پنجشنبه, ۱۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 6 February, 2025
موتورسیکلت برقی فناوری آینده, نیاز امروز
تا صدای گاز و بوقشان را میشنویم فورا به یاد قانونهای نقض شده و ناهنجاریهای پدید آمده این وسیله دوچرخ میافتیم؛ اما بد نیست بدانید موتورسیکلتها، همین دوچرخههای موتوردار، از ابتدای پیدایششان یکی از وسایل نقلیه پرطرفدار بودهاند.
وسیله ای ارزان قیمت برای حمل و نقل در کشورهایی مانند هند و ایران و وسیله ای برای خوشگذرانی و تفریح در کشورهای اروپایی. نقشی که این وسیله دوچرخ در حمل و نقل بازی می کند آن قدر مهم و تاثیرگذار است که انتظار می رود همزمان با توسعه و پیشرفت تکنولوژی، طراحی و ساخت آن هم دگرگون شود و از گردونه تولید حذف نشود.
یکی از مشکلات موتورسیکلت های مرسوم بنزینی، دو زمانه بودن موتورشان است که باعث آلودگی هوا می شود؛ بحثی که این روزها در کلانشهری مانند تهران به معضل شماره یک ساکنان آن بدل شده است. اما مسأله خیلی مهم بعدی که نشانه بارز یک موتورسیکلت محسوب می شود صدای ناهنجار ناشی از موتور آن است که در واقع یکی دیگر از معضلات بزرگ کلانشهر ها به حساب می آید.
برای اثبات این گفته ها فقط آگاهی از این موضوع که حدود یک میلیون موتورسیکلت بنزینی در شهر تهران وجود دارد، کافی است. هریک از این موتورها چهار تا پنج برابر یک خودرو هوا را آلوده می کنند. ضمن این که ۴۹ درصد از آلودگی صوتی پایتخت ناشی از تردد موتورسیکلت هاست. با نگاهی گذرا به این آمار مشخص می شود حضور موتورسیکلت های برقی در خیابان چقدر می تواند مفید و ضروری باشد و باعث شود این دوچرخ موتوردار حاشیه ساز همچنان محبوب باقی بماند. در این مطلب چهار موتورسیکلت برقی روز دنیا را معرفی می کنیم، اما ذکر این نکته ضروری است که کمتر موتورسیکلت برقی از نام های بزرگ دنیا در این فهرست کوتاه مشاهده می شود و سازندگان فعلی، شرکت های نوپا و کمتر شناخته شده هستند. با این حال به نظر می رسد با ورود شرکت هایی همچون بی.ام.و، تویوتا و بنز به عرصه موتورسیکلت های برقی این معادله کم کم در حال تغییر است.
● C Evolution، انقلاب به سبک بی .ام.و
بی.ام.و یکی از خودروسازان بزرگ است که با موتورسیکلت برقی C Evolution در این عرصه اعلام حضور کرد. این موتور که به علت طراحی آن در کلاس اسکوتر قرار می گیرد، مجهز به موتوری است که با سیستم خنک کننده مایع، دمایش کاهش می یابد. قدرت خروجی موتور آن ۱۵ اسب بخار معادل ۱۱ کیلووات است که در حالت اوج می تواند به ۴۷ اسب بخار هم برسد. این قدرت خروجی باعث می شود این موتور بتواند به حداکثر سرعت ۱۲۰ کیلومتر بر ساعت دست یابد. باتری هشت کیلووات در ساعت آن که با سیستم هوادهی خنک می شود، در صورت تخلیه با اتصال به یک پریز برق شهری ۲۲۰ ولت ۱۲ آمپر، ظرف چهار ساعت شارژ کامل می شود و می تواند تا صد کیلومتر نیروی حرکت مورد نیاز موتور را تامین کند.
بی.ام.و برای این موتور غیر از استفاده از سیستم ترمز بازیافتی از سیستم دیگری هم کمک گرفته که هنگام خلاص رفتن باتری شارژ می شود. راننده این موتور برای راندن چهار حالت مختلف پیش رو دارد؛ حالت جاده، اقتصادی ویژه، دریانوردی و پویا. در حالت جاده می توان به بالاترین سرعت C Evolution دست یافت که طبیعتا مصرف انرژی به بیشترین میزان خود می رسد و حین خلاص رفتن فقط ۵۰ درصد انرژی بازیافت می شود. در وضع اقتصادی ویژه، نیروی گاز دادن و مصرف انرژی به پایین ترین حد خود می رسد و بالاترین مقدار ممکن انرژی بازیافت می شود. در حالت دریانوردی بازیافت انرژی حین خلاص کم می شود و موتور روان تر حرکت می کند. حالت پویا نیز گاز دادن زیاد در کنار بازیافت انرژی بالا را ترکیب کرده است. روی این موتور یک نمایشگر TFT بزرگ نصب شده که تمام اطلاعات موتور و حالت های راندن را به تصویر می کشد. از امکانات جانبی آن هم می توان به دسته های آن اشاره کرد که در سرمای زمستان با گرم شدن دستگیری را مطلوب تر می کند.
● Moveo گهی پشت به زین و گهی زین به پشت
مووِئو (Moveo) که نام خود را از واژه انگلیسی ـ move به معنای حرکت کردن ـ قرض گرفته یکی از موتورهای برقی بسیار جالب است که می توان آن را تا و با خود مانند یک کیف حمل کرد! همین قابلیت، آن را به یک موتور برقی بسیار مناسب برای تردد در شهر تبدیل کرده است. بدنه موتور از ترکیب کربن یکپارچه ساخته و باعث شده سازنده مجارستانی آن ادعا کند محصولش دوستدار محیط زیست است. جنس بدنه باعث شده وزن آن از ۲۵ کیلوگرم تجاوز نکند. این موتور می تواند با سرعت ۴۵ کیلومتر در ساعت حرکت کند. از این رو می توان این محصول را سبک ترین موتورسیکلت برقی خواند. البته با توجه به موتور کوچکی که قرار است کمتر از دو دقیقه به اندازه یک کیف در بیاید انتظار سرعتی بیشتر دور از ذهن است. با باتری پر این موتور می توان حداکثر ۳۵ کیلومتر مسافت را طی کرد. باتری کوچک ۷۰۰ وات بر ساعت، مووئو یک ساعت زمان نیاز دارد تا به طور کامل با اتصال به یک پریز برق خانگی ۲۲۰ ولت پر شود. باتری به گونه ای درون موتور جاسازی شده که می توان به آسانی آن را عوض کرد. به همین دلیل خریدار این امکان را دارد تا با خریدباتری اضافه -که در کوله پشتی هم جا می شود -همیشه یک باتری یدک به همراه داشته باشد. به این ترتیب با خرید یک باتری اضافه می توان تا ۷۰ کیلومتر روی مووئو حساب کرد.
در عوض استفاده از گیربکس، موتور پیشران مووئو به صورت جداگانه روی هر کدام از چرخ ها تعبیه شده که استفاده از ترمز های بازیافتی را میسر کرده است. در کنار تا شدن، ارتفاع صندلی مووئو قابلیت تنظیم دارد و روی چرخ ها و ترمز های آن از پوشش محافظی استفاده شده تا باعث کثیف شدن لباس شخص حمل کننده آن نشود.
● Mission RS، ماموریت غیرممکن
میشِن آر.اس (Mission RS) یکی از موتورسیکلت های برقی مطرح، ساخت شرکتی تقریبا نوپا به همین نام یعنی میشن در کلاس موتورهای اسپرت است. به ادعای شرکت سازنده آن، این موتور نخستین موتور برقی است که می تواند با یک همتای بنزینی به رقابت برخیزد. راننده می تواند بدون نگرانی از خالی شدن ناگهانی باتری پیچ گاز میشن آر.اس را تا انتها بچرخاند و به سرعت ۲۴۰ کیلومتر بر ساعت برسد. جالب این که سرعت صفر تا ۱۰۰ این موتور فقط طی کمتر از سه ثانیه پر می شود.
با وجود قطعات سنگین باتری ها که باعث شده وزن موتور به ۲۴۵ کیلوگرم برسد، فرمان دهی و واکنش موتور روان و سریع است. در کنار برقی بودن این سوپراسپرت، امکانات دیجیتال آن، نشان دهنده توجه ویژه سازنده به فناوری های نوین است. روی میشن آر.اس یک نمایشگر لمسی بزرگ وجود دارد که دسترسی به اطلاعات موتور همچون زاویه خمش، سرعت و نقشه های گوگل را با اتصال به اینترنت فراهم می کند. روی موتور دوربینی نصب شده که اجازه ضبط ویدئو با کیفیت فول اچ.دی (۱۰۸۰p) را به راننده می دهد. همچنین راننده می تواند از طریق اتصال مستقیم اینترنت به موتور، ویدئوی ضبط شده را از موتور با دیگران به اشتراک گذارد. با اتصال به برق شهری ۲۲۰ ولت کمتر از دو ساعت طول می کشد باتری ۱۷ کیلووات بر ساعت میشن آر.اس شارژ کامل شود. با باتری پر این موتور می توان تا ۲۲۵ کیلومتر در اتوبان و ۳۷۰ کیلومتر در شهر راند. براساس ادعای سازنده آن موتور الکتریکی، این موتور تجربه ای را به راننده آن می دهد که حتی بهتر از موتورهای بنزینی این کلاس است. برای چرخ های میشن آر.اس از ترمزهای بازیافتی کاملا قابل تنظیم استفاده شده است که تاثیری در کنترل و نگهداشتن موتور در سرعت های بالا ندارد.
● G۱۲؛ موتوری که به دوچرخه تبدیل می شود
این موتور با نام G۱۲ ساخت شرکت ریماک (Rimac) واقع در کرواسی است که می تواند نه تنها نظر موتورسوار ها، بلکه دوچرخه سوار ها را هم جلب کند. هوشمندی سازنده G۱۲ باعث شده موتوری بسازد که بتوان از آن به دو منظور استفاده کرد. روی این موتور مانند دوچرخه، پدال وجود دارد که راننده می تواند به دلخواه یا به دلیل تمام شدن باتری از آن استفاده کند. هنگام پدال زدن نیروی فیزیکی پای راننده باعث شارژ شدن باتری می شود. شاسی کراس مانند G۱۲ از استیل و بدنه از ترکیب فیبر کربن ساخته شده است که می تواند براحتی شیب های تند تپه ها را تحمل کند و از آن در طبیعت استفاده کرد. G۱۲ با وجود ظاهر جثه ثقیل خود فقط ۴۹ کیلوگرم وزن دارد و می تواند با اتکا به موتور الکتریکی خود به سرعت ۶۵ کیلومتر در ساعت برسد و ۱۲۰ کیلومتر را پیوسته با یک بار شارژ کامل بپیماید. با اتصال موتور به پریز برق شهری ۲۲۰ ولتی، ۸۰ دقیقه زمان لازم است باتری ۱.۳ کیلووات بر ساعتی آن شارژ کامل شود.
در وسط فرمان، نمایشگری پنج اینچی شبیه یک تبلت همراه حسگر اثر انگشت در زیر آن به کار رفته که امنیت استفاده از موتور را بالا می برد. غیر از تشخیص هویت با این حسگر می توان حالت های مختلف رانندگی را تعیین کرد. روی نمایشگر اطلاعاتی از قبیل سرعت، توان خروجی و مصرفی باتری در لحظه، میزان شارژ باقیمانده و مسافت قابل پیمایش بر حسب شارژ نمایش داده می شود. سازنده برای G۱۲ سه حالت رانندگی خیابان، اقتصادی و توان بالا را تعریف کرده است. ترمزهای G۱۲ از نوع بازیافتی است که هنگام ترمز گرفتن می تواند انرژی اصطکاکی تولید شده را به نیروی الکتریکی برای شارژ باتری با نیرویی برابر دو کیلووات تبدیل کند.
رامین فتوت
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست