جمعه, ۲۸ دی, ۱۴۰۳ / 17 January, 2025
مجله ویستا

ویژگی های شب قدر


ویژگی های شب قدر

▪ شب قدر که عظمت و جایگاه آن در آیه شریف «لیله القدر خیرمن الف شهر» آمده از چه خصوصیاتی برخوردار است؟
ـ در بخش نخست پاسخ به این سوال به مفهوم شب قدر و اولین ویژگی شب قدر یعنی برنامه …

شب قدر که عظمت و جایگاه آن در آیه شریف «لیله القدر خیرمن الف شهر» آمده از چه خصوصیاتی برخوردار است؟

ـ در بخش نخست پاسخ به این سوال به مفهوم شب قدر و اولین ویژگی شب قدر یعنی برنامه ریزی سال پرداخته شد. اینک در بخش پایانی دنباله مطلب را پی می گیریم.

۱) آغاز سال تقدیر

آغاز سال به اعتبارهای مختلف، متفاوت است. روایاتی که «شب قدر» را آغاز سال می داند. به اعتبار سال برنامه ریزی امور مردم و سامان بخشی وضع آنان و آنچه پیش خواهد آمد صادر شده است. با همین اعتبار، شب قدر، پایان سال نیز به شمار می رود، یعنی پایان سال برنامه ریزی شده ای که سپری شده، و اول سال برنامه ریزی شده است.

۲) اختصاص داشتن به امام زمان(عج)

سومین ویژگی شب قدر این است که خدای سبحان، کامل ترین و شایسته ترین و برترین انسان را از برنامه ریزی و حکم خود، آگاه می سازد. این نکته هر چند با صراحت کامل به امام معصوم نسبت داده نشده است، اما جمع بندی مضمون همه روایاتی است که در این باب آمده است. بنابراین می توان گفت از ویژگی های شب قدر، اختصاص داشتن آن به امام مهدی(عج) است. در این رابطه توسل به حضرت در این شب خاص، نقش موثری درگشایش کارهای انسان و گشودن آفاق در پیش او دارد و می تواند سرنوشت او را در جهتی که دستاوردهای بیشتری را در سال آینده نصیب او می سازد تنظیم کند.

۳) بهتر از هزار ماه

به تصریح قرآن شب قدر بهتر از هزارماه است. و این نشانگر استثنایی بودن این برهه خاص زمانی و برکاتی است که در بردارد، به نحوی که کار شایسته در آن، با کار شایسته در عمری طولانی (بیش از هشتاد سال) برابر است. از این رو در تفسیر این آیه آمده است. کار شایسته در آن شب (از قبیل: نماز، زکات و انواع نیکی ها) بهتر از عمل در هزار ماهی است که شب قدر نداشته باشد. این برکات گسترده و سرشار شب قدر، تفسیرکننده تاکید و تشویق پیامبر(ص) و امامان(ع) است که مسلمانان را بر بهره بردن از لحظه لحظه شب قدر فراخوانده اند، تا آنجا که پیامبر اعظم(ص) از خوابیدن در شب بیست و سوم نهی فرموده است. و به همین جهت حضرت فاطمه(س) نمی گذاشت که در آن شب کسی از اهل خانه اش بخوابد. آری کسی که از نعمت ایمان به قرآن برخوردار است و می داند که عمل در یک شب، از نظر برکات، برابر با حیات جاوید او و بهره مندی در طول حیات ابدی است، نمی تواند این فرصت گرانبها و موهبت بی نظیر را رایگان از دست بدهد.