دوشنبه, ۲۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 10 February, 2025
استدلال برای ابراز وجود
![استدلال برای ابراز وجود](/web/imgs/16/152/cv3st1.jpeg)
استدلال فینفسه هدف یا فرجام ارتباط نیست. استدلال بیشتر ابزار گفتوگو و سخن است، راهی برای پروراندن حرفی كه میخواهیم بزنیم.
همه ما افرادی را میشناسیم كه استدلال را به خاطر خود استدلال میخواهند، بحث و استدلال میكنند كه بحث و استدلال كرده باشند، اما حقیقت این است كه همین افراد هم هدفی جز خود استدلال دارند. آنها چه بسا با این كار خشم یا عناد یا برآشفتگی خود را بیرون میریزند. یا شاید برای نشان دادن یا نمایش دادن چیزی است كه میدانند یا برای سلطه یافتن بر بحث است. شاید احساس كنیم كه اینگونه افراد اهل بحث و مشاجره به طور نامناسبی استدلال میكنند، اما آشكار است كه آنها صرفاً به خاطر نفس بحث، بحث نمیكنند. آنها با این كار خودشان را نشان میدهند.
یك استدلال ممكن است فقط ابراز وجود باشد. خیلی از سخنرانها و نویسندهها فقط به این خشنودند كه حرف خودشان را بزنند، حرفی از خودشان داشته باشند، آنها كاری به تاثیرگذاری روی دیگر مردم ندارند. به نامههایی كه به روزنامههای محلی میرسید توجه كنید. یك ذره تلاش برای تاثیرگذاری بر آرا و دیدگاههای دیگران، در مقابل یك عالم تلاش برای بیان عقیده خود، و چه بسا با كمترین حد رضایت.
همه استدلالها تا یك درجهای معنیدار هستند. اغلب چیزی بیشتر ندارند كه عقاید گویندهشان را نشان میدهند. عقاید ما نقش عمیقی در چه بودن ما دارند: محافظهكار، لیبرال، یا میانهرو در موضعگیریهای سیاسی، مومن، بیایمان، یا لاادری در مورد دین و مذهب و به همین ترتیب. چرا كه در واقع آنچه میاندیشیم همانی است كه هستیم. ما نوعاً با اعتقاد راسخ و میلی اصیل به عقاید خودمان چنگ میزنیم تا جایی كه اغلب از زیرسوال رفتن عقاید خود یا گوش دادن به استدلالهای مردمی كه مخالف ما هستند، ابا داریم.
در جوامعی كه به آزادی گفتار ارج مینهند، استدلال به مثابه ابراز وجود امری عمومی است. استدلال همچنین كاملاً خود به خود و خودجوش است: همان طور كه زبان مادریمان را میآموزیم آن را هم یاد میگیریم، با كمترین تلاش و با كمترین اندیشیدن درباره صورت استدلال یا درباره روند رسیدن ما به عقیده خودمان.
ما فرض میكنیم استدلالهای ما معنا دارند یا دستكم به عنوان نوعی ابراز وجود ارائه میشوند. اما هنگامی كه ما عقاید خود یا عقاید كسانی را كه با ما موافق نیستند مورد بررسی و آزمایش قرار میدهیم، وقتی كه سعی میكنیم دیگران را مجاب كنیم تا نظراتشان را عوض كنند، كار ما چیزی بالاتر از ابراز وجود است و برای دستیابی به یكی از اهداف چهارگانه استدلال است:
۱) تحقیق و پرسش
۲) متقاعد كردن
۳) راضی كردن
۴) به توافق رسیدن.
مترجم
محمد میرزاخانی
منبع:
. The Aims of Argument: a brief rhetoric
Timothy W.crusius, Carolyn E.channel. Mayfield publishing company. ۳ rd ed: ۲۰۰۰.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست