سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
افت و خیز قیمت خودرو
درحالیکه تهیه فرمول قیمتگذاری خودرو و هماهنگی با تولیدکنندگان دلمشغولی این روزهای شورای رقابت و خودروسازان است، مشتریان سرگردان و بلاتکلیف در انتظار پایان این غائله هستند تا بلکه بازار به ثبات قبلی خود بازگردد. به گفته برخی از فروشندگان خودرو هماکنون با سرگردانی مشتریان، بازار نیز در رکود بهسر میبرد و تا تعیین قیمت نهایی خودروها وضعیت فعلی همچنان بر بازار حاکم خواهد بود.
در این زمینه یک دستاندرکار بازار به خبرنگار ما میگوید که مشتریان در انتظار تصمیمات نهایی شورای رقابت و خودروسازان هستند به همین دلیل فعلا دست از خرید کشیدهاند. اما اینکه چرا با گذشت حدود سه هفته از تعیین فرمول قیمتگذاری هنوز قیمت خودروها در بلاتکلیفی به سر میبرد سوالی است که باید از دو طرف درگیر این ماجرا یعنی خودروسازان و شورای رقابت پرسیده شود. در این زمینه رئیس شورای رقابت معتقد است که فرمول نهایی مشخص شده و تنها مخالفت خودروسازان با فرمول مذکور مانع از اجرای آن شده است. اما طرف دیگر این ماجرا یعنی خودروسازان که از ابتدا سر ناسازگاری با فرمول شورای رقابت داشتند معتقدند که منافع شرکتهای تولیدکننده در فرمول یادشده در نظر گرفته نشده است. خودروسازان طبق توافقات قبلی با شورای رقابت، خواستار افزایش ۱۲ درصدی قیمت خودرو بودند، حال آنکه شورای رقابت سقف افزایش قیمت خودروها را تا ۹/۶ درصد پیشبینی کرده بود.
از سوی دیگر آنچه به محل اختلافنظر خودروسازان و شورای رقابت در ماجرای قیمتگذاری خودرو تبدیل شد، «قیمت پایه» خودروها بود. خودروسازان بعد از اعلام فرمول افزایش قیمت بر سر قیمت پایه با شورای رقابت به اختلاف رسیده بودند. در این بین قیمت پایه پژو ۲۰۶ بیش از دیگر محصولات داخلی تفاوت فاحشی با قیمت فعلی این خودرو داشت که رئیس شورای رقابت در اظهارنظرهای هفته جاری خود بر تجدیدنظر قیمت پایه ۲۰۶ تاکید کرده بود. با وجود این اختلافات و موضعگیری وزارت صنعت و معدن و تجارت مبنیبر قانونی بودن فرمول قیمتگذاری و حمایت از عملکرد این شورا طی هفته جاری خبرها از توافق طرفین یعنی شورای رقابت و خودروسازان بر سر قیمت پایه حکایت داشت.
در همین حال از سوی برخی از شرکتهای خودروساز خبر میرسد که قیمت خودروهای داخلی بهزودی اعلام خواهد شد. با توجه به رکود و بلاتکلیفی بازار خودرو، شورای رقابت و تولیدکنندگان به این نتیجه رسیدند که تعیین تکلیف بازار میتواند هم مشتریان را از سرگردانی نجات دهد و هم بازار خودرو را سرو سامان دهد. بدینترتیب مشتریان باید بهزودی در انتظار قیمتهای جدید خودروسازان باشند، هر چند که این قیمتها در سطح انتظارات و توقعات آنها نخواهد بود. اما این سوال مطرح است که اگر قرار بر حصول توافق بین خودروسازان و شورای رقابت بود پس چرا این توافق از ابتدا صورت نگرفت.
بهعنوان مثال چرا قیمت پایه خودروی پژو ۲۰۶ از قبل با شرکت ایران خودرو هماهنگ نشده بود، اما هماکنون برخی خبرها از توافقات دوجانبه حکایت دارد، اما این توافقات چه بوده است؟آنطور که خبر میرسد، شورای رقابت در نرخ اعلامی خود، علاوهبر لحاظ کردن نرخی پایینتر برای قیمت پایه، هزینههای مربوط به آپشن و مالیات بر ارزش افزوده را نیز لحاظ نکرده و حالا طبق توافق با خودروسازان قرار است اصلاحات لازم در این مورد انجام شود. بر این اساس و با احتساب هزینههای موردنظر، قیمت خودروهای داخلی که بهزودی اعلام خواهد شد، توام با افزایش خواهد بود. درواقع اگر خودروسازان بخواهند نرخهای موردنظر خود را بهعنوان قیمت پایه لحاظ و بهای آپشنها را نیز به آنها بیفزایند، قیمت جدید برخی خودروها بیش از قیمتهای اعلامی از سوی شورای رقابت خواهد بود. بهعنوان مثال خودرویی مثل پژو۴۰۵ مدل SLX از نظر شورای رقابت ۲۴ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان قیمت دارد، اما اگر ایرانخودرو بخواهد نرخ جدید این محصول را تعیین کند، ۴۰۵ با قیمتی حدود ۳۰ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان به دست مشتریان خواهد رسید. این خودرو هماکنون ۲۹ میلیون تومان در نمایندگیها قیمت دارد؛ بنابراین ایرانخودرو این نرخ را بهعنوان قیمت پایه لحاظ میکند و با احتساب ۰۹/۶ درصد افزایشی که شورای رقابت برایش در نظر گرفته، قیمت جدید آن حدود ۳۰ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان (نزدیک به ۶میلیون تومان گرانتر از قیمت اعلامی شورای رقابت)، خواهد بود. درواقع قیمت جدید خودروهای داخلی را باید با احتساب هزینههایی مانند یورو۴ و ایربگ و مالیات بر ارزش افزوده محاسبه کرد.
بنابر محاسبات اخیر صورتگرفته دنیایاقتصاد قیمت خودرویی مانند سمند مدل ال ایکس برابر میشود با ۳۰ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان. همچنین براساس محاسبات انجام شده، رانا و پژو پارس جدید نیز به ترتیب قیمتی برابر ۳۲ و ۳۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان خواهند داشت و پراید و تیبا نیز همان قیمتهای قبلی؛ یعنی ۲۰میلیون و ۴۰۰ هزار تومان و ۱۶میلیون و ۱۰۰هزار تومان خواهد بود. در این شرایط اما ابهامبرانگیزترین بخش ماجرای قیمتگذاری خودرو، اعلام نشدن نرخ نهایی پژو ۲۰۶ است، به نحوی که اگرچه حدود دو هفته از اعلام فرمول جدید شورای رقابت میگذرد، اما قیمت پژو ۲۰۶ همچنان نامشخص باقی مانده است.
ازآنسو معاون بازاریابی و فروش گروه صنعتی ایرانخودرو نیز روز گذشته اعلام کرد که قیمت ۲۰۶ هنوز به آنها ابلاغ نشده و طبعا تا این اتفاق رخ ندهد، قیمت جدیدی برای این خودرو در نظر گرفته نخواهد شد. به این ترتیب با نظر به هزینههای رسمی که شمارهگذاری و نصب آپشن روی یک خودرو به همراه دارد، میتوان به قیمتی نسبی برای پژو ۲۰۶ تیپ ۵ و V۸ دست یافت. قیمت پایه تیپ ۵ در فرمول فعلی ۲۶ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان است که با احتساب افزایش قیمت شورای رقابت به ۲۸ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان میرسد، رقمی که خودروسازان به آن اعتراض دارند. این قیمت پایه در حالی به گفته رئیس شورای رقابت قیمت «کارخانهای» این محصول به حساب میآید که قیمت «مصرفکننده» آن با توجه به قیمت فعلی این محصول در کارخانه و احتساب هزینههای جاری چیزی حدود۳۵ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان پیشبینی میشود. این خودرو که با استاندارد یورو۴ عرضه میشود، در حال حاضر در کارخانه قیمتی برابر با ۳۵ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان دارد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست