یکشنبه, ۱۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 2 February, 2025
آنغوزه عوارض جانبی آن
● اطلاعات به دست آمده از طریق مطالعه بر روی انسان:
آسافتیدا دارای مزهای گس، تند و سوزاننده و بویی شبیه سیر بوده كه عمدتاً مربوط به روغن فرار آن میباشد. بوی آن از طریق مدفوع و گاز معده دفع میگردد. Lewin اظهار میدارد كه در بعضی موارد، به دنبال مصرف دارویی آسافتیدا عوارضی چون، تورم لبها، سوزش معده، آروغزدن، نفخ و اسهال مشاهده شده است. وی میگوید، احتمال بروز سوزش ادرار، سردرد و گیجی نیز وجود دارد. متأسفانه، Lewin، مرجعی جهت مراجعه و تأیید موارد مذكور معرفی نكرده است.
Arora , Bordia هیچگونه عارضه جانبی مشهودی را در ۱۰ داوطلب سالم جهت آزمایش مشاهده نكردند. داوطلبین مذكور دوز خوراكی بالایی دریافت نمودند كه شامل ۳ گرم آسافتیدا همراه ۱۰۰ گرم كره بر روی یك ورقه نان بوده است.
مطابق كتب دانشگاهی آمریكا، ½ اونس (تقریباً ۱۵ گرم) آسافتیدا به عنوان یك دوز، مصرف شده ولی هیچ عارضه قابل توجهی، مگر یك اثر موضعی، ظاهر نكرده است، اما این اظهارات به وسیله یك مرجع معتبر تأئید نشده است.
● واكنشهای معدی ـ رودهای:
Kalro , Desai اثرات instillation داخل معدهای آسافتیدا را در ۱۴ انسان داوطلب بررسی كردند. دوز تجویز شده ۱/۰،۲/۰ و ۴/۰ گرم در ساعت بوده است. تزریق ۲/۰ و ۴/۰ گرم در ساعت، به طور قابل توجهی، میزان داوكسی ریبونوكلئیك اسید را در مایع بیرون كشیده شده از معده افزایش میدهد. این مسئله، احتمالاً، دلیل بر افزایش پوسته پوسته شدن سلولهای اپیتلیال سطح معده میباشد. دوز پائینتر، یعنی ۱/۰ گرم در ساعت تغییر قابل توجهی ایجاد نمینماید. با توجه به چنین صدماتی كه به طور آزمایشی در مخاط معده ایجاد شد، لازم است كه از تجویز دوزهای بالای آسافتیدا در بیماران مبتلا به زخم معده جلوگیری نمود. لازم به ذكر است كه هرچند پودر فلفل قرمز، نیز به طور تجربی و آزمایشی، صدماتی مشابه آسافتیدا به مخاط معده وارد میكند، اما گزارش شده است كه رژیم روزانه ۳ گرم پودر فلفل قرمز (۱ گرم با هر وعده غذا) تأثیری در روند بهبودی زخم اثنی عشر ندارد.
● واكنشهای هماتولوژیك:
Kelly و همكارانش مشاهده نمودند كه یك نوزاد پسر ۵ هفتهای دچار متهموگلوبینمی شده بود. مادر این نوزاد در دوران بارداری، به منظور درمان كولیك، آسافتیدای گلیسره مصرف نموده بود. نوزاد علاوه بر سیانوز، علائم دیگری مانند تنفس سریع، خوابآلودگی، شكم برآمده بدون بروز صدای روده، مدفوع خونی و آبكی نیز نشان میداد. سیانوز خود به خود ناپدید نمیشد، اما در دقایقی كه به كودك به طور داخل وریدی متیلن بلو تزریق میشد، خفیفتر و ضعیفتر میگردید. سطح مت هموگلوبین اندازهگیری شده پیش از تزریق متیلن بلو ۷/۳۴% و بعد از تزریق ۱/۲% بوده است. به منظور مشخص نمودن این مطلب، كه آیا علت اصلی بروز این حالات، آسافتیدای گلیسره بوده است یا خیر، اثرات اكسیداتیو آن بر روی هموگلوبینهای تخلیص شده بالغ و نوزاد به طور Invitro مورد بررسی قرار گرفت. انكوباسیون هموگلوبین بالغ و آسافتیدای گلیسره به مدت ۵/۲ ساعت موجب تشكیل میزان ناچیزی مت هموگلوبین گردید، اما زمانی كه هموگلوبین نوزاد تحت همان شرایط مورد آزمایش قرار گرفت در پایان ۵/۲ ساعت تقریباً ۹۰% هموگلوبینها به صورت مت هموگلوبین درآمده بود. اجزاء تركیبی شناخته شده آسافتیدای گلیسره (مانند گلیسرول، پروپیلن گلایكول و كلیسم كربنات) غیر از آزافتیدا، هیچ اثر اكسیداتیو قابل مشاهدهای بر روی هموگلوبین نوزاد و بالغ نداشتند.
● باروری، بارداری و شیردهی:
درخلاصه مقالهای از هندوستان كه در Chemical Abstracts ثبت شده است، عنوان شده است كه یك فرآورده تركیبی، كه یكی از اجزاء آن آسافتیدا میباشد، حداقل به مدت ۱ سال از حاملگی جلوگیری مینماید. برای این منظور باید مدت ۲۲ روز (۲۲ دوز كه هر دوز، روزانه مصرف میشود) این فرآورده را مصرف نموده و طی این مدت از مقاربت پرهیز نمود. اجزاء اصلی پودر شده برای یك دوره درمان عبارتند از: ۴ درم از ماده موثره Embelia ribes ، ۴ درم Piper longum، ۲ درم آسافتیدای خالص، ۴ درم بوراكس خالص. (۲۲ دوز، به مدت ۲۲ روز). از آنجایی كه جزئیات این مطلب مشخص نشده و به طور خلاصه و كلی عنوان شده است، نمیتواند به عنوان شاهد و مدرك قابل استنادی مورد قبول واقع شود. حتی اگر این مطلب صحیح باشد، مرجع مذكور، مدركی دال بر این مطلب كه آسافتیدا اثر ضدبارداری داشته است، ارائه نكرده است. با توجه به اینكه ۲ تركیب گیاهی دیگر این فرآورده، Embelia ribes و Piper longum، هر دو، در لیست گیاهان هندی تنظیم كننده دوره تخمكگذاری قرار دارند.
Walia اثر آسافتیدا را بر روی اسپرماتوسیتهای موش به طور Invivo مطالعه نمود. موشهای نر یك دوز منفرد ۵۰۰۰ـ۱۰ میلیگرم بر كیلوگرم را به وسیله یك لوله داخل معدهای دریافت كردند و یا دوز مذكور طی مدت ۳۲ روز و روزی یك مرتبه به موشها داده شد. یافتههای به دست آمده از حیوانات درمان شده با دوز منفرد مشابه گروه كنترل بود، اما در آزمایشات صورت گرفته طی مدت زمان طولانی، حیوانات درمان شده با ۵۰ میلیگرم بر كیلوگرم یا دوزهای بالاتر، ۳ نوع انحراف كروموزومی نشان دادند (از قبیل قطعهقطعه شدن، جابجایی، جدا شدن كروموزومهای x,y). لازم به ذكر است كه دوز تجویزی برای انسان به میزان قابل توجهی پائینتر از دوزهای آزمایشی ذكر شده است. هیچ مرجعی درخصوص استفادهه آسافتیدا در طول بارداری و شیردهی یافت نشده است.
● قدرت جهشزایی و سرطانزایی:
Hosono , Shashikanti درخصوص اثر موتاژنیك ضعیف آسافتیدا بر روی رشتههای وابسته به استرپتومایسین در سالمونلاتیفی موریوم TA۹۸ گزارش دادند.اثرات كلاستوژنیك آسافتیدا بر روی كروموزومهای سلولهای گیاهی Vicia faba و اسپرماتوسیتهای موش كشف شده است.
Kesavan , Abrabam درخصوص اثر آسافتیدا (عصاره آبی داغ) در Drosophila melanogaster مطالعه نمودند، اما افزایش قابل توجه در تكرارپذیری «كمبود كروموزومهای جنسی» و «جهشهای مرگآور وابسته به كروموزومهای جنسی كه تمایل به بازگشت دارند» مشاهده نكردند. همچنین، این گروه محقق، توانایی آسافتیدا را در ایجاد تغییرات كروماتیدهای دختر (SCES) در اسپرماتوگونی موش بررسی كردند. تجویز داخل معدهای ۵/۰ گرم بر كیلوگرم افزایش قابل توجهی در تعداد SCES در هر ژنوم دیپلوئید ایجاد نمیكند، اما به دنبال تجویز ۱ گرم بر كیلوگرم افزایشی مشاهده شده است. هرچند كه دوز تجویز شده در این آزمایش بالا بوده و اثر آن در مقایسه با كنترل مثبت (۰۰۵/۰ گرم بر كیلوگرم سیكلوفسفامید) ضعیفتر میباشد. درخصوص اثر سرطانزایی آسافتیدا مطلبی به دست نیامده است.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست