پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا

بودجه ای نگران كننده برای سال ۸۶


بودجه ای نگران كننده برای سال ۸۶

دولت نهم گرفتار اشتباهات مشهود در حوزه های مالی شده است , لا یحه بودجه سال ۸۶ مانند بیماری است كه اگر بدنش شكافته شود, نمی توان آن را جمع كرد

<دولت نهم گرفتار اشتباهات مشهود در حوزه‌های مالی شده است>، <لا‌یحه بودجه سال ۸۶ مانند بیماری است كه اگر بدنش شكافته شود،‌نمی‌توان آن را جمع كرد.>جمله اول متعلق به احمد توكلی رئیس مركز پژوهش‌ها و یكی از نمایندگان حامی دولت اصولگرای نهم در مجلس است.

جمله دوم متعلق به محمد خوش‌چهره نماینده تهران و از چهره‌های شاخص اقتصادی و منتقد دولت است كه بودجه سال ۸۶ را اینچنین برای خبرنگاران توصیف كرد. لا‌یحه بودجه سال ۸۶ كل كشور در شرایطی در كمیسیون تلفیق مجلس در حال بررسی است كه چشم‌انداز روشنی را برای سال آینده ترسیم نمی‌كند و اخبار خوشی به گوش نمی‌‌رسد. همان نگرانی‌هایی كه برای بودجه سال ۸۵ دولت نهم عنوان می‌شد، برای لا‌یحه بودجه سال ۸۶ نیز مطرح است. غیرواقعی بودن درآمدها، كسری فراوان بودجه، ادامه افزایش نقدینگی در جامعه، رشد تورم، پیش‌بینی برداشت‌های مكرر از حساب ذخیره و... در این میان آنچه مهم است این موضوع است كه دیگر بی‌تجربه بودن دولت در امر بودجه‌نویسی قابل قبول نیست (توجیهی كه برخی از موافقان دولت در توجیه لا‌یحه بودجه سال ۸۵ عنوان می‌كردند و معتقد بودند مشكلا‌ت بودجه سال ۸۵ به دلیل اولین تجربه دولت نهم در بودجه‌نویسی است.)دولت یك‌بار نتیجه تصمیمات و اقدامات اقتصادی خود و كم و كاستی‌های بودجه ۸۵ را دیده است. به نظر می‌رسد تكرار این اشتباهات غیرقابل قبول است و كشور تاب تصمیمات اشتباه و طی روش‌های آزمون و خطا را ندارد <آزموده را آزمودن خطاست.>

از سوی دیگر مجلسیان نیز تجربه تصویب بودجه سال ۸۵ با تمام مشكلا‌ت كه برای آن پیش‌بینی می‌شد را دارند. مطمئناً نمایندگان با كسب تجربه از سال گذشته متوجه شده‌اند تفكری كه در هنگام بررسی بودجه، افزایش بودجه بخش عمرانی را مشكل‌زا نمی‌دانست و در این زمینه با نظرات دولت همراهی كرد اشتباه بود و مشاهده شد این اقدامات سرانجام به افزایش نقدینگی و رشد بی‌سابقه نرخ تورم در سال ۸۵ منجر شد.

متأسفانه در شرایط فعلی و در حالی كه مشكلا‌ت عدیده‌ای برای بودجه سال ۸۶ مطرح می‌شود غلا‌معلی حدادعادل رئیس و محمدرضا باهنر نایب‌رئیس مجلس در اظهارنظرهایی عنوان می‌كنند قرار نیست شاكله كلی بودجه در مجلس تغییر كند.به نظر می‌رسد در چنین شرایطی وظیفه سنگین و خطیری برعهده نمایندگان است تا با اصلا‌ح ضعف‌ها، واقعی كردن درآمدها، پیش‌بینی راه‌های كنترل نقدینگی و نرخ تورم به بهبود وضعیت لا‌یحه بودجه كمك كنند و جلوی ادامه وضعیت نابسامان اقتصادی سال جاری در سال ۸۶ را بگیرند. دولت نیز همان‌طور كه رئیس‌جمهور در جلسه هیات وزیران مطرح كرده - با كاهش بودجه‌های جاری به‌ویژه از محل درآمدهای نفتی كه در سال جاری رشدی بی‌سابقه داشته است و از طریق گسترش و افزایش فعالیت - به جای شعار <نفت بر سرسفره مردم> به دنبال تحقق < رفاه بیشتر برای مردم> باشد.

اعظم ویسمه