باید تمامی این ابعاد مدنظر سیاستگذاران و برنامهریزان کشور قرار گیرد، به این معنا که استفاده از واژه جهاد خود تکالیفی از بعد دینی بر عهده هر شهروند ایرانی قرار میدهد، ضمن اینکه بعد دیگر جهاد اقتصادی خود میتواند به موضوع وظیفهمحوری هر ایرانی اشاره داشته باشد.در واقع نامگذاری این سال از سوی مقام معظم رهبری، مردمی بودن جهاد اقتصادی را یادآور شده است و بر همین اساس باید برای آحاد ملت، در حرکتهای اقتصادی کشور سهمی در نظر گرفته شود. نشانه توانمندی یک کشور رشد اقتصادی، افزایش درآمد سرانه، توان تولید، بهرهوری و انباشت سرمایه و امثال آنها است و ما برای افزایش این توانمندی به یک حرکت جهشی و مجاهدت گونه نیاز داریم
چنان که ما باید عقب ماندگیهای چند قرن اخیر کشور را بسیار سریعتر جبران کرده و این شکاف را پر کنیم.این شکاف در عرصههای امنیتی، سیاسی و در موارد متعددی در حوزههای علم و فناوری پر شده است،اما درعرصههای بهرهمندی از منابع انسانی و طبیعی و به طور کلی منابع مولد نیز باید شکافها را پرکنیم.این کار نیازمند یک حرکت جهادی، مجاهدت و تلاش بیوقفه است و اینجاست که مقام معظم رهبری از استعاره جهاد استفاده کردند تا آن حرکت مجاهدت گونه را از تمام منابع کشور مطالبه کنند.این منابع از منابع مدیریتی و نهادهای سیاستگذار و تصمیمگیر کشور که باید جهادی عمل کرده و آرایش جهادی به خود بگیرند تا نیروهای صف و عملیاتی که مردم در تک تک عرصههای اقتصادی هستند را شامل میشود و ما باید با گرفتن آرایش جهادی شتاب بیشتری به اقتصاد کشور بیش از آنچه در۳۰ سال گذشته داشتهایم، بدهیم.
ما در شاخصهای مختلف توسعه چه در خصوص رشد اقتصادی و چه دسترسی به شاخصهای توسعه انسانی شتاب بسیار خوبی را در ۳۰ سال گذشته داشتهایم و در بسیاری از آنها مانند عرصههای پزشکی، علم و فناوری شتاب ما بسیار بالاتر از متوسط جهانی بوده است اما تشخیص مقام معظم رهبری این است که انقلاب اسلامی ایران به سطحی بالاتر از این نیازمند است تا حاشیه امنیت، بهروزی، موفقیت و دستیابی به آرمانهای انقلاب را امنتر کرده، شتاب حرکت را بیشتر کنند و انقلاب اسلامی را از این گردنه نیز که در دهه چهارم انقلاب پیشرفت و عدالت نامیده شده گذر دهند.انتخاب نام دهه عدالت و پیشرفت نیز به نوعی یک شعار اقتصادی تلقی میشود و انتخاب نام جهاد اقتصادی در سال جاری نیز در همان راستا است.یکی از زیرساخت های مهم برای جهش اقتصادی اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها است.
اجرای این قانون سرآغاز خوبی برای طرح تحول اقتصادی به شمار می رود.اجرای موفق قانون هدفمندکردن یارانهها نشان داد که شرط اصلی موفقیت در هر طرح اقتصادی، خیزش و همراهی مردم است؛ در واقع مردم در اجرای فاز اول قانون هدفمند کردن یارانهها نشان دادند که با هر طرح اقتصادی که منجر به بهبود وضعیت اقتصادی عمومی شود و جهتگیریهای عدالتخواهانه را نیز دنبال کند، همراهی خواهند کرد.با اجرای موفق قانون مذکور، اعتماد به نفس سیاستگذاران اقتصادی کشور دوچندان شده است و البته توافق جمعی که در کشور برای اجرای این قانون به وجود آمد، بیتاثیر نبوده است.رهبری معظم سالی را به عنوان جهاد اقتصادی نامگذاری کردند که دو، سه ماه پیش از شروع آن دولت هدفمندکردن یارانهها را اجرا کرده و ملت آن را پذیرفته است.
البته نقاط ضعف و نقایصی در این رابطه وجود دارد که دولت باید آن را برطرف کند، اما در مجموع این کار پسندیده و عظیم زمینه را برای جهاد اقتصادی فراهم میکند.مطمئنا هدفمند کردن یارانهها از اتلاف منابع جلوگیری میکند، پیش از این منابعی که تحت عنوان یارانه به مردم پرداخت میشد به هدر میرفت.اما امروز اینها سامان پیدا میکند و میتوان آن را در جهت رشد و شکوفایی اقتصادی کشور به کار برد. بنابراین هدفمندی یارانهها مقدمهای برای جهش و شتابی است که قرار است در اقتصادمان اتفاق بیفتد و رهبری از آن به جهاد اقتصادی تعبیر کردهاند.
کشور ما با وجود عبور از تحریمها، برداشتن گامهای مثبتی در حوزه جهاد علمی از سوی دانشجویان و مجموعه دستاندرکاران در حوزه و دانشگاه و اجرای قانون هدفمند کردن یارانهها، بایستی برای داشتن نقش پررنگتر در منطقه با توجه به تحرکات اجتماعی منطقه، الگوی موفق اقتصادی ارائه دهد.در این صورت طبق بیانات رهبر معظم انقلاب، کشورهای دیگر به وضوح میبینند که جمهوری اسلامی نه تنها به آمریکا تکیه نکرده بلکه مقابل زورگوییها ایستاده و توانسته به این الگو دست پیدا کند. مطمئنا جهاد امری فوقالعاده چشمگیر، شتابنده و متمایز از تلاش است.
از همه مهمتر اینکه جهاد انگیزهای الهی دارد و این انگیزه به ما جهت خواهد داد. در واقع در این صورت تولیدکننده، کارگر و سایرعوامل کار را برای خدا انجام میدهند و به عنوان تکلیف الهی به کارشان نگاه میکنند.باید برای جهاد اقتصادی دو کار اساسی انجام داد.در وهله اول بایستی تکنولوژیهای موجود در کشور در حوزه اقتصادی کارآمدتر و روزآمد شود.
از جمله آن بهینه شدن تکنولوژیها در حوزه انرژی است، به طوری که در حال حاضر در کشور از تکنولوژیهایی استفاده میشود که تنها با هدر دادن انرژی کشور، قدرت اقتصادی را کاهش میدهد.مطمئنا با اصلاح تکنولوژی، قدرت اقتصادی نیز افزایش مییابد.دقت لازم در الگوی مصرف از دیگر لوازم جهاد اقتصادی است.در سال جدید مسئولان و مردم باید در الگوی مصرف دقت لازم را به کار برند چون هرچه تولید میکنیم و نفت را به عنوان منابع طبیعی میفروشیم، مصرف میکنیم که این نوع مصرفکردن در یک الگوی موفق قابل قبول نیست.طبق فرمایشات رهبر معظم انقلاب در سالهای گذشته و سال جدید باید الگوهای برنامهریزی و مدیریتمان دارای دو شاخصه کارآمدی و اسلامی باشد، بدان معنا که بازدهی و راندمان کارمان کمتر از کشورهای دیگر نباشد.
با اسلامی بودن الگوهای ما عدالت به وجود میآید.اینکه وارد دهه سوم پیشرفت و عدالت میشویم بدان معناست که باید بتوان این الگو را به جهانیان نشان داد؛ الگویی که کارآمد و تولید داخلی و نه مبتنی بر نظامهای سرمایهداری و سوسیالیستی قدیم باشد.
مردم عزیز ما هم در این جهاد اقتصادی باید دولت را باور کنند و بپذیرند که دولت مایل است مجموعه مردم کشور از راه قانونی و شرعی ثروتمند شوند.مردم باید برای یک فعالیت چشمگیر آماده شوند و تولیدکنندگان و کارآفرینان هم هر ابتکاری که دارند نباید از مردم دریغ کنند. دولت هم از جان و دل از آنها حمایت کند.در واقع حمایت و هدایت دولت و نقشآفرینی مردم و سیاستگذاری مجلس باعث خواهد شد که این حرکت بسیار عظیم و مهم که جهاد اقتصادی است در کشور سامان پیدا کند تا بتوانیم گامهای موثری را در راه رشد و بالندگی کشورمان برداریم.
تحقق جهاد اقتصادی و منتفع شدن کشور از برکات آن، مستقیما متوجه همدلی و همراهی تنگاتنگ مردم و مسئولین کشور می باشد و ان شاء الله مردم و مسئولان کشور با حماسه سازی و رقم زدن یک جهاد همه جانبه اقتصادی، در راستای فرمایشات و رهنمودهای راهبردی مقام عظمای ولایت، همچون گذشته برگ زرین دیگری بر تاریخ این مرز و بوم افزوده و ضمن خنثی سازی توطئه های دشمنان، روند پیشرفت اقتصادی کشور را در همه ابعاد، با سرعت بیشتر تداوم بخشیده و بدین ترتیب آهنگ پیشرفت اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور را برای سالهای آینده، پرشتاب تر و سهل تر خواهند کرد.
عباس خسروانی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست