یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

تبلتی که می تواند آیپد را به چالش بکشد


تبلتی که می تواند آیپد را به چالش بکشد

معرفی و تحلیل رایانه لوحه ای اندرویدی جدید نکسوس ۱۰

تا به‌حال هیچ رایانه لوحه‌ای نتوانسته است به معنای واقعی کلمه از آیپد اپل (Apple iPad) پیشی گیرد و هیچ شرکت تولیدکننده تبلتی نیز توان رقابت با آن را ندارد، مگر این‌که بتواند رایانه لوحه‌ای ۱۰ اینچی را با قیمتی مشابه یا کمتر از آیپد به بازار عرضه کند، که حداقل کیفیتش به همان خوبی رایانه لوحه‌ای شرکت اپل باشد.

مدت‌ها بود این‌طور تصور می‌شد که کیفیت سخت‌افزار آیپد و برنامه‌های نرم افزاری کاربردی خاص آن است که می‌تواند هر تبلت اندرویدی دیگر با قیمتی مشابه را از میدان به در کند. تا این‌که رایانه لوحه‌ای نکسوس ۱۰ گوگل (Google Nexus۱۰) توانست در برابرش قد علم کرده و درست و حسابی با آن رقابت کند. در دنباله روی از تبلت عالی و خوش قیمت Nexus۷ ، نکسوس ۱۰ با قیمتی حدود ۸۰ یورو ارزان‌تر از آیپد فعلا از نظر تئوری و روی کاغذ هم که شده موفق شده در همه ابعاد آیپد اپل را پشت سر بگذارد.

● صفحه نمایش

صفحه نمایش ۱‌/‌۱۰ اینچی نکسوس ۱۰ از جنس همان صفحه نمایش رتینای (Retina) آیپد بوده که از تفکیک پذیری (resolution) ۲۵۶۰ در ۱۶۰۰ پیکسلی و تراکم پیکسلی ۳۰۰ppi برخوردار و در این موارد برتر از صفحه نمایش آیپد با رزولوشن ۲۰۴۸ در ۱۵۳۶ و تراکم پیکسلیppi ۲۶۴ است. تفکیک‌پذیری نکسوس ۱۰ بالاترین مقداری است که تا به حال در صفحه نمایش یک رایانه لوحه‌ای مشاهده شده و همه تصاویر روی آن به تمام معنی واضح و روشن است. همچنین متن‌های ای بوک‌ها و صفحات وب نیز روی آن اعجاب‌انگیز به نظر می‌آید.

بدون توجه به مقدار بزرگنمایی که شما انجام داده و تصاویر را نزدیک بیاورید، عکس‌های کیفیت بالا (high resolution) تحسین‌برانگیز به نظر رسیده و تماشای فیلم‌هایfull HD نیز روی آن واقعا لذتبخش است. گذشته از مقادیر عددی نیز اگر دو تبلت را کنار یکدیگر قرار دهید، کیفیت آنها نزدیک به هم است. پنل IPS نکسوس کاملا روشن بوده و روشنایی آن تا حداکثر۴۱۵cd/m۲ رسیده و نسبت کنتراستی به مقدار ۸۰۷:۱ دارد که بسیار نزدیک به درجه روشنایی۴۲۶cd/m۲ و نسبت کنتراست ۹۰۶:۱ آیپد است.

رنگ‌ها روی نکسوس ۱۰ نسبتا تخت‌تر از آیپد به نظر می‌رسد و زوایای دید آن هم به‌خوبی آیپد نیست. در حالی که روبه‌روی آن قرار گرفته و از آن دور شوید، روشنایی‌اش بسرعت افت می‌کند، اما صفحه نمایش آیپد گرایش به این دارد که سایه‌های تیره‌تر رنگ خاکستری را با سیاهی در هم می‌آمیزد و همین امر به از دست دادن جزئیات تصویر منجر می‌شود، به همین علت ما با یک اختلاف مویی صفحه نمایش آیپد را ترجیح می‌دهیم.

● طراحی بدنه

طراحی فیزیکی نکسوس چندان خاص نبوده و به جای فلز، جنس آن از پلاستیک است. بیشتر بخش‌های آن از پلاستیک قابل انعطاف ساخته شده و از تماس با آن به انگشت کاربر احساس چسبناکی دست می‌دهد. مزیت این حالت این است که تبلت از دست شما سر نمی​خورد و به زمین نمی‌افتد، اما باعث می‌شود کلا دستگاه لوکس به نظر نرسد.

مزیت طراحی نکسوس این است که کیس آن با ۲‌/‌۹ میلی‌متر ضخامت از آیپد باریک‌تر بوده و با ۵۹ گرم وزن کمتر، تنها ۶۰۳ گرم وزن از آیپد سبک‌تر است. شیشه Gorilla Glass۲ جلوی تبلت نشکن و ضد خش است که آن را مقابل شیشه بی‌نام و نشان روی صفحه آیپد در برابر حوادث بسیار قابل اطمینان‌تر و ایمن‌تر از آیپد می‌سازد.

● کارایی

نکسوس ۱۰ با اعتماد به نفس تمام نیازهای کارایی را که از ساختار مرکزی سخت‌افزاری آن انتظار می‌رود برآورده ساخته و گذشته از مقدار عظیم پیکسل‌هایش که در حد یک صفحه نمایش ۳۰ اینچی حرفه‌ای است و باید از عهده مدیریتشان برآید، سرعت پاسخگویی‌اش عالی و احساس کار با آن روان و خوشایند است. همه این قدرت و توان آن به پردازنده دو‌هسته‌ای براساس ARM۱۵ نوع Samsung Exynos، برمی‌گردد که تاخت و تاز آن با سرعت سیکل ساعت ۷‌/‌۱ گیگاهرتز صورت گرفته و دو گیگابایت حافظه RAM دارد.

در آزمایش SunSpider این سیستم لوحه‌ای با یک سرعت بالای۱۳۶۲ms به استثنای نسل چهارم آیپد، از هر رایانه لوحه‌ای دیگری که تاکنون این آزمایش روی آن صورت گرفته، سریع‌تر ظاهر شده است. در آزمایش مخصوص اندروید Quadrant امتیاز آن ۴۶۲۶ بود که تنها ۳۱۵ امتیاز از Asus Transformer Pad Infinity ۷۰۰ نیرو گرفته از پردازنده Tegra۳ که از رزولوشن صفحه نمایش پایین‌تر ۱۹۲۰ در ۱۲۰۰ پیکسلی بهره می‌برد، عقب‌تر است.

از بازی Asphalt گرفته تا Shadowgun، هر بازی را که ما روی آن اجرا کردیم بدون هیچ مانعی از عهده‌اش برآمد و کارایی عمومی، درونی و حاشیه‌ای سیستم عامل (OS) واقعا ایستا و روان بود. پاسخگویی صفحه نمایش لمسی روی صفحه‌اش نیز به هیچ اشکال مشابه آنچه ما در برخی سیستم‌های رقیبش دیده‌ایم، مواجه نشد و در حد بهترین تبلت‌های اندرویدی بود که ما تاکنون دیده‌ایم. به محض این‌که شما یک دکمه صفحه نمایش لمسی‌اش را می‌فشارید، تبلت با یک صدای کلیک یا بوق مانند جواب داده و حروف و کلمات بلافاصله و بی‌وقفه روی صفحه نمایش آن ظاهر می‌شود.

همچنان‌که ما صفحات شلوغ و پیچیده وب مخصوصا آنهایی را که حاوی تصاویر با رزولوشن بالا بودند، روی صفحه نمایش آن به این طرف و آن‌طرف می‌کشیدیم، متوجه شدیم تبلت برای لحظاتی مکث و به اصطلاح هنگ می‌کند؛ بنابر این نکسوس ۱۰ را نیز نمی‌توان از هر نظر کامل دانست اما به هر حال این امر مانع از لذت بردن ما از آن نشد. با هشت ساعت دوام باتری، زمان دوام شارژدهی باتری قابل قبولی را ارائه کرده و اگر چه آزمایش‌های اولیه ما با آن حکایت از ضعف مدیریت قدرتش داشت، یک روزآمدسازی نرم‌افزاری توانست مشکلش را حل کند.

یک نکسوس ۱۰ کاملا روزآمد شده در آزمایش چرخه‌ای ویدئوی ما با باتری ۹ ساعت و ۴۲ دقیقه دوام آورد که با زمان دوام شارژدهی باتری نسل چهارم آیپد مطابقت دارد. نکسوس ۱۰ از امتیاز داشتن GPS برخوردار است در حالی که آیپد Wi-Fi فاقد این ویژگی است. همچنین نکسوس یک میکرو HDMI تعبیه شده دارد در حالی که در مورد آیپد، شما مجبورید برای تهیه تطبیق دهنده (adapter) آن هزینه‌ای اضافی صرف کنید.

متاسفانه روی این تبلت اندرویدی هیچ شکاف کارتخوان microSD برای گسترش فضای ذخیره داده (storage) تعبیه شده ۱۶ گیگابایتی‌اش (یا ۳۲ گیگابایتی) وجود ندارد. دست آخر دوربین پنج مگاپیکسلی‌اش گر چه به گرد پای دوربین تلفن‌های همراه هوشمند (smartphone) امروزی هم نمی‌رسد، اما کیفیتش به اندازه کافی خوب است.

دوربینش یک فلاش LED نیز داشته و تصاویر ثابت ثبت شده آن از جزئیات مفصلی برخوردار بوده؛ اما در حالت عکسبرداری در محیط کم نور تصاویر پر از پارازیت و نقطه‌نقطه داشته، با این‌حال برای مصارف عادی قابل قبول است.

● مشخصات کلیدی

پردازنده دو هسته‌ای Exynos سامسونگ ۷‌/‌۱ گیگاهرتزی، ۲ گیگابایت رم، ۱۶ گیگابایت فضای ذخیره داده، صفحه نمایش ۱‌/‌۱۰ اینچی ۲۵۶۰ در ۱۶۰۰ پیکسلی IPS، بلوتوث، GPS، دوربین پنج مگاپیکسلی، وب کم ۹‌/‌۱ مگاپیکسلی، سیستم عامل گوگل اندروید ۲‌/‌۴، اندازه ابعاد: ۲۶۴ در ۲‌/‌۹ در۱۷۸ میلی‌متر (WDH)، وزن: ۶۰۳ گرم

امتیازها از ۶ امتیاز

سراسری: ۵

کارایی: ۵

طراحی و قابلیت‌ها: ۵

ارزش در مقابل مبلغ پرداختی: ۶

قیمت جهانی (ممکن است در نقاط مختلف جهان متفاوت باشد)

۱۶ گیگابایتی: ۲۶۶ یورو

۳۲ گیگابایتی: ۳۳۳ یورو

منابع:

http:‌/‌‌/‌www.google.com

http:‌/‌‌/‌www.pcmag.com‌‌

http:‌/‌‌/‌www.zdnet.com

جواد ودودزاده