یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
اسلام دکتر ین کاملی از زندگی
واقعیت قابل توجه در تاریخ این است که دین اسلام طی سه قرن پس از آغاز دعوت محمد(ص) به اسلام، در سطح قاره های آسیا،آفریقا و اروپا گسترده شد. دلایل چندی مبنی بر اینکه چرا انسانها از گذشته تا به حال به این دین روی آورده اند، وجود دارد.
محمد اسد، یهودی مسلمان شده در کتاب خود با عنوان «اسلام در تقاطع ها» می گوید: اسلام برای من به مثابه یک اثر کامل معماری ظاهر شد، به طوری که تمامی قسمتهای آن به شکل هماهنگی، مکمل و حامی دیگری است. هیچ چیز در آن کم نیست و نتیجه آن توازنی مطلق و آرامشی نیرومند است، زیرا در اصول و منطق اسلام، هر چیزی در جای مناسب خود قرار دارد.»
همواره در تبلیغات مذاهب، با وجود فعالیتهای سازمان یافته و پیچیده مبلغان، اسلام بر سایر ادیان پیروز بوده است. البته، این مسأله، واقعیتی است که در طی چهارده قرن، بتدریج و فراگیر رخ داده است. در نتیجه، بسیاری از مبلغان مسیحی تلاش خود را برای ترسیم اسلام به عنوان مذهبی پس رونده و عوامانه، خاص مردم بدوی آغاز کردند.
با این حال، نویسنده بی طرف غربی، «بایل پی» در کتاب «فرهنگ لغات» خود، ذیل واژه «محمد» چنین نوشته است: «ممکن است تصور کنیم اگر مسیحیت غربی، به جای اسلام در تسلط بر آسیا پیروز شده بود، دیگر امروز شاهد تنها اثری از مسیحیت یونانی نبودیم...
ما (مسیحیان)از مزایای شگرف مهارت در هنر کشتن، بمباران کردن و نابودسازی نژاد انسانی، در مقایسه با دیگران لذت می بریم.»
در این میان مهمترین دلیل گسترش سریع و صلح آمیز اسلام، سادگی دکترین آن است. در اسلام، تنها یک خدا، شایسته پرستش است. این دین به بشر تعلیم می دهد از قدرت هوش و نیروی مشاهداتش در جهت کشف طبیعت استفاده کند. طی چند سال پس از ظهور اسلام، تمدنها و دانشگاههای بزرگی با اصول اسلامی، تأسیس شدند.
زیرا حضرت محمد(ص) جستجوی دانش را بر هر زن و مرد مسلمان واجب شمرد.
علاقه مندی شدید برای فهم نیروی آفرینندگی خدا - تا آنجا که در جهان قابل فهم است - پیروان این مذهب را به سوی عقاید و قلمروهای تازه ای از دانش و پیشرفتهای عظیمی در طب، ریاضیات، فیزیک، ستاره شناسی، جغرافی، معماری، هنر، ادبیات و تاریخ رهنمون ساخت.
گسترش اسلام محدود به رشد معجزه آسای اولیه اش در خارج از سرزمین اعراب نبود. در طی قرون اخیر، ترک ها با اشتیاق فراوان و بسیار مسالمت آمیز به اسلام روی آوردند، همان طور که بخش عظیمی از مردم شبه قاره هند و همین طور مردم مالزی و اندونزی، این دین را پذیرفتند.
اسلام آفریقا را نیز طی دو قرن گذشته، با وجود اینکه تحت نفوذ استعمارگران قدرتمند اروپایی بود، دربرگرفت.
امروزه اسلام نه تنها در آفریقا بلکه در اروپا و آمریکا نیز به رشد خود ادامه می دهد. این دین سریع ترین مذهب در حال رشد امروزی با حدود یک و نیم میلیارد پیرو می باشد.
«لامان بال» نویسنده کتاب «سؤال در مورد اسلام» می گوید: «اگر چه در سالهای اولیه گسترش اسلام، سرزمینهای بسیاری تحت حاکمیت مسلمانان درآمدند، اما گرایش به این دین، ساکنان سرزمینهای مختلف را در چندین نسل دربرگرفت. دلیل اصلی این امر این است که اسلام به طور صریح و ساده، انسانها را از اجبار به دین منع کرده است: «کار دین به اجبار نیست. راه هدایت و ضلالت بر همه کس روشن گردید. پس هر که از راه کفر و سرکشی برگردد و به راه ایمان و پرستش خدا گراید، به رشته محکم و استواری چنگ زده که هرگز نخواهد گسست. (قرآن، ۲:۲۵۶)
به طور مثال، گرایش مردم اندونزی به اسلام در شرایط نبود یک دولت اسلامی صورت گرفته است، در جایی که مسیحیان هلندی، فرمانروایان حاکم، پرقدرت و با نفوذ بوده اند.
مفسران و تاریخ دانان مجبورند حقیقت رشد آرام اسلام را بپذیرند، حتی آنانی که تمایل به این امر ندارند. یک نمونه بسیار خوب، تصدیق اکراهانه «جوزف شات» در کتاب «میراث اسلام» می باشد: «ما تصویر کلی گسترش اسلام را تا به امروز می بینیم. اسلام به طور تدریجی تأثیرگذار است. بسیاری طبیعت صلح آمیز آن را ستوده و روند تدریجی قبول دکترین آن را پذیرفته اند...»
از این رو، این ادعای کذب مبنی بر اینکه اسلام به زور و اجبار پیروانش توسعه یافته، تنها بخشی از تبلیغات بی اساس است که شاید بهترین پاسخ به آن، خود قرآن باشد. در این ارتباط به طور خاص این آیه به ذهن می رسد: «کافران می خواهند تا نور خدا را به گفتار باطل و طعن و مسخره خاموش کنند و البته خدا نور خود را یعنی شرع و کتاب وحی و حکمت دین خود را کامل می کند.
هر چند کافران خوش ندارند.» (۸:۶۱)
«مهاتما گاندی» در کتاب «هنر جوان» می گوید: «من بیش از پیش متقاعد گشتم که آنچه برای اسلام در آن روزها، جایگاهی برای رشد فراهم کرد، زور و اجبار نبوده، بلکه سادگی واقعی، خلوص، توجه بسیار زیاد به تعهدات، از خود گذشتگی نسبت به دوستان و پیروان، شجاعت، بی باکی، ایمان مطلق به خدا و هجرت پیامبر، انسانها را به پیروی از او هدایت کرده، مشکلات از مسیر حرکت برداشته شدند.»
نویسنده: پروفسور شاهول حمید
ترجمه: مرجان مصطفی پور
پی نوشتها
. IsLam at the crossroads. -Muhammad Asad۱
the article Mahomed..p.Dictionary -Bayle۲
. Ask about Islam. -Lamaan Ball۳
. The Legacy Of Islam. -Joseph Schacht۴
. Young Ihdia. -Mahatma Gandhi۵
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست