پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
نوجوانی
نوجوانی به دورهی گذار از كودكی به جوانی اطلاق میشود . این دوره مرز سنی مشخص ندارد ، اما تقریباً از ۱۲ سالگی آغاز میگردد و تا آخرین سالهای دههی دوم زندگی كه رشد جسمانی كم و بیش كامل میشود ( ۱۹ سالگی ) ادامه مییابد .
در این دوران در رفتار و كردار نوجوان نوعی عدم تعادل وجود دارد ، زیرا او از یكسو خود را از قلمرو كودكی بیرون میبیند و از سوی دیگر به عنوان یك جوان در جامعه پذیرفته نمیشود . به همین جهت نوعی نوسان ( تغییرات پیدرپی ) در رفتار ، حالات و برخوردهایش مشاهده میگرددكه این دوران را به عنوان دوران بحران نام بردهاند . حال آن كه دوران نوجوانی یك فرصت طلایی برای ورود به دنیای بزرگسالان است و چنانچه نوجوانان عزیز و خانوادههایشان با این دوران آشنا شده و آگاهی لازم را به دست آورند ، دوران نوجوانی به ایامی فراموش نشدنی و شیرین تبدیل خواهد شد .
بلوغ به معنای رشد یافتن و به كمال رسیدن كودك است . بلوغ مرحلهای از زندگی است كه تغییرات جسمی و روانی را دربردارد و در دختران از حدود ۹ الی ۱۰ سالگی آغاز می گردد . دوران بلوغ حدوداً ۴ سال به طول میانجامد و در دخترها دو سال زودتر از پسرها شروع و زودتر هم به پایان میرسد . در این دوره از رشد تغییرات مهمی در فرد به وجود میآید .
تغییرات جسمی دوران بلوغ
در سالهای ولیه بلوغ حوالی ۱۲ و ۱۳ سالگی ، تعادل جسمی نوجوان به هم میخورد و تغییرات عمیقی در بدنش به وجود میآید ، شكل و حجم بدن تغییر میكند و دستخوش دگرگونی میشود و طرح عمومی بدن نوجوان از حالت كودكی خارج شده و به قالب و اندازه بزرگسالان شبیه میشود ، میزان رشد نوجوان به تغذیه ، زمینههای ارثی ، شرایط جغرافیایی ، استخوانبندی و سلامت بدن وی بستگی دارد .
رشد جسمی شامل تغییرات ناگهانی در قد و زن ، استخوانبندی ، بافتهای عضلانی نرم ، فرم دست و پا ،فرم شانهها و باسن است .
در این دوران ، استخوانبندی از حالت غضروفی خارج شده و سفت و محكم میشود ، سرودست و پا به اندازهی طبیعی و نهایی خود میرسد ، نیروی جسمی و عضلانی بیشتر شده ، پوست بدن زبر میشود ، استخوانهای چهره كشیدهتر و خطوط آن مشخصتر میشود ، جوش جوانی روی پوست ظاهر میشود ، در ناحیه لگن دخترها تغییراتی صورت میگیرد و باسن از شانهها پهنتر میشود ، چربی بدن دختران بیشتر از پسرها میشود و عادت ماهانه در آنان آغاز میگردد .
جوش غرور یا جوانی
گاهی فعالیت غدههای داخلی بدن نوجوانان سبب بروز جوشهایی در صورت میشود كه این جوشها عفونی میگردد ، ورم می كند و قرمز میشود . این حالت ، جوش غرور نامیده میشود . جوشها را نباید با فشاردادن تركاند ، زیرا اگر قبل از فروكش كردن التهاب فشار داده شوند ، بهبودی آنها به تأخیر میافتد .
جوشهای بزرگ و عمیقی كه روی بینی و اطراف لب بالا هستند ، خطرناكتر از جوشهای بقیه نقاط صورت هستند ، زیرا این ناحیه ارتباط نزدیكی با مغر دارد . به این علت نباید جوشهای این نواحی از صورت را فشار داد . رعایت نكات زیر در مورد جوشهای غرور ( یاجوانی) بسیار مفید است :
۱) از دستكاری و فشاردادن جوشها پرهیز كنید .
۲) هر روز جوشها را با آب و صابون بشویید .
۳) پس از شست و شو برای ضد عفونی محل جوشها از الكل استفاده كنید .
۴) برای خشك كردن صورت از حوله شخصی و تمیز استفاده نمایید .
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست