پنجشنبه, ۲۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 9 May, 2024
مجله ویستا

راه برون رفت از مشکلات


راه برون رفت از مشکلات

قرآن کریم راه برون رفت از مشکلات دنیوی را اینچنین بیان داشته «فقلت استغفرو ربکم» از پروردگار خویش بخشش بخواهید که او بسیار بخشنده است, از او غفران طلب نمائید تا آسمان بر شما مهربانی اش را بگشاید و کارتان آباد و زندگیتان بهاری گردد و تا فرزندانی نیک سرشت که مایه روشنی چشمانتان است عطایای او باشند برای شما پیامبر اکرم ص در این سخنان تاریخی بیان فرموده اند جانهای شما در گرو کردارتان است

قرآن کریم راه برون‌رفت از مشکلات دنیوی را اینچنین بیان داشته «فقلت استغفرو ربکم» از پروردگار خویش بخشش بخواهید که او بسیار بخشنده است، از او غفران طلب نمائید تا آسمان بر شما مهربانی‌اش را بگشاید و کارتان آباد و زندگیتان بهاری گردد و تا فرزندانی نیک سرشت که مایه روشنی چشمانتان است عطایای او باشند برای شما.پیامبر اکرم(ص) در این سخنان تاریخی بیان فرموده اند : جانهای شما در گرو کردارتان است. پس جانهایتان را با استغفار و طلب بخشش از خداوند، آزاد سازید. گناهان، گرده‌های شما را می‌آزارد، اکنون گرده‌های خود را به سجده‌های طولانی سبک سازید. مساله این است : می‌توان گفت عمده مساله‌ای که پیامبر رحمت در این خطبه، بر آن تاکید داشته اند، خلاصی از گناهان است، زبانهایتان را نگه دارید تا گرفتار تهمت و غیبت و بهتان و سعایت و نمامی و شماتت و دروغ نگردید که همه آنها آثاری دارد که دیر یا زود گریبانگیر انسان خواهد شد. پیامبر(ص) در ادامه این سخنان فرمودند: بدبخت کسی است که از بخشش الهی محروم گردد و از این بارعام بهره‌مند نگردد. امام صادق(ع) نیز فرموده‌اند: چنانچه بنده‌ای از ماه رمضان بهره‌مند نشده و آمرزیده نگردید، چاره‌ای ندارد جز آنکه در ایام حج به سرزمین عرفات رود و از خدای بزرگ درخواست نماید که او راببخشد.دوستان قضیه آمرزش و پاک شدن از گناهان، امری جدی است، نباید نسبت به آن بی‌تفاوت بود. تاکید مکرر پیامبر(ص) نیز به همین جهت است. پس دوستان نکند خدای ناکرده بدبختی به سراغ ما آمده باشد و ما جزو جماعت رو سیاهان قرار گیریم، در سخنان پیامبر گرامی اندیشه می‌کردم که چه چیزی غیر از آنچه گذشت رنگ بیشتری دارد، احساس کردم احیای مهرورزی و نوع‌دوستی از موارد دیگری است که پیامبر(ص) رحمت گوشزد فرموده‌اند؛ از مواردی چون صدقه بر فقرا، مستمندان و بیچارگان، احترام به پیران و کهنسالان، ترحم بر کودکان، صله رحم و دلجویی از اقوام و بستگان، دستگیری از یتیمان و اطعام روزه داران، شفقت و رافت بر زیردستان و دوری از شرارت و بدی کردن به دیگران. حس نوع‌دوستی از اخلاق پیامبران است که مورد تاکید پیامبر اسلام واقع شده و تفاوت و امتیاز ما بر سایر مکاتب مخصوصا مکاتب غربی درهمین حس است، واژه ایثار، صدقه، احترام و توفیر از واژگان اختصاصی مکتب اهل بیت است.

پیامبر اکرم(ص) می‌خواهند بفرمایند: فرصتی بدست آمده و خدای بزرگ، بارعامی صادر فرموده اند! از این فرصت، غافل نشوید! در این بارعام "مغفرت" که نیاز دنیا و عقبای شماست عطا می‌شود. پیامبر رحمت که گستره مهربانی‌اش بر همه جهان سایه افکنده، اخلاق و آراسته شدن به زیور منش‌های انسانی را دلیل برانگیختن خود به پیامبری اعلام می‌فرماید و در این مجال نیز پیامبر بهترین صدقه را حسن خلق بر می‌شمرد و می‌فرماید: کسی که اخلاق خویش را نیکو گرداند، مجوز گذر از پل صراط را دریافت کرده است. در روزی که همه گامها لغزان است و لرزان! و در ورطه سقوط در آتش. آنگاه پیامبر، خصائل اخلاقی را بر می‌شمرند و می‌فرمایند: زبانهایتان را نگه‌دارید تا گرفتار تهمت و غیبت و بهتان و سعایت و نمامی و شماتت و دروغ نگردید که همه آنها آثاری دارد که دیر یا زود گریبانگیر انسان خواهد شد. پیامبر رحمت، قطع رحم و دل کندن از بستگان را موجب قطع رحمت خداوندی، نسبت به انسان اعلام فرموده‌اند.