چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

سالنامه رویدادها


سالنامه رویدادها

سال ۱۳۸۵ هم مثل سایر سالهای گذشته دستخوش بسیاری از رویدادهای خوشایند و ناخوشایند در داخل و خارج کشور شد

سال ۱۳۸۵ هم مثل سایر سالهای گذشته دستخوش بسیاری از رویدادهای خوشایند و ناخوشایند در داخل و خارج کشور شد. وقایع و رویدادهای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، ورزشی و... که هر کدام در برهه زمانی خود در صدر اخبار رسانه های دیداری و شنیداری ایران و جهان جای داشتند.

● دستیابی ایران به فناوری هسته ای

به طور قطع یکی از مهمترین تحولات در کشورمان ایران که بر عرصه های مختلف از جمله سیاست، اقتصاد و... تاثیر گذار بوده و خواهد بود و نیز بازتاب وسیع آن مجامع بین الملل را هم تحت تاثیر قرار داد، دستیابی جمهوری اسلامی ایران به فناوری هسته ای می باشد. دستاوردی که در طی جنبش نرم افزاری جوانان و متخصصان ایرانی، با وجود دو دهه تحریم و بی توجهی کشورهای پیشرفته و نیز آژانس بین المللی انرژی اتمی، اما در عین حال با نظارت و بازرسی بی سابقه آژانس بین المللی انرژی اتمی، سرانجام به نتیجه رسید.

خبر این دستاورد عظیم در روز بیستم فروردین ماه ۸۵ از شبکه های تلویزیونی به طور مستقیم و با تشریفاتی خاص، با سخنرانی دکتر محمود احمدی نژاد رئیس جمهور، در صدر اخبار جهان قرار گرفت. بر همین اساس چندی بعد سازمان تبلیغات اسلامی طی بیانیه ای از تمامی ارگانهای مسئول خواستار شد تا روز بیستم فرودین ماه را در تاریخ کشور به نام “روز ملی فناوری هسته ای” ثبت و ضبط نمایند. چرا که بدون شک دستیابی به چرخه تولید سوخت هسته ای گامی بلند و مهم در راستای پیشرفت در همه زمینه ها را فراهم خواهد آورد.

با این همه اگرچه شادمانی و سرور و غرور در میان مردم کشورمان حکمفرما شد اما طی جدی شدن جریان دستیابی ایران به فناوری هسته ای، نگرانی دولتهای مخالف غربی از این پیشرفت بیش از پیش آشکار شد. به صورتیکه می توان گفت پس از آن، شدت مخالفت مخالفان بیشتر از قبل نمایان شد.

در اینجا یادآوری این نکته ضروری است که اگرچه امریکا به دنبال آن بود تا از طریق بازرسیهای آژانس بین الملل انرژی اتمی راهی برای نشان دادن انحراف در برنامه هسته ای ایران بیابد اما بازرسیهای چهار ساله آژانس جز همکاری و صلح آمیز بودن فعالیت هسته ای ایران چیز دیگری را نشان نداد و همین امر باعث شد تا امریکا در همین اواخر صدور قطعنامه غیر قانونی و غیر قابل قبول را راهی برای مقابله با جریان صلح آمیز هسته ای ایران تلقی کند.

از اینرو جمهوری اسلامی ایران همچنان به فعالیت هسته ای خود ادامه می دهد اما دانستن این نکته برای امریکا و متحدانش ضروریست که نباید با گذاشتن پیش شرطهای غیر قابل قبول اقدام به حل این مسئله از راه مذاکره کنند، چرا که غرب باید بداند که جمهوری اسلامی ایران درست همانند یک شریک مساوی و طرف مقابل در این جریان است و گذاشتن پیش شرط حل این مسئله را بیش از این به درازا خواهد کشاند، که قطعا عواقب آن گریبان امریکا و متحدانش را هم خواهد گرفت. در مجموع مسئله هسته ای ایران از مسائلی بود که در طول سال ۸۵ بسیار مورد توجه دولتها و ملتهای مختلف جهان بود، به طوریکه این موضوع تقریبا در بیشتر بخشهای خبری و اطلاع رسانی دنیا جای داشته و خواهد داشت.

● نامه احمدی نژاد به بوش

خبر انتشار نامه آقای احمدی نژاد خطاب به بوش در ۱۹ اردیبهشت ماه سال ۸۵ یکی دیگر از اخبار مهم رسانه ها و مطبوعات داخلی و خارجی به شمار می رود. بر همین اساس دکتر الهام در روز هجدهم اردیبهشت ماه اظهار داشت که رییس جمهور نامه مهمی را به جورج بوش نوشته است که از طریق سفارت سوئیس به وی ارائه خواهد شد.

نامه آقای احمدی نژاد نخستین گام برای احیای تعامل و همکاری میان دو کشور پس از گذشت ۲۷ سال بود. اگرچه در این نامه آقای احمدی نژاد بیشتر از طریق رویکرد دینی، مذهبی به مسائل پرداخته بودند- که مطمئنا هم در جای خود بسیار خوب است- اما متاسفانه در حل بحرانهای ایجاد شده میان دو کشور از جمله دستیابی کشورمان به فناوری هسته ای، نتیجه بخش نبود.

● تجاوز اسرائیل به خاک لبنان و ناکارآمدی دولت سینیوره

از دیگر رویدادهای مهم سال ۸۵ ، تجاوز رژیم صهیونیستی به خاک کشور لبنان بود. در همین راستا ارتش اسرائیل در ۲۱ تیر ماه (برابر با ۱۲ جولای ۲۰۰۶) با برنامه ریزی از پیش تعیین شده به خاک کشور لبنان یورش برد. اگرچه در روزهای نخست جنگ هدف از تجاوز اسرائیل به خاک لبنان آزاد سازی دو نظامی اسرائیلی از بند نیروهای حزب الله اعلام شده بود اما رفته رفته با گذشت زمان و طولانی شدن جنگ این موضوع نمایان شد که هدف از حمله به لبنان قطعا چیز مهمتری خواهد بود.

در روزهای آغازین جنگ کاندولیزا رایس وزیر امور خارجه امریکا، این جنگ را فرصتی برای ایجاد خاورمیانه جدید نامید. چندی بعد نیز بوش اظهار داشت نباید این فرصت را از دست داد و بایستی به هر طریق از رژیم صهیونیستی حمایت کرد. از اینرو وی طرح خاورمیانه بزرگ به رهبری اسرائیل را تصویب کرده و پس از آن، آنرا به عنوان سندی راهبردی منتشر ساخته بود.

یادآوری این نکته ضروریست که طرح ایجاد خاورمیانه بزرگ در صدر اهداف کابینه جرج بوش قرار دارد و امریکا قصد داشت با حمایت خود و استفاده از فرصت پیش آمده از تجاوز اسرائیل به خاک لبنان این طرح خود را عملی سازد. اما تدابیر و مقاومتهای رشیدانه نیروهای حزب الله در طی ۳۳ روز جنگ، ورق را به ضرر امریکا و ریزه خوارش اسرائیل برگرداند.

اما از نظر نظامی، اثبات توانایی‌های حزب‌الله موضوعی نبود که بتوان براحتی از کنار آن گذشت. چرا که کاملا مشخص کرد که مقاومت لبنان با جریان‌های معروف پارتیزانی دنیا چند تفاوت اساسی دارد و اصلا همین تفاوتها بود که باعث شد تا امریکا از دستیابی به یکی از اهداف خود یعنی اجرای طرح خاورمیانه بزرگ و نابودی جریان قدرتمند حزب الله و... باز بماند.

در صدر این تفاوتها قدرت آتش‌ حزب‌الله لبنان قرار داشت. به طوری که ژنرال‌های اسرائیلی شگفتی خود را از این امر پنهان نکرده‌اند و می‌گویند یک نیروی حزب‌الله در جنگ اخیر قادر بود تا ۱۳ موشک به سوی دشمن خود شلیک کند در حالی که نیروهای اسرائیلی قادر نبودند بیش از یک موشک به طرف مقابل شلیک کنند. همچنین طی گزارش ناظران جنگ آمده بود که در نبرد منطقه مرجعیون، ۴۰ چریک حزب الله با استفاده از سلاحهای متعارف موفق به ناکام ساختن چندین تیپ کماندویی اسرائیل شده بودند. شکار شدن تانکهای فوق پیشرفته مرکاوا -که به عنوان شاهکار صنایع نظامی تل آویو معرفی شده بود- ، سرنگونی هواپیماهای جاسوسی و ناو فوق پیشرفته ساعر ۵ در هفته اول جنگ، از دیگر شاهکارهای نیروهای حزب الله در طول ۳۳ روز جنگ به شمار می آمد.

در درجه بعد قدرت ضد اطلاعاتی حزب‌الله بود که راه را به روی محقق شدن اهداف امریکا و اسرائیل بسته بود. به گفته منابع، حزب‌الله آنچنان دقیق مراکز اسرائیل در داخل فلسطین اشغالی را با موشک هدف قرار می‌داد که در روزهای نخست جنگ، اسرائیلی‌ها مدعی شدند ایران با ماهواره‌ های محرمانه‌ای که در فضا دارد، آنها را راهنمایی و هدایت می‌کند.

قدرت سازمانی حزب‌الله نیز در این جنگ به تمام معنا رخ نشان داد. جالب است در حالیکه اسرائیل ادعا می‌کرد که %۹۰ تشکیلات و انبارهای موشکی حزب‌الله را نابود کرده است، حزب‌الله تا آخرین ساعت و دقیقه جنگ با قدرت و انضباط فوق‌العاده و اداره حساب شده، میدان ابتکار عمل را در دست داشت و هیچ گونه خطایی در این فرآیند مرتکب نشد.

اما در درجه آخر این قدرت ایدئولوژیکی حزب‌الله بود که در کنار همه تدابیر، ترتیب حزب الله را تکمیل کرده بود. به طوریکه جوانان این مقاومت با اعتقادی راسخ به فرمانها عمل می‌کردند و تا مرز شهادت ادامه می‌دادند. “در مورد روند تحولات و دورنمای آینده حزب‌الله باید گفت منابع اسرائیلی می‌گویند حزب‌الله اگر تنها پنج ماه مهلت بیابد می‌تواند به مرحله ای قویتر از زمان پیش از جنگ اخیر برسد، که در اینصورت خلع سلاح و یا نابودی آن حتما ناممکن خواهد بود.”

با این همه بر اساس گزارش مرکز اطلاع رسانی سازمان ملل متحد تجاوز ۳۳ روزه اسرائیل به لبنان بیش از حدود ۱۱۸۰ نفر کشته و حدود ۴ هزار نفر مجروح بر جای گذاشت. با این حال در طی جنگ ۳۳ روزه لبنان، این نیروهای حزب الله بودند که با مقاومتی که از خود نشان دادند تنها پیروز میدان به شمار آمدند. گواه این مدعا اقرار منابع صهیونیستی به شکست در جنگ ۳۳ روزه می باشد.

اما موضوع دیگری که از مهمترین تحولات سیاسی - اجتماعی جهان به شمار می رود، عملکرد دولت فواد سینیوره در طی جنگ ۳۳ روزه بود. دولت سینیوره در ابتدا به منظور هموار سازی شکست حزب الله دست به محکوم کردن این جنبش زد. اما پس از دیدن مقاومت نیروهای حزب الله، این دولت موضعی بی طرفانه و میانه اتخاذ کرد. پس از آن طی روشن شدن حقایق مبنی بر زد و بند سیاسی امریکا و اسرائیل با کابینه سینیوره علیه موجودیت لبنان، مردم به رهبری و راهنمایی سید حسن نصرالله اقدام به تحصنهای خیابانی علیه دولت خائن و ناکارآمد فواد سینیوره کردند و در پی آن خواستار تشکیل دولت وحدت ملی شدند.

● برگزاری همایش بین‌المللی “بررسی‌هولوکاست، چشم‌انداز جهانی”

در روزهای بیستم و بیست و یکم آذر ماه همایش بین‌المللی “بررسی‌هولوکاست، چشم‌انداز جهانی” در تهران برگزار شد که در آستانه شروع آن برخی کشورهای غربی پیشاپیش برگزاری این کنفرانس را محکوم کردند.

در این همایش دو روزه که از سوی دفتر مطالعات سیاسی و بین‌المللی وزارت امور خارجه در تهران برگزار شد، دیدگاههای گوناگون حول و حوش مساله هولوکاست بررسی شد.

بنا بر آنچه دولتهای اروپایی رسما پذیرفته‌اند، آلمان نازی شش میلیون یهودی را عمدتا در اردوگاهها به قتل رسانده است. اظهار این موضوع در برخی کشورهای اروپایی از جمله آلمان و فرانسه جرم است و حتی مورخانی که تنها در مورد تعداد یهودیان کشته شده در آلمان نازی ابراز تردید کرده‌اند ولی در عین حال اصل واقعه را پذیرفته‌اند با مجازات مواجه شده‌اند.

اما در آستانه برگزاری این همایش، وزارت خارجه آلمان به محکوم کردن همایش تهران اکتفا نکرد و “عبادالله مولایی” کاردار جمهوری اسلامی ایران در برلین را، روز جمعه هفدهم آذر ماه به خاطر برگزاری این همایش به وزارت امور خارجه فراخواند.

همچنین “شان مک کورمک” سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا نیز برگزاری همایش هولوکاست در ایران را “ ننگ‌آور” خواند و گفت که “آنگونه که من دریافته‌ام، این نشست واقعا بر برجسته کردن کسانی متمرکز است که انکار می‌کنند اصلا هولوکاستی وجود داشته‌است.” “کوفی عنان” دبیر کل سازمان ملل متحد نیز از برگزاری هرگونه همایشی که در آن، واقعیت هولوکاست مورد تردید قرار گیرد، اظهار تاسف کرده بود. جا دارد اشاره کنیم که توقیف گذرنامه برای جلوگیری از شرکت در همایش تهران، از دیگر راههای مخالفت با برگزاری این همایش بود.

● انتخابات ۲۴ آذر

برگزاری سه انتخابات مجلس خبرگان رهبری، شوراهای اسلامی شهر و روستا و انتخابات میاندوره ای مجلس - در تهران- در ۲۴ آذر، یکی دیگر از مهمترین رویدادهای داخلی با بازتاب گسترده جهانی به شمار می رود. مردم در روز ۲۴ آذر ماه با حاضر شدن در پای صندوقهای رای در سه انتخابات مذبور شرکت کردند که طی آن سومین دور از فعالیت شوراهای شهر و روستا شروع به کار کرد. شوراهایی که متاسفانه در دوره اول در شهر تهران به دلیل عدم صلاحیت و جدیت در مدیریت، با سیاسی شدن از اصل راه منحرف شدند ولی در دومین دور که به پیروزی آبادگران ختم شده بود، نسبتا کارنامه درخشانی را در سابقه خود ثبت کرده بودند. در مجموع نکته مهم اینجاست که علیرغم تبلیغات منفی گسترده و برنامه ریزیهای کلان رسانه های خارجی، مردم بار دیگر حضور و حمایت خود را از دولت ابراز داشتند.


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.