جمعه, ۲۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 17 May, 2024
کپکهای دردسرساز
در روزهای گرم سال برای خیلی از ما پیش آمده با وجود آن که غذا یا میوهای را درون یخچال نگهداری میکنیم باز هم کپک زده و مجبور به دورریختن آن میشویم. البته در این میان برخی از افراد هم هستند که با جدا کردن بخش کپکزده اقدام به مصرف مابقی ماده غذایی میکنند.
این افراد معتقدند که کپکها خطر چندانی نداشته و به دلیل آن که در محیط یخچال رشد میکنند بیماریزا نیستند. باید گفت کپکها دستهای از قارچها هستند که در شرایط نامساعد در انواع غذاها رشد میکنند حتی در شرایطی که باکتریها قادر به رشد نیستند، آنها به خوبی در ماده غذایی رشد میکنند و از میکروارگانیسمهای مهم مولد فساد در مواد غذایی به شمار میروند.
برخی از گونههای کپک تولید سم میکنند و باعث مسمومیت میشوند. برخی هم مفید بوده و در صنایع لبنی کاربرد دارند.
آن دسته از کپکهای مولد سم که معمولا به صورت کوکیشکل و پنبهایمانند هستند در گرما و رطوبت به سرعت روی سطح مواد یا درون آن رشد کرده و با ترشح سم خطرناک مایکوتوکسین مواد غذایی را نرم، رنگشان را تغییر و طعمشان را ترشمزه میکنند. غالبا در زمانی که یخچال بیش از حد ظرفیت پر و رطوبت مواد زیاد باشد این سم به راحتی از کپکها ترشح شده و میتواند موجب بروز مسمومیتهای خطرناک و در مواقع ضعف سیستم ایمنی بدن سرطانزا شوند.
این سم در اثر حرارت پخت و شستشو نابود نمیشود و میتواند تا مدتها پس از ناپدید شدن کپک نیز در غذا باقی بماند. البته وجود کپک در ماده غذایی الزاما دلیل بر وجود سم نیست. معمولا کپکهای مولد سم توکسین، روی مواد غذایی که دارای ارزش تغذیهای بالایی هستند نظیر انواع مغزها و گوشتها بیشتر رشد کرده و بسیار خطرناکتر از کپکهای میوه هستند.
چه باید کرد؟
کپکها در نان قادرند ریشهدار شده و در بافت نان فرو روند. بنابراین از مصرف نانهای کپکزده که میتوانند منجر به بروز بیماریهای گوارشی شوند، خودداری کنید.
میوهها پس از چیده شدن از خود دیاکسیدکربن و گاز اتیلن متصاعد میکنند. افزایش این دو گاز در یخچال باعث افزایش حرارت، رطوبت و در نتیجه رسیدن بیش از اندازه و کپک زدن میوه میشود. این کپکها بیماریزا بوده و شستن یا جدا کردن بخش کپکزده دلیل بر سلامت میوه نخواهد بود. بنابراین در صورت کپکزدگی همه میوه را دور بیندازید.
اگر پنیر، مربا یا رب گوجهفرنگی کپک زد کافی است بخش کپکزده را جدا کرده و مابقی را مصرف کنید، اما در صورت کپکزدن کره از مصرف آن جدا خودداری کنید چراکه کپکها کره را تجزیه و اکسید کرده و خطر سکته را به دنبال دارند. بنابراین همه کره کپک زده را دور بیندازید. مصرف پنیر کپکزده هم میتواند موجب بروز زخم معده گردد.
برای پیشگیری از کپک رب گوجهفرنگی یک لایه روغن در سطح آن بمالید تا عمل اکسیژنرسانی متوقف و از تشکیل کپک جلوگیری شود. برای پیشگیری از کپک آبغوره و سرکه نیز بطری شیشهای آنها را کامل پر کنید تا در بطری جایی برای حضور هوا وجود نداشته باشد. ادویهجات، چای و قهوه نیز مستعد کپک زدن هستند ولی کپک آنها مولد سم توکسین نیست. برای پیشگیری، آنها را در جای خشک و خنک نگهداری کنید.
یخچال و فریزر آلوده یکی از دلایل فساد مواد غذایی هستند. بنابراین هفتهای یک بار درون آنها را بشویید.
فاخره بهبهانی
نمایندگی زیمنس ایران فروش PLC S71200/300/400/1500 | درایو …
دریافت خدمات پرستاری در منزل
پیچ و مهره پارس سهند
تعمیر جک پارکینگ
خرید بلیط هواپیما
اسرائیل ایران رئیس جمهور مازندران توماج صالحی رئیسی دولت سیزدهم مجلس شورای اسلامی دولت مجلس شورای نگهبان تعطیلی شنبه ها
سیل مشهد سیل مشهد هواشناسی تهران خراسان رضوی بارش باران پلیس فضای مجازی قوه قضاییه شهرداری تهران قتل
خودرو قیمت خودرو قیمت طلا چین قیمت دلار بازار خودرو مالیات مسکن ایران خودرو بانک مرکزی دلار تعطیلی شنبه
لیلا حاتمی علی حاتمی زری خوشکام نمایشگاه کتاب نمایشگاه کتاب تهران کتاب تلویزیون سریال ازدواج فردوسی سینمای ایران سینما
رژیم صهیونیستی غزه روسیه آمریکا فلسطین جنگ غزه حماس اوکراین ترکیه یمن نوار غزه حزب الله لبنان
فوتبال استقلال پرسپولیس جام حذفی مس رفسنجان سپاهان لیگ برتر تراکتور بازی لیگ برتر ایران باشگاه استقلال جواد نکونام
جنگ گوگل هوش مصنوعی آیفون اپل اینترنت سامسونگ باتری تبلیغات سرعت اینترنت عیسی زارع پور
خواب چای بارداری دیابت کاهش وزن چاقی سرماخوردگی