چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
بلوتوث بهترین تكنولوژی بی سیم
كامپیوترها، سیستم های بازی و سرگرمی، تلفن ها و ... در دسته لوازم الكترونیكی جای می گیرند. این وسایل می توانند از طرق مختلفی با یكدیگر ارتباط برقرار كنند مانند استفاده از سیم ها، كابل ها، سیگنال های رادیویی، اشعه مادون قرمز و یا حتی انواع پیشرفته تری از رابط ها و پروتكل های ارتباطی. روش های اتصال دستگاه های الكترونیكی به یكدیگر روز به روز پیچیده تر می شوند، در این مقاله به بررسی بلوتوث خواهیم پرداخت.
یك روش ارتباطی نسبتا جدید در لوازم الكترونیكی كه دارای ساختاری ساده است و به صورت بدون سیم و اتوماتیك انجام می شود و یكی از روش های ارتباطی است كه كار با لوازم الكترونیكی را جذاب تر و ساده تر می كند. در آغاز بلوتوث با سر و صدای زیادی به بازار عرضه شد. شعارهایی كه اكثر آنها مبنی بر این بود كه ما از شر كابل های پیچیده و درهم و برهم خلاص می شویم، ولی ظاهرا هنوز بلوتوث مورد توجه اكثریت قرار نگرفته است. حتی كاربران حرفه ای زیادی هستند كه حتی به بلوتوث فكر هم نمی كنند. اخیرا یكی از نظریات مطرح شده درباره بلوتوث این است كه آن را بزرگ ترین پارازیت امنیتی صنایع كامپیوتری می دانند و طرفداران این نظریه معمولا وسیله ای كه این تكنولوژی را به همراه خود داشته باشد را نمی خرند!!
● بلوتوث چیست؟
Bluetooth كه بعضی ها در فارسی آن را به دندان آبی ترجمه كرده اند، استانداردی برای امواج رادیویی است كه كه برای ارتباطات بی سیم كامپیوترهای قابل حمل و نقل (مانند laptopها)، تلفن های همراه و وسایل الكترونیكی رایج استفاده می شوند.
این امواج برای فاصله های نزدیك استفاده شده و برای ارتباطات بی سیم تكنولوژی ارزانی محسوب می شوند. به وسیله این تكنولوژی می توانید بین دو وسیله كه دارای این تكنولوژی باشند به صورت بی سیم پیغام، عكس یا كلا هر اطلاعات دیگری را رد و بدل كنید. رادیوی Bluetooth در داخل یك میكروچیپ قرار دارد و در باند فركانسی ۴/۲ گیگاهرتزی عمل می كند. این تكنولوژی از سیستم Frequency Hoping Spread Spectrum استفاده می كند، كه سیگنال آن ۱۶۰۰ بار در ثانیه تغییر می كند كه كمك بزرگی برای جلوگیری از تداخل ناخواسته و غیرمجاز است.
علاوه بر این به وسیله نرم افزار كد شناسایی وسیله طرف مقابل چك می شود. بدین ترتیب می توان اطمینان حاصل كرد كه اطلاعات شما فقط به مقصد مورد نظر می رسد. این امواج با دو قدرت وجود دارند. سطح قدرت پایین تر كه محیط های كوچك (مثلا داخل یك اتاق) و یا در نوع با قدرت بالاتر كه رنج متوسط (مثلا كل یك خانه) را می تواند پوشش دهد.
این سیستم هم برای ارتباط نقطه به نقطه و هم برای ارتباط یك نقطه با چند نقطه می تواند استفاده شود. دارای پهنای باند ۷۲۰Kbs و ۱۰ متر قدرت انتقال كه در صورت تقویت تا ۱۰۰ متر نیز قابل افزایش می باشد. این تكنولوژی كه از سیستم گیرندگی و فرستندگی در جهت مناسب استفاده می كند، قادر است امواج رادیویی را از میان دیوار و دیگر موانع غیرفلزی عبور دهد. اگر امواج مزاحم دستگاه ثالثی باعث تداخل شود انتقال اطلاعات كند می شود ولی متوقف نمی شود. فكر اولیه بلوتوث در شركت موبایل اریكسون در سال ۱۹۹۴ شكل گرفت.
اریكسون كه یك شركت سوئدی ارتباطات راه دور است در آن زمان در حال ساخت یك ارتباط رادیویی كم مصرف و كم هزینه بین تلفن های همراه و یك گوشی بی سیم بود. كار مهندسی در سال ۱۹۹۵ شروع شد و فكر اولیه به فراتر از تلفن های همراه و گوشی های آنها توسعه یافت تا شامل همه انواع وسایل همراه شود. با هدف ساخت شبكه های شخصی كوچك از وسایل مختلف در طول این زمان، اریكسون نام «بلوتوث» (یك پادشاه دانماركی) گرفت كه بین سال های ۹۴۰ و ۹۸۱ میلادی می زیست.
شاه هارالد در دوره حكومت خود كه یك وایكینگ بود، به طور صلح آمیز، دانمارك، سوئد جنوبی و نروژ شمالی را متحد كرد. این كار به او شهرت یك پادشاه ماهر در ارتباط و مذاكره را در تاریخ داد. برای اریكسون، اسم بلوتوث برای فناوری داده شده كه امیدوار بود بتواند به طور صلح آمیز وسایل مختلف را متحد كند، مناسب بود.
اریكسون می دانست كه اگر فقط یك شركت این استانداردها را حمایت كند، هرگز موفق نخواهد شد، به همین دلیل در سال ،۱۹۹۸ اریكسون كه در آن سال به سونی اریكسون تبدیل شده بود یك موافقتنامه با IBM، اینتل، نوكیا و توشیبا امضا كرد و گروه Bluetooth SIG را به وجود آورند. تشكیلات سازمان Bluetooth SIG یا Special Interest Group كه هدفش نظارت بر پیشرفت بلوتوث و عمومی ساختن آن بود، بعدها گسترده تر شد و شركت هایی نظیر ۳com، Lucent، مایكروسافت، موتورولا و بیش از ۲۰۰۰ كمپانی دیگر به این سازمان پیوستند.
در حال حاضر قبل از اینكه یك كارخانه بتواند محصولی كه از تكنولوژی بی سیم Bluetooth استفاده می كند را وارد بازار كند، باید جواز آن را از دو جهت دریافت كند. ابتدا محصول مورد نظر استانداردهایی لازم دارد كه بتواند با دستگاه های دیگر كه دارای تكنولوژی بی سیم Bluetooth هستند، ارتباط برقرار كند.
دیگر اینكه باید مجوزهای قانونی لازم برای این سیستم چه در كشور سازنده و چه در كشوری كه محصول به فروش می رود را دریافت كند كه هماهنگ كننده بخش بین الملل این مجوزها بر عهده Bluetooth SIG است. فناوری بلوتوث با حذف دخالت كاربر در سیستم و همچنین احتیاج به انرژی بسیار كم برای برقراری ارتباط با وسایل دیگر كه موجب صرفه جویی زیادی در مصرف باطری می شود، تكنولوژی شبكه های كوچك را وارد مرحله جدیدی كرد.
بلوتوث در واقع یك استاندارد شبكه است كه دارای ۲ سطح است: سطح اول كه به عنوان سطح فیزیكی شناخته می شود و بیانگر این است كه بلوتوث یك فركانس رادیویی استاندارد است و سطح دوم كه به عنوان سطح پروتكل شناخته می شود و دربرگیرنده قوانین و دستوراتی همچون مكان و زمان ارسال اطلاعات، تعداد بیت های ارسالی در آن واحد و همچنین شمار وسایلی كه بطور همزمان می توانند در عملیات ارسال و دریافت اطلاعات شركت داشته باشند می باشد.بعضی از وسایلی كه شما هم اكنون نیز از آن استفاده می كنید مانند دستگاه كنترل درب پاركینگ یا جدیدترین نسل تلفن های بی سیم از فركانس های باند ISM استفاده می كنند. اطمینان حاصل كردن از اینكه امواج بلوتوث با امواج دستگاه های نامبرده شده تداخل پیدا نكنند یكی از سخت ترین مراحل طراحی این فناوری است.
یكی از راه هایی كه تجهیزات بلوتوث از آن برای جلوگیری از تداخل امواجشان با سایر تجهیزات بهره می جویند، ارسال سیگنال های بسیار ضعیفی در حدود یك میلی وات است. بلوتوث می تواند همزمان با ۸ دستگاه ارتباط داشته باشد به شرطی كه این دستگاه ها در شعاع ده متری باشند. شاید شما تصور كنید كه ممكن است بین این دستگاه ها تداخل بوجود بیاید اما این غیرممكن است.
بلوتوث از یك فناوری بنام «جهش فركانس در طیف گسترده» بهره می جوید كه احتمال استفاده از یك فركانس برابر توسط دو دستگاه بطور همزمان را تقریبا به صفر می رساند. بر پایه این تكنولوژی هر وسیله از ۷۹ فركانس منحصر به فرد كه به صورت اتفاقی از میان یك سری فركانس های از پیش تعیین شده انتخاب شده است استفاده می كند كه به طور منظم از یكی از آنها به دیگری تغییر فركانس می دهد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست