شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

برچسب خرابکاری زدن به تماشاگر , رفتارهای خشونت آمیز را افزایش می دهد


برچسب خرابکاری زدن به تماشاگر , رفتارهای خشونت آمیز را افزایش می دهد

موانع و عوامل موثر در چالش های توسعه فرهنگ ورزش

نتایج یک تحقیق نشان داد: زدن برچسب خرابکاری به تماشاگران در میادین ورزشی احتمال دست زدن به رفتارهای خشونت آمیز و تخریبی را در بین آنها افزایش می‌دهد.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، موانع و عوامل موثر در چالش‌های توسعه فرهنگ ورزش به منظور برون رفت از وضع موجود و ارایه‌ی راهکارهای اجرایی درمورد توسعه‌ی فرهنگ ورزش در یک تحقیق شناسایی شد. این تحقیق توسط "محسن صفابخش" انجام شده است.

جامعه‌ی آماری این تحقیق را باشگاه‌های ورزشی، ورزشکاران، کادر مربیگری، مدیران عامل و هواداران و تماشاگران باشگاه‌های ورزشی شرکت کننده در مسابقات فوتبال، فوتسال و بسکتبال و والیبال لیگ برتر ۸۷-۱۳۸۶ کشور تشکیل داده‌اند.

نتایج حاصل از این تحقیق نشان دادند بین سن انجام رفتار خشونت آمیز در میادین ورزش رابطه وجود دارد، شکست و ناکامی باشگاه مورد علاقه اگر با احساس اجحاف همراه شود، احتمال دست زدن به رفتارهای خشونت آمیز و تخریبی در میان تماشاگران را افزایش می‌دهد، همچنین رفتارهای خشونت‌آمیز و تخریبی محصول یادگیری و تجربه بوده و تماشاگران رفتارهای خشونت آمیز و تخریبی را در ورزشگاه‌ها می‌آموزند و به کار می‌بندند.

هم‌چنین در ادامه این تحقیق آمده است: «عضویت در گروه همسالان احتمال دست زدن به رفتارهای خشونت‌آمیز را افزایش می‌دهد. رفتارهای خشونت‌آمیز و تخریبی به منظور ایجاد هیجان و خشنودی ناشی از رها شدن از قواعد و محدودیت انجام می‌گیرد و زدن برچسب خرابکاری به تماشاگران در میادین ورزشی احتمال دست زدن به رفتارهای خشونت آمیز و تخریبی را در بین آنها افزایش می‌دهد.»

بخش دیگری از نتایج این تحقیق نشان داد: « آگاهی از فواید ورزش احتمال دست زدن به رفتارهای خشونت آمیز در بین ورزشکاران را در زمین مسابقه افزایش می‌دهد، میل به خودنمایی و کسب شهرت و محبوبیت احتمال پیروی ورزشکاران را از الگوها و گروه‌های مرجع غربی افزایش می‌دهد.»

صفابخش در گفت‌وگو با ایسنا درمورد تحقیق خود بیان کرد: ورزش ایران در مرحله‌ی "گذار" قرار دارد و از مرحله‌ی ورزش سنتی به سمت ورزش حرفه‌ایی می‌رود. در حال حاضر ورزش ما اسما حرفه‌یی است اما، نگرش حرفه‌ایی نداریم و در رفتار هیچ یک از گروه‌های ذی‌نفع ورزش، شامل ورزشکاران، مربیان، تماشاگران و مدیران عامل نگرش حرفه‌یی تبلور نیافته است.

وی ادامه داد: در ورزش حرفه‌یی، در تمام دنیا، هیچ بازیکنی حق اعتراض به داور را ندارد. تماشاگران فوتبال باشگاه‌های حرفه‌یی دنیا علی‌رغم اینکه در دو، سه متری زمین قرار دارند، اما به خوبی خود را کنترل می‌کنند و به جز حوادث ناگهانی ما رفتار غیر حرفه‌یی نمی‌بینیم. در حال حاضر ما نام حرفه‌یی را یدک می‌کشیم و هنوز رفتار حرفه‌یی را یاد نگرفته‌ایم.

این محقق تاکید کرد: همه چیز در ایران برعکس است، هر چند ادعا می‌کنیم ورزش حرفه‌یی داریم اما، هنوز ورزش ما در مرحله آسیب شناختی است. از یک طرف ارز‌ش‌ها، قوانین و مقررات هنجار پهلوان مداری گذشته را نداریم، از سوی دیگر هنوز به اصول و قوانین ورزش حرفه‌یی نرسیده‌ایم.

صفابخش به نقش رسانه‌های گروهی در توسعه‌ی فرهنگ ورزش اشاره کرد و گفت: رسانه‌های گروهی جز در موارد استثنایی در بحث فرهنگ‌سازی درست عمل نکرده‌اند، در حال حاضر پربیننده‌ترین برنامه‌های ورزشی تلویزیون کاری جز دامن زدن به حاشیه‌ها ندارند.

صفابخش خاطرنشان کرد: خانواده و مدرسه هم می‌توانند فرهنگ‌سازی کنند اما، متاسفانه ساعات ورزش به بدترین شکل ممکن سپری شد. ورزش مدارس نه امکانات دارد و نه تخصص و تنها هدف درس تربیت بدنی در مدارس پر کردن و هدر دادن وقت دانش آموزان است.

وی مهمترین راهکار برای توسعه‌ی فرهنگ را ایجاد آگاهی دانست و گفت: با ایجاد آگاهی می‌توان نگرش را تغییر داد، با تغییر نگرش، رفتار تغییر می‌کند، برای تغییر رفتار اول باید رفتارهای فردی را تغییر دهیم تا سپس بتوانیم به فرهنگ‌سازی برسیم.

صفابخش تاکید کرد: باشگاه‌ها در تمام دنیا سهام خود را به ورزشکاران واگذار کرده‌اند و حتی تماشاگر در باشگاه سهام دارد و خودش را در سرنوشت باشگاه سهیم می‌داند. پیروزی باشگاه، از لحاظ اقتصادی به نفع تماشاگر است و ورزشگاه هم متعلق به باشگاه است، دیگر تماشاگر صندلی ورزش را نمی‌شکند. در دنیا بسیاری از آموزش‌ها از طریق کانون‌های هواداری به ورزشکاران داده می‌شود.



همچنین مشاهده کنید