چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مرد میراثی چه داند قدر مال
مدت پنج سال است که در آپارتمانام باغچهای تهیه کردهام و تجربهی درخت و گل کاری دارم. تابستانهایی که آفتاب پدر گلها را درمیآورد و کودکانی که با آرزوی داشتن یک گل تر و تازه وسوسهی کندن آن را دارند. درختی که سه سالاش است و کمکم به شاخ و برگ حسابی افتاده از بیخ کنده میشود و همه چیزش را از دست میدهد. تانکر آبیاری شهرداری که لطف کرده و سری به فضای سبز محوطه زده است، خاک ریشهی درختان را شسته و روی گلها تلنبار میکند. محل رشد گلها جای آشغالهای مردم را میگیرد. در این سالها تقریبا از هر پنج درخت کاشته شده یکی بار آمده است.
در این پنج سال، تخم گلهای گوناگونی را در خاک نارس محوطه تجربه کردهام و اینک خودم تولید کنندهی تخم گل شدهام. نگهداری درخت و گل تجربهی گرانبهایی برایم فراهم آورده و بهانهای شد تا روی این پرورش یا نگهداری چیزی بنویسم. من از یک سو در فکر رشد سریع و مناسب آنها بودم و از سوی دیگر از کنده شدنشان غمگین میشدم. نمیتوانستم کودکانی را که در هوس کندن یک گل به سر میبرند سرزنش کنم. هر دو گل جامعهی خود هستند.
پس از انتخابات خرداد با دلی گرفته رفتم سراغ گلها و درختان. دو سه روزی بود که سرگرم جریان انتخابات از رسیدگی به آنها باز مانده بودم: خشک و بیحال افتاده بودند. کسی از همسایگان به دادشان نرسیده بود. بغض گلویم را میفشرد. به خودم و به مردمی که با شور تمام برای انتخابات لحظه شماری میکردند و اینک افسرده و بیحال افتاده بودند، میاندیشیدم. و پس از آن بگیر و ببندها که نفس مردم را بریده بود. با خود گفتم، کسی که رنج نگهداری یا مراقبت از چیزی را به عهده گرفته چه گونه میتواند چنین راحت همهشان را از دست بدهد؟ شاید هرگز چنین رنجی نکشیدهاند. شاید اهمیتی برایشان نداشته که آفتاب خشک سالی روان مردم را بخورد و یکی یکی ترک دیار کنند و یا در گوشهی تنهایی خود گلهای امیدشان را پرپر کنند. یک مرور روی اوراق تاریخ نشان میدهد که در صد سال اخیر چند بار مردم مزهی «رشد و بالندگی» را به گور بردهاند. جوانها در اندیشهی یک انقلاب فراگیر که همه به اندازهی هم سهیم باشند در تب هیجانات سیاسی سوختهاند و پیر که شدهاند به تکرار تجربههای تلخ خود بسنده کردهاند: همه چیز همین جور است و چیزی روی نخواهد داد...
کسی که تجربهای از رشد و پرورش چیزی را عهدهدار شده است نمیتواند به راحتی دست به خشونت بزند. افسردگی مردماناش برای او درد بزرگیست چه رسد به این که به بدترین شیوهی انتقام از مردم دچار شود.
و یک چیز دیگر:
گلها و درختانی که در فضای عمومی رشد مییابند در جریان حوادث قرار دارند و با همین شرایط بزرگ میشوند. چنین مردمانی تصوری از وضعیت ایدهآل و مطلوب ندارند. تب هیجانها و خشونتها بالاست. گلهای خانگی و یا باغچههای حیاط خانه از آفتها و خشونتها به دوراند: در حالتی کاملا مساعد رشد مییابند. در عوض، هیچ چشمی و هیچ احساسی از دیدنشان انباشته نمیشود. بهرهای به غیر از افراد خانه نمیدهد. این آسودگی در پرورشخانگی و انحصاری افق تجربهی ما را کوتاه میکند. به تصویری آرمانی از زندگی روزمره قناعت میکند و در برابر رنجها و ناملایمات چه بسا خشن شود.
کسانی که رنج کار خود را نچشیدهاند و به تولیدی در جامعه یاری نرساندهاند به خشونت نزدیکترند: در ساختن یک فضای آرمانی گاه به خشونت نزدیک میشوند. انرژی و عصبیت اعضای جامعهشان را نمیشناسند و به تصویری کلی از آن چه خود دارند قناعت میکنند.
کسانی که مفت و بیهزینه پست و مدیریتی به دست میآورند بی آن که مقام آن را بدانند، در پی هوسهای خود برنامهریزی میکنند. چرا که هیچ تجربهای از مردم داری و نزدیک شدن به مردماش را ندارد و چه بسا مردمی خشن. ما همه در این فضای پر هیجان نفس میکشیم و بزرگ شدهی همین خشونتهای گاه گدار هستیم و طرفهای هم از خشونت را با خود داریم. ما گلی هستیم که در پی هوسهای یک نفر کنده شده و یا خشک میشویم و در آفتاب سوزان گاه با شلاق سراغ ما را میگیرند. من گاه گل میشوم و گاه مدیری خشن. هر دو را یک جا در خود دارم.
خلیل غلامی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست