یکشنبه, ۱۳ خرداد, ۱۴۰۳ / 2 June, 2024
مجله ویستا

سخت افزار یا Hardware


سخت افزار یا Hardware

سخت افزار كامپیوتر به تمامی وسایل و امكانات و قطعاتی كه قابل لمس بوده و عملا قابل دیدن ,تغییر دادن و تعمیر و تعویض نمودن میباشند مانند مانیتور, caseجعبه كامپیوتر ,صفحه كلید, ماوس, پرینتر,اسكنر و ابزارهای درونی یا جانبی آن اتلاق می گردد

سخت افزار كامپیوتر به تمامی وسایل و امكانات و قطعاتی كه قابل لمس بوده و عملا" قابل دیدن ،تغییر دادن و تعمیر و تعویض نمودن میباشند (مانند مانیتور، case(جعبه كامپیوتر ) ،صفحه كلید، ماوس، پرینتر،اسكنر و ابزارهای درونی یا جانبی آن) اتلاق می گردد. كامپیوتر ساده ای كه ما معمولا با آن سر و كار داریم دارای سه وسیله اصلی زیر میباشد كه باید اطلاعاتی از آنها داشته باشیم:

الف)مانیتور (Monitor)

وسیله ای شبیه تلوِیزیون در اندازه های مختلف ولی با حساسیت خاصی جهت نمایش داده ها و تصویر ( بر مقیاس پیكسل یا dpi). این وسیله در قسمت عقب داری دو سیم رابط میباشد كه یكی از آنها(متصل و ثابت مخصوص انتقال داده ها است) به پرتی (درگاه ورودی) كه در پشت Case(جعبه كامپیوتر) تعبیه شده است متصل میشود و دیگری كه سیم برق می باشد به قسمتی كه در پشت Case مخصوص آن و در كنار سیم برق خود دستگاه است وصل شود. در قسمت جلو و زیر صفحه نمایش كلید روشن و خاموش قرار دارد (سعی كنید كه همیشه به حالت روشن باشد و مانیتور نیز همزمان با روشن شدن كامپیوتر روشن شود) و در سمت چپ یا پایینی مانیتور دكمه های تنظیم كیفیت نمایش، بزرگی، كوچكی و رنگ صفحه نمایش تصویر قرار دارد.

ب)صفحه كلید (Keyboard)

وسیله ای است مانند دستگاه تایپ ،این وسیله علاوه بر كاربردی كه در برنامه های نوشتاری جهت تایپ اعداد و ارقام و حروف بكار میرود در برنامه های مختلف كارها و وظایف دیگری نیز به عهده میگیرد.

یك صفحه كلید استاندارد و معمولی دارای ۱۰۱ یا ۱۰۲ كلید میباشد كه معمولا" در چهار یا پنج قسمت مجزا بر روی صفحه كلید پراكنده می باشند.

A)كلیدهای ارقامی( Number keys یا Numeric keys):

مجموعه ۱۷ كلید سمت راست كه روی آنها اعداد و ارقام و چهار علامت اصلی ریاضی میباشد (در صورتی كه بطور متناوب با اعمال ریاضی و ارقام كار دارید كلید(Num Luck) رامی فشارید تا چراغ(Num Luck) كه در بالای همین قسمت صفحه كلید میباشد روشن شود و این قسمت كلیدها فعال شوند و مانند یك ماشین حساب با آن كار نمایید .كلیدهای روی آن شامل:

۱)ارقام صفر تا نه

۲)علامت (-) منها،(?)ضرب،(/)تقسیم،(+) جمع و (.) نشانگر ممیز می باشند.

۳)كلیدNum Luck كه جهت فعال نمودن كلیدهای ارقامی است ( در بالای صفحه چراغی وجود دارد که روشن و خاموش بودن آن نشانگر فعال یا غیر فعال بودن این كلیدها می باشد.)

۴)كلید Enter كه بعد از تایپ اعمالی (داده ها یا اطلاعاتی)جهت اعمال و آمادگی برای دادن اعمال بعدی رفتن به مرحله بعدی و زدن مجّدد آن جهت دریافت حاصل كار(به نوعی معادل علامت مساوی(=) است ) بکار می رود.

تمرین: برنامه ماشین حساب calculator دستگاه را اجرا نموده و مطالب بالا را مشاهده و تمرین نمایید.start>programs>accessories>calculator.

تذكر مهم: بعضی از كلیدهای بالا در صورتی كه كلیدNum Luck فعال نباشد اعمال دیگری كه روی آنها مشخص شده است را انجام می دهند . مانند كاربرد كلید های ویرایشی زیر خواهند شد.(بالا و پایین ،سمت چپ و راست بردن Cursor (نشانگر) در صفحه، و خط در متنها و جاهای دیگر)

B)كلیدهای ویرایشی(Text keys یا Edit keys)

مجموعه ۱۳ كلید ویرایش متنها كه در ردیف دوم بعد از كلیدهای ارقامی در وسط صفحه قرار دارند.كلیدهای مخصوص ویرایش و كنترل صفحه متن میباشد و عبارتند از:

تمرین : جهت مشاهده و كار عملی با كلیدهای ویرایش ، متنی را ازMy documents باز نموده و یا برنامه نوشتاری WordPad را اجرا نمایید Start>programs>accessories>WordPad.

۱)چهار كلید جهت نما (arrow keys) كه جهت بالا وپایین،سمت راست و چپ بردن نشانگر ( pointer) در متن (در حالت عادی به اندازه یك كاراكتر ( حرف ) به سمت چپ و راست و یا یك خط به بالا و پائین جابجا می نمایند ولی بهمراه (فشردن) كلید ctrl كه در روی صفحه اصلی و حروف قرار دارد شامل پرش كلمه ، پاراگراف و صفحه نمایشی می شوند.)

● كلیدهای اشاره گر(arrow keys ) شامل موارد و حالتهای زیر هستند:

a) كلید فلش بالابر در متن اشاره گر را یك خط بالا میآورد.

b) كلید فلش پایین رو در متن اشاره گر را یك خط پایین میآورد.

c) كلید فلش راست بر در متن اشاره گر را یك حرف به سمت راست میآورد.

d) كلید فلش چپ بر در متن اشاره گر را یك حرف به سمت چپ میآورد.

و اما در قسمت بالای کلیدهای اشاره ای (arrow keys ) کلید های زیر قرار دارند.

۲)كلید page up كه صفحه متن را به اندازه یك صفحه نمایشی یا مانیتور به طرف بالامیبرد.

۳) كلید page down كه صفحه متن را به اندازه یك صفحه نمایشی یا مانیتور به طرف پایین می آورد.

۴)كلیدhome نشانگر را به اول همان خط میبرد.

۵) كلیدend نشانگر را به انتهای همان خط میبرد.

۶)كلید delete با یك بار زدن آن یك حرف سمت راست(انگلیسی) نشانگر را حذف مینمایید (یا كلمه یا جمله انتخاب شده را.)

۷)كلید insert جهت قرار دادن كلمه ای یا حرفی (كاراكتری) به جای حرف یا كلمه دیگری كه انتخاب نموده ایم. نکته مهم:

● این دكمه ها بهمراه كلید Ctrl وظایف دیگری به عهده میگیرند.از جمله:

۱)كلید page up به همراه كلید Ctrl صفحه متن را به اندازه یك صفحه چاپی به طرف بالامیبرد.

۲) كلید page down به همراه كلید ctrl صفحه متن را به اندازه یك صفحه چاپی به طرف پایین میبرد.

۳)كلیدhome به همراه كلید Ctrl نشانگر را به اول كل متن میبرد.

۴) كلید end به همراه كلید Ctrl نشانگر را به انتهای كل متن میبرد.

۵) كلید فلش راست و چپ بر در متن بهمراه Ctrl اشاره گر را یك كلمه به سمت راست و یا چپ میآورد.

۶) كلید فلش بالا و پائین بر در متن بهمراه Ctrl اشاره گر را یك پاراگراف به سمت بالا یا پائین میآورد. و همچنین چند كلید دیگر(۷-كلید pause break و۸-scroll lock و۹-print screen sysRq ) در روی آنها قرار دارد.

C)كلید های اصلی ( type keys and control keys )

مجموعه ۶۱ كلیدی كه در سمت چپ صفحه قرار دارند جهت تایپ، اعمال ریاضی و كارهای عملیاتی بكار می روند كه عبارتند از:

۱)كلید Backspace كه جهت حذف یك كاراكتر(حرف) از سمت چپ نشانگر (انگلیسی) به كار می رود.

۲) كلید Enter كه بعد از تایپ اعمالی (داده ها یا اطلاعاتی)جهت اعمال و آمادگی برای دادن اعمال بعدی و رفتن به مرحله بعدی می باشد و زدن مجّدد آن جهت دریافت حاصل كار و دیدن نتیجه پردازش اعمال (به نوعی معادل علامت مساوی(=) ) است.

۳)كلید shift (دو عدد بوده و در سمت راست و چپ صفحه جهت راحتی انجام كار با دو دست میباشد و كارشان یكسان است) جهت تغییر(تبدیل) كارهای صفحه كلید اصلی می باشد بدین نحو كه در صورت همراه بودن كلید shift بهمراه كلیدهای دیگر آن كلیدها كار دیگری را انجام میدهند.

مثلا به همراه حروف الفبا باعث تغییر حروف كوچك به حروف بزرگ میشود. و با كلیدهایی كه نشانگر دو عمل متفاوت میباشند باعث فعال شدن عمل دیگر(كه در قسمت بالای كلید مشخص شده است) میشود.

مثلا" كلیدهای ردیف اول قسمت بالا بدون shift كاراكترهای ارقامی(= - ۰ ۹ ۸ ۷ ۶ ۵ ۴ ۳ ۲ ۱ `) را تایپ می نمایند. ولی به همراه shift كاراكترهای (+ _ ) ( * & ^ % $ # @ ! ~) را به ترتیب وارد مینماید. بقیه كلیدها بدون shift به ترتیب ([ p o I u y t r e w q ۰۳۹; ; l k j h g f d s a \ / . , m n b v c x z ) می باشند اما به همراه shift به حالت زیر درمیآیند.( } { P O I U Y T R E W Q " : L K J H G F D S A | ? > < M N B V C X Z) ضمنا" كلید shift در برنامه های مختلف می تواند وظایف دیگری نیز به عهده بگیرد.

نکته: جهت اطلاع افرادی كه به عملكرد كلید shift در برنامه نوشت افزاری(۲۰۰۰) word ۹۷ فارسی نیازمند میباشند : كلیدها از بالا به پایین(از سمت راست به چپ) بدون Shift به ترتیب:

= - ۰ ۹ ۸ ۷ ۶ ۵ ۴ ۳ ۲ ۱ پ چ ج ح خ ه ع غ ف ق ث ص ض گ ك م ن ت ا ل ب ی س ش ژ / . و ئ د ذ ر ز ط ظ

كلیدها از بالا به پایین(از سمت راست به چپ) به همراه كلید Shift :

+ _ ( ) ? ، ^ % $ # @ ! ّ > < ؛ ? ? ? إ لإ ء ُ ً َ " : / ، ـ آ لأ ی ی ٍ ِ | ؟ . , ? ‌ لآ { } ْ ~

۴)كلید های Ctrl , Alt( از هر كدام دو عدد بوده و در سمت راست و چپ صفحه جهت راحتی انجام كار با دو دست میباشد و كارشان یكسان است) این دو كلید به همراه كلیدهای دیگری آمده و كارهای كنترلی سیستم را به عهده میگرند.مثلا" در برنامه ویندوز Alt به همراه كلید F۴ پنجره را میبندد. یا كلید ctrl در برنامه های مختلف (بخصوص برنامه نوشتاری word) برای نمونه چند اعمال زیر را دارد:

ctrl + x => cut ctrl + c => copy ctrl + v => paste ctrl + z => undo ctrl + o => open

ctrl + p => print ctrl + n => new ctrl + a => select all ctrl + s => save