پنجشنبه, ۲۳ اسفند, ۱۴۰۳ / 13 March, 2025
مجله ویستا

جریان زندگی در شریان تغذیه


جریان زندگی در شریان تغذیه

جستاری در مورد گروه خون و رژیم غذایی

یک فرد بالغ در بدن خود چهار تا شش لیتر خون دارد. خون تمام افراد از سفیدپوست تا سیاه پوست ترکیبی از سه نوع سلول عمده مشاور در مایعی زردرنگ و چسبناک است. (پلاسما) ۱ـ گلبول قرمز (RBC) نوعی سلول که در حدود ۱۲۰ روز در بدن ما زنده است و ۲۰ ثانیه طول می‌کشد تا هر کدام آن تمام بدن را دور بزند و ۴۰درصد خون را تشکیل می‌دهد.گلبول سفید (WBC) که مسئول جنگ با عفونت‌ها و مواد بیگانه در خون است.پلاکت‌ها (PLT) که کوچک‌ترین سلول خونی هستند و در امر انعقاد خون نقش اساسی دارند و پلاسما نیز جزو اصلی خون است که ۹۵ درصد آن را آب و ۵ درصد باقیمانده را هورمون، پروتئین و مواد غذایی تشکیل می‌دهد.

اگر تمام موارد ذکر شده در خون همه ما در حدود معین و مشخصی وجود دارد پس چه چیز باعث می‌شود بین خون افراد تفاوت عمده‌ای به نام «گروه خون» به وجود آید؟!

عامل تفاوت گروه خونی افراد «وجود یا عدم وجود مولکول‌های پروتئینی مشخصی به نام آنتی ژن و آنتی بادی» است.

«آنتی ژن‌ها» (در صورت حضور) بر سطح گلبول قرمز و «آنتی بادی‌ها» داخل پلاسما یا همان مایع خون هستند. پس خون ما از نظر کلیات آن یکسان است و آنچه باعث می‌شود امکان اهدای خون به یکدیگر را داشته یا نداشته باشیم همین پروتئین‌های ذکر شده است.

«گروه خونی» هر فرد به‌طور مستقیم به پدر و مادر و آنچه از آنان به او ارث می‌رسد، ارتباط دارد. یکی از روش‌های معمول و مهم ارزیابی تفاوت بین انواع خون ها، سیستم (ABO) است.

براساس این سیستم دسته بندی خون و با توجه به آنچه در مورد آنتی ژن و آنتی بادی گروه خونی گفته شد:

۱) اگر شما گروه خونی (A) داشته باشید به این معناست که بر سطح گلبول‌های قرمزتان آنتی ژن A و در پلاسمای خون‌تان آنتی بادی B دارید.

۲) گروه خونی B؛ با کمی توجه متوجه خواهید شد وضعیت افراد این گروه کاملاً برعکس گروه قبل است آنها در سطح گلبول هایشان آنتی ژن B و در پلاسما آنتی بادی A دارند.

۳) فرد گروه خونی AB روی گلبول قرمزش هر دو نوع آنتی ژن A و B را دارد و واضح است که در پلاسما هیچ مخالفی نداشته باشد و آنتی بادی موجود نباشد. ۴ـ و نهایتاً گروه خونی O به دلیل نداشتن هیچکدام از آنتی ژن‌های A و B بر سطح گلبول، آزادانه هر دو نوع آنتی بادی A و B را در پلاسما دارد. گروههای خونی آنتی ژن‌هایی هستند که در سطح گویچه‌های قرمزخون و سلول‌های دیگر قرار دارند و از والدین به فرزندان به ارث می‌رسند. گلبول‌های قرمز مانند همه سلول‌های هسته‌دار بدن واجد اختصاصات آنتی ژنتیکی در سطح خود هستند. این آنتی ژنها، آنتی‌ژنهای گروه خونی نامیده می‌شوند.

● رژیم غذایی براساس گروه خونی

مبحث رژیم غذایی مناسب برای گروه‌های خونی مختلف اولین بار توسط دکتر پیتر جی.آدامو در کتاب «رژیم غذایی مناسب برای بدن شما» مطرح گردید.

این دستاورد حاصل بررسی‌های ۲۵ ساله یک پدر (James D’Adamo) و یک پسر (Peter J.D’Adamo) است.

دکتر آدامو پسر در این مورد می‌گوید من نسل دوم یک درمان‌گر طبیعی Naturopathic Physicion هستم. پدرم در سال ۱۹۵۷ میلادی پس از گذراندن یک دوره چهار ساله فوق دکترا از دانشکده علوم درمان طبیعی فارغ‌التحصیل شد و از همان سال در کلینیک‌های تغذیه و سلامتی مطالعه و معالجه می‌کرد.

او در کارش پی برد که اگر چه بسیاری از بیماران با رژیم‌های سخت گیاهی یا کم‌چربی و یا روش‌های مختلف پخت غذا بهبود یافته‌اند اما برخی از آنها نه تنها بهتر نشده‌اند بلکه بدتر شده‌اند.

دکتر آدامو می‌گوید: « برای طراحی یک رژیم غذایی مناسب می‌توان از گروه‌های خونی استفاده نمود.»

دکتر آدامو سیر تاریخی خاصی را برای پیدایش گروه‌های خونی در نظر می‌گیرد که دانستن آن خالی از لطف نیست. او اعتقاد دارد.

گروه خونی O قدیمی‌ترین گروه خونی است و مربوط به زمانی است که انسان‌ها فقط شکار را آموخته بودند لذا بهترین نوع رژیم غذایی برای این افراد رژیم غذایی شکارچیان اولیه یعنی رژیمی غنی از چربی و پروتئین است.

گروه خونی A مربوط به دوره بعدی است یعنی دوره‌هایی که بشر کشاورزی را آغاز نموده بود لذا افرادی که گروه خونی شان A و فرزند زادگان خلف‌شان که دارای گروه خونی AB باشد باید از رژیم‌های غذایی غنی از کربوهیدرات و غلات استفاده نمایند.

گروه خونی B نیز مابین دو گروه خونی است و از آنجایی که مربوط به دوره‌ای است که بشر در حال انتقال سبک زندگی از شکارگری به کشت‌کاری است لذا افرادی که داری این گروه خونی هستند باید از رژیم‌های غذایی که حاصل اجتماع این دو نوع رژیم غذایی است استفاده کنند. از لحاظ کارایی نیز گروه B مابین دو گروه زیر است یعنی نه به اندازه گروه خونی O می‌تواند از چربی‌های موجود در غذا استفاده کند و نه به‌اندازه گروه A می‌تواند قندها را سریع بسوزاند و در حقیقت میانه این دو است. دکتر آدامو می‌گوید: «کنترل رژیم غذایی بر اساس گروه خونی به ما کمک می‌نماید که بتوان غذاها را به دو گروه دوست و دشمن تقسیم‌بندی نمود.» البته جبهه گیری‌های سختی هم علیه این دیدگاه بیان شده است اما دکتر آدامو این امر را طبیعی می‌داند و می‌گوید برایم بدیهی است که هر نظر نو و انقلابی با چنین مخالفت‌هایی مواجه شود.

گروه خونی O قدیمی‌ترین گروه خونی می‌باشد. در عین حال وجود خون گروه O در رگ‌های ۳۸ تا ۴۰ درصد بنی‌آدم بیانگر این امر است که این گروه خونی فراوان‌ترین گروه نیز هست.چهل هزارسال قبل از میلاد مسیح به‌وجود آمده است.در آن دوره انسان‌های سروماگنون زندگی می‌کردند که به انسان‌های امروزی شباهت داشتند.به احتمال زیاد زیستگاه آنها در هندوستان امروزی بود.این افراد شکارچی‌های ماهر و افرادی توانا بودند که قادر به ساختن سلاح‌ها و ابزار متفاوت بوده و با مهارت از آنها استفاده می‌کردند. شاید به همین دلیل است که افراد دارای گروه خونی O در مطلوب‌ترین حالت بیشترین انرژی خود را از پروتئین حیوانی تامین می‌کنند. این افراد دارای سیستم ایمنی حساس هستند که نسبت به هر عامل خارجی از خود واکنش نشان می‌دهد و افرادی قوی و توانا و مقاوم هستند. سطح اسید معده در این افراد بالاست. به همین علت اغلب افراد مبتلا به زخم‌های معده دارای این گروه خونی هستند. معده اسیدی این افراد به غذاهای گروه شیر و گندم و نشاسته و نان چندان علاقه‌مند نیست.این افراد همچنین در ابتلا به کولیت و بیماری کرون استعداد خاصی از خود نشان می‌دهند. ظاهرا روغن ماهی در معالجه التهاباتی از این دست می‌تواند به یاری‌شان بیاید.

تحمل گلوتن (اسید آمینه موجود در آرد گندم) سخت است زیرا گلوتن یا پروتئین چسباننده‌ای که در گندمک وجود دارد منجر به تحریک روده باریک می‌شود. همچنین موجب تولید بیشتر انسولین و اختلال در عملکرد کربوهیدرات‌ها می‌شود.

گروه O قادر به انجام تمرینات سخت بدنی و بهره‌برداری از پروتئین‌های حیوانی و قطع منابع کربوهیدراتی مانند بسیاری از غلات هستند.

به همین جهت بدن اکثر این افراد همواره در حالت کتوزیس خفیف بوده و اسیدی می‌باشد. تجربه نشان می‌دهد کمی اسیدی بودن می‌تواند این افراد را سرحال‌تر کند. در چنین حالتی مواد کتونی حاصل از سوخت و ساز پروتئین‌ها و قندها جای قند را در ترکیب خون گرفته و مسئول تنظیم فرآیندهای حیاتی بدن می‌شوند. حاصل وجود کتون و کالری مصرفی پایین و سوخت و ساز بالای چربی‌ها و فعالیت بدنی زیاد موجب شده است که افراد این گروه خونی اندامی لاغر داشته باشند. البته برای یک شکارچی لاغر بودن لازم است و برای دیگران حسن.گندم در گروه خونی O قلیایی می‌شود.

این گروه محصولات لبنی را خوب تحمل نمی‌کنند. البته نسبت به گندم و غلات نیز عکس‌العمل بهتری از خود نشان نمی‌دهند. خون این افراد رقیق است و دیرتر منعقد می‌شود. ورزش بهترین راه تخلیه فشارهای عصبی در این گروه است. قدرت، تحمل، صبر، اعتماد به نفس، شجاعت و مثبت نگری تمام خصوصیاتی است که یک شکارچی به آن نیاز دارد. این خصوصیات موجب شده است که نسل بشر تا به امروز حفظ شود. گروه‌خونی A دومین دسته گروه خونی – بعد از O – بوده و به احتمال زیاد طی ۱۵ الی ۲۰ هزار سال قبل از میلاد مسیح در عصر حجر و در ناحیه آسیا یا آسیای میانه به‌وجود آمده است؛ دورانی که انسان زندگی جمعی و دام‌داری را آموخت. این گروه خونی از آسیا به اروپا آمده است.

گروه خونی A برای ابتلا به بیماری‌های قلبی، دیابت و سرطان آمادگی بیولوژیکی دارند. ظاهرا احتمال ابتلا به سرطان سینه در این گروه بالاست. افراد این گروه به صورت طبیعی لاغرند.

متابولیسم آن‌ها بر خلاف گروه O است. مثلا غذاهای حیوانی موجب افزایش سوخت و ساز در گروه خونی O و کاهش سوخت و ساز در گروه خونی A می‌شود. سیستم گوارشی آنها به مرور زمان از گوشتخواری به سمت گیاهخواری متمایل شد. سیستم گوارشی‌شان حساس بوده و به سختی می‌تواند چربی‌ها و پروتئین‌های حیوانی را هضم کند. سبزی، سویا، ماهی و محصولات دریایی، آرد و میوه برای آنها مفید است.

برای این گروه خونی بسیار حائز اهمیت است که غذاهای خود را به صورت طبیعی، تازه، خالص و سالم مصرف نمایند.

گروه خونی A دارای پایین‌ترین سطح اسید معده هستند و به همین دلیل احتمال بروز سرطان معده در این افراد بیشتر از سایر گروه‌هاست.به‌دلیل عدم توانایی کافی در جذب ویتامین ب۱۲ کم خونی در این گروه زیاد است.بیشتر انرژی خود را از پروتئین‌های گیاهی به‌دست می‌آورند و تحمل گوشت برای‌شان آسان نمی‌باشد.غذاهای حاوی سویا به سوخت‌و ساز کمک می‌کنند و در هضم موثر‌اند. خوردن غذاهای حیوانی سوخت‌و ساز بدن آن‌ها را کند می‌کند. غذاهای گیاهی نیز عکس این عمل را در بدن آن‌ها موجب می‌شوند.به علت پایین بودن میزان اسید معده دستگاه گوارش نیز عمل هضم را به آرامی انجام می‌دهد که این امر موجب احتباس مایعات درشکم‌شان می‌شود. غرش شکم یکی از مشکلات این دسته از افراد است. استفاده از روغن‌های نباتی می‌تواند مانع این امر شود. افراد این گروه نمی‌توانند لبنیات را به خوبی حل نموده و با هضم چربی‌های اشباع (جامد) مشکل دارند.سیستم ایمنی این افراد سازگار و توانمند است.افراد این گروه با انجام حرکات ورزشی احساس ضعف و ناراحتی پیدا می‌کنند اما انجام ورزش‌های سبک و یوگا نشاط و سرزندگی را به آنها هدیه می‌دهد. گروه خونی B طی دوره‌‌های ۱۰ الی ۱۵ هزار سال پیش از میلاد مسیح این گروه‌ خونی در ناحیه کوه‌های هیمالیا ایجاد شد.

در حقیقت اجداد این گروه جزو قوم مهاجر و چادرنشین هستند.افراد دارای این گروه در آسیا و آفریقا و اروپا مستقر شدند. به‌طور کلی تنومندی و ستبری همراه با هوشیاری و زیرکی دارندگان گروه خونی B آنها را قادر می‌سازد تا در مقابل بسیاری از بیماری‌های سخت و متداول امروزی مانند بیماری‌های قلبی و انواع سرطان مقاومت نمایند یا در صورت ابتلا جان سالم به‌در ببرند.این گروه قدرت بدنی O و قدرت روحی A را به ارث برده است. اگر چه در هر دو زمینه ضعیف‌تر از اجداد خود است اما حاصل جمع این دو خصیصه در یک فرد می‌تواند از او فرد مقاوم‌تر و انعطاف‌پذیرتری بسازد.شاید به همین دلیل سیستم ایمنی این افراد متعادل و سازگار و دستگاه گوارش‌شان قوی و قابل‌انعطاف است. این توان تطابق برای آنها امکان ترقی را فراهم می‌‌کند.

شاید یکی از دلایل پیشرفت روزافزون کشورهای آسیایی همین امر باشد. زیرا بسیاری از افراد ساکن در این مناطق دارای همین گروه خونی می‌باشند. بهترین ورزش‌ها برای این افراد ورزش‌هایی است که تحرک بدنی همراه با آرامش روحی در آن حکمفرما باشد ورزش‌هایی مانند پیاده روی دسته‌جمعی، دوچرخه سواری تفریحی، ورزش‌های ملایم‌تر رزمی، تنیس و کلاس‌های اروبیک، ورزش‌های خوبی هستند.

بهترین برنامه ورزشی برای این افراد سه روز تمرین بدنی و سه روز تمرینات آرامش‌بخش روحی است.

در عین حال این افراد مستعد ابتلا به بیماری‌هایی مانند مالتیپل اسکلروزیس و سل و خستگی شدید و مزمن هستند. تعادل روحی و حسی این افراد در حالتی که بدن‌شان کمی اسیدی باشد بهتر است.

گروه خونی AB ؛ طی هزار تا ۱۲۰۰ سال پیش این گروه خونی ایجاد شده‌است. به نظر می‌رسد قفقازی‌ها و مغول‌ها اجداد این دسته را تشکیل دهند. تنها دو تا پنج درصد از انسان‌ها دارای این گروه خونی هستند. این افراد از ترکیب گروه A و B تشکیل شده و از هر کدام چیزی را به ارث برده‌اند.

مانند گروه خونی A دارای ترشح کم اسید معده هستند و مانند گروه B با خوردن گوشت سازگارند.در مقابل ویروس‌ها و حساسیت‌ها و بیماری‌های سیستم ایمنی مقاوم تر از بقیه گروه‌های خونی هستند. احتمال ابتلای این افراد به انواع مختلف سرطان بیشتر است و مانند گروه خونی A احتمال ابتلا به سرطان سینه در این افراد بالاست. دستگاه گوارش حساس‌تری هم دارند.

این افراد بسیار حساس بوده و باید با در نظر گرفتن حد تعادل از تمام گروه‌های غذایی به‌طور مختلط استفاده نمایند؛ گوشت را به همراه سبزیجات یا پنیر حاصل از شیر سویا مصرف کنید.

این افراد وقتی عضلاتشان کمی قلیایی می‌شود سرحال‌ترند. مغز میانی گندم در گروه O و B قلیازا و در گروه AB و A اسیدزاست. کم بودن اسید معده این گروه مانند A است و سازگاری‌اش با مواد گوشتی مانند گروه B است. به همین دلیل می‌توانند گوشت بخورند اما نمی‌توانند آن را هضم نمایند و در نتیجه به‌صورت چربی در بدن‌شان ذخیره می‌شود.

فشارهای عصبی در لحظه‌های اولیه خوب تحمل می‌شوند اما اگر همچنان ادامه یابند می‌توانند با ایجاد اضطراب و استرس سیستم قلب و عروق و ایمنی را تحت تاثیر قرار داده و منجر به بروز سکته و سرطان می‌گردند. به همین جهت ورزش‌هایی که استرس و اضطراب و تحریک‌پذیری را کاهش می‌دهند و می‌توانند در این مورد یاری‌گر شما باشند. این افراد اگر چه روحیه حساس و زودرنج را از گروه A به ارث برده‌اند اما شخصیت متعادل و سازگاری را نیز از گروه B به ارث برده‌اند در واقع این افراد به‌راحتی می‌توانند با انعطاف‌پذیری بسیار زیاد خود یک جمع یا گروه را مجذوب کنند و از خود راضی نگهدارند.

شواهد علمی زیادی در تایید این برنامه غذایی توسط دکتر آدامو و یا دیگر محققین ارائه نشده است. ایشان نتایج هیچ آزمایش بیوشیمیایی که ثابت کند بافت‌ ماهیچه یا دیگر بافت‌هایی که ادعا می‌کنند پس از خوردن غذاهای خاص، اسیدی یا قلیایی می‌شوند را به جامعه علمی نشان نداده‌اند. هیچ شاهد و مدرک علمی دال بر درست بودن روند و سیر تاریخی ایجاد گروه‌های خونی یا مشخصات شخصیتی دارندگان این گروه‌های خونی وجود ندارد.

پارمیس ایزدپناه