سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
مجله ویستا

۲۶ ژوییه سال ۱۹۵۶ میلادی ـ کانال سوئز ملی شد


۲۶ ژوییه سال ۱۹۵۶ میلادی ـ کانال سوئز ملی شد

۵۵ سال پیش ، در روز ۲۶ ژوییه سال ۱۹۵۶ میلادی جمال عبدالناصر، رئیس جمهور مصر رسما کانال سوئز را ملی اعلام کرد. ناصر این تصمیم را برای تامین مالی اجرای طرح های عمرانی مصر اتخاذ …

۵۵ سال پیش ، در روز ۲۶ ژوییه سال ۱۹۵۶ میلادی جمال عبدالناصر، رئیس جمهور مصر رسما کانال سوئز را ملی اعلام کرد. ناصر این تصمیم را برای تامین مالی اجرای طرح های عمرانی مصر اتخاذ کرد.

جمال عبدالناصر که چهار سال قبل از این تاریخ به قدرت رسیده بود ، ابتدا برای احداث سد عظیم اسوان از آمریکایی ها درخواست کمک مالی کرده بود.

احداث سد اسوان یک طرح فرعونی بود که با اجرای آن سطح زمین های کشاورزی مصر دو تا سه برابر می شد و نیازهای این کشور به برق هیدروالکتریک تامین می گردید اما دولت آمریکا تقاضای ناصر را نپذیرفت زیرا به ناصر و احساسات سوسیالیستی اش اعتماد نداشت.

بنابراین جمال عبدالناصر تصمیم گرفت کانال سوئز را ملی کند و از درآمد آن برای احداث سد اسوان استفاده نماید. ناصردر روز ۲۶ ژوییه سال ۱۹۵۶ میلادی کانال سوئز را ملی اعلام کرده و تمام دارایی های کمپانی بین المللی سوئز که بخش اعظم سهام آن به بریتانیا و فرانسه تعلق داشت را مسدود کرد.

ملی شدن کانال سوئز به یک بحران بین المللی تبدیل گردید زیرا فرانسه و بریتانیا از درآمد کانال سوئز محروم شدند. جمال عبدالناصر پس از ملی کردن کانال ، از کارشناسان اتحاد شوروی برای احداث سد اسوان دعوت کرد.

در روز ۲۹ اکتبر سال ۱۹۵۶ میلادی ابتدا اسرائیلی ها به صحرای سینا حمله کردند و در پی آنها در روز ۵ نوامبر چتربازان فرانسوی و بریتانیایی در بندر پورت سعید به بهانه محافظت از کانال سوئز فرود آمدند، اما نیروهای مهاجم ناگزیر شدند تحت فشارهای سازمان ملل متحد ، آمریکا و شوروی خاک مصر را ترک کنند.

ناکامی حمله نیروهای اسرائیلی ، فرانسوی و بریتانیایی به مصر و عقب نشینی آنها برای جمال عبدالناصر یک پیروزی دیپلماتیک محسوب شد.اعتبار ناصر از آن پس نه تنها در میان مردم مصر ، بلکه در میان محرومان جهان سوم رو به افزایش نهاد.

در روز ۲۶ ژوییه سال ۱۹۵۶ میلادی جمال عبدالناصر کانال سوئز را ملی اعلام کرد.

وقایعی که در پی ملی کردن کانال سوئز رخ دادند ، موجب محبوبیت فزاینده جمال عبدالناصر شد و ناصر تحت عنوان «رئیس» تا زمان مرگ در ۲۸ سپتامبر سال ۱۹۷۰ میلادی در مصر حکومت کرد و در اوج محبوبیت درگذشت.

بهرام افتخاری