پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا

۵ سؤالی که درباره سرطان پستان می‌پرسند


۵ سؤالی که درباره سرطان پستان می‌پرسند

یکی از نگرانی های خانم ها ابتلا به سرطان پستان است. از آنجا که غربالگری و معاینه در کشور ما، هنوز به شکل برنامه‌ای مدون صورت نمی‌گیرد، لااقل خانم‌ها باید تلاش کنند تا بافت طبیعی …

یکی از نگرانی های خانم ها ابتلا به سرطان پستان است. از آنجا که غربالگری و معاینه در کشور ما، هنوز به شکل برنامه‌ای مدون صورت نمی‌گیرد، لااقل خانم‌ها باید تلاش کنند تا بافت طبیعی پستان خود را بشناسند و از تغییرات آن آگاه شوند و در صورتی که متوجه تغییری در بافت پستان شدند به پزشک مراجعه کنند...

هرگونه تغییر در نوک‌پستان و حساسیت یا ترشح‌های آن و... باید بررسی شوند. اگرچه موارد جدید ابتلا به سرطان‌پستان افزایش یافته ولی مرگ به دلیل سرطان‌پستان رو به کاهش است. این کاهش تا حد زیادی مدیون استفاده از یک روش غربالگری به نام ماموگرافی است. با این ۵ پرسش و پاسخ، غربالگری سرطان پستان را بیشتر بشناسید:

۱. از چه سنی ماموگرافی را آغاز کنیم؟ بهتر است اولین ماموگرافی در سن ۴۰ سالگی انجام شود. در زنان ۴۰ تا ۵۰ساله طبق نظر پزشک هر ۲-۱ سال ماموگرافی انجام می‌شود و بعد از ۵۰ سالگی، ماموگرافی به‌طور سالانه لازم است. البته هیچ‌گاه نباید اهمیت معاینه‌های پستان توسط پزشک نادیده گرفته شود.

۲. معاینه پستان از چه زمانی آغاز می‌شود؟ معاینه پستان توسط پزشک باید از سن ۲۰ سالگی آغاز شود و تا ۳۹ سالگی هر ۱ تا ۳ سال یک بار تکرار شود و بعد از آن به‌طور مرتب و سالیانه ادامه یابد.

۳. چه کسانی باید زودتر ماموگرافی را آغاز کنند؟

ماموگرافی برای زنانی که هیچ علامتی ندارند، زودتر از سن ۴۰ سالگی آغاز نمی‌شود. در زنان زیر ۳۰ سال ماموگرافی پرخطر است و ارزش تشخیصی چندانی هم ندارد. اما در زنان با خطر بالای ابتلا به سرطان‌پستان، می‌توان ماموگرافی را قبل از ۴۰ سالگی شروع کرد. این گروه پرخطر عبارتند از: زنانی که ژن سرطان‌پستان ارثی را دارند یا در تاریخچه خانوادگی‌شان سابقه ابتلای افراد متعدد به سرطان‌پستان دیده شود و زنانی که به علت ابتلا به سرطان غدد لنفاوی تحت درمان هستند و از ناحیه پستان اشعه دریافت کرده‌اند. دراین گروه از زنان از روش ام‌ار‌آی نیز می‌توان بهره گرفت. در سایر زنان ام‌ار‌آی تنها در موارد خاص با نظر پزشک انجام می‌شود. ام‌ار‌آی خطر اشعه ندارد اما هزینه آن بسیار زیاد است و گاهی به غلط توده خوش‌خیم، بدخیم گزارش می‌شود و پزشک را به اشتباه می‌اندازد.

۴. آیا سونوگرافی موثر است؟ سونوگرافی گرچه قدرت تشخیصی ماموگرافی را ندارد ولی به تشخیص بهتر نوع ضایعه مثلا شناسایی توده‌های توپر از تو خالی کمک می‌کند.

۵. بعد از کشف توده چه اقدامی می‌کنید؟ اغلب توده ها از نوع خوش‌خیم هستند. شکل بدخیم توده خطرناک است و هرچه سریع‌تر باید درمان آغاز شود. اما توده های خوش خیم باید تحت‌نظر گرفته شوند و پزشک باتوجه به صلاحدید بیمار تصمیم‌گیری کند.

دکتر معصومه نجفی

جراح عمومی‌و فلوشیپ فوق‌تخصصی سرطان

عضو هیات علمی‌دانشگاه علوم پزشکی تهران