سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
فرآورده ها درد مشترک اوپک
در تدوین استراتژی دولت جدید در حوزه نفت، به طور صریح به موضوع فرآوردههای نفتی پرداخته شده است به گونهای که در راهکارهای ارائه شده آمده است: افزایش تولید فرآوردههای نفتی در داخل با احداث پالایشگاه جدید برای تامین نیاز داخلی و پرهیز از خرید فرآوردهها از خارج و یا معاوضه نفت خام با فرآورده در کنار این سرفصل، باید به راهکار نخست هم توجه کرد:
بهینهسازی مصرف انرژی
این موضوع حکایت از آن دارد که دولت درصدد بهبود وضعیت مصرف فرآوردهها در کشور است، اگرچه در مورد عملی کردن این طرحها میتوان تردیدهایی را مطرح کرد، اما میتواند نشاندهنده نوعی جهتگیری کلان در این حوزه باشد تا بتوان از دولت خواست که در بودجههای سنواتی خود هم مقدمات این فرایند را فراهم سازد.
وزیری هامانه هم در طرحی که به مجلس ارائه کرد، به این موضوع توجه ویژهای نشان داد و حتی یکی از سرفصلهای آن را در ۶ راهکار به موضوع بهینهسازی مصرف سوخت اختصاص داده است و موضوع صادرات و واردات را در ۴ راهکار مورد توجه قرار داد. این برنامه مبین دیدگاهها و حساسیتهای مشترک وزیر نفت بالقوه به نمایندگی از دولت و نمایندگان مجلس بود.
درد قدیمی
ایران دومین کشور اوپک است ولی در عمل صادرات آن کمتر از بسیاری از کشورهاست و این مشکلی نیست که یک روزه به وجود آمده باشد و سالهاست که به صورت یک درد مزمن و قدیمی در اقتصاد کشور رشد کرده است و اکنون در برابر مشکلی بزرگ و ویرانگر قرار داریم که همان میزان زیاد مصرف فراوردههای نفتی است. این مشکل دارای دو صورت متفاوت ولی هم جهت است.
از یک سو بر اساس گزارشهای رسمی ۱/۶ میلیون بشکه نفت خام کشور، در داخل کشور پالایش میشود و این موضوع مبین سهمی از مصرف داخلی است که از نفت خام تولید شده تامین میشود.
این بخش از مصرف کمتر در محاسبات رسمی و گزارشهای مرسوم مورد توجه قرار میگیرد. این عدم توجه به گونهای است که افزایش توان پالایش کشور برای تولید انواع فرآورده کمتر جلب نظر میکند و در بسیاری از تحلیلها به فراموشی سپرده میشود. اما بعد دوم ماجرا بیشتر توانسته است از نظر خبری و تبلیغی برای خود کسب اعتبار کند، شاید به این دلیل که در این زمینه قرار است پول به صورت شفاف و عینی پرداخت شود.
این حساسیت در حال حاضر در مورد بنزین به خوبی مشهود است و اغلب بحثهای حاشیهای آن به این موضوع بازمیگردد.
کمتر از ده روز قبل خبر اختصاص ۱/۴ میلیارد دلار دیگر برای واردات بنزین منتشر شد و این موضوع باعث به وجود آمدن بحثهای جدی در مجلس شد.
درواقع طی ۷ ماه نخست سال جاری، معادل کل ۱۲ ماه بودجه واردات بنزین مصرف شده است که نشان از ناکارآمدی برآوردها و کنترل میزان مصرف دارد.
اگرچه این آمار میتواند ناشی از قیمت بالاتر بنزین نسبت به شرایط تدوین بودجه باشد، اما بخشی از آن هم به مقوله عدم کنترل میزان مصرف سوخت بازمیگردد. برای مثال برآوردها نشان میدهد که مصرف بنزین در سال ۱۴۰۰ به ۳۰۸ میلیون لیتر در روز خواهد رسید. این موضوع باعث میشود که ضمن بروز مشکل برای تامین ارز موردنیاز، برای نگهداری و ذخیرهسازی این میزان فرآورده در کشور دچار مشکل شویم چرا که در آن ایام نیازمند ۱/۲۹۰ میلیارد لیتر ذخیره بنزین در کشور هستیم.
درواقع به مشکل تامین منابع مالی مشکلات زیادی همچون تامین تجهیزات و حمل و نقل هم مزید بر علت خواهد شد تا نگرانی فزاینده حرکت بدون هدایت و کنترل در این حوزه تشدید شود.
سابقه یک بحران
واقعیت تلخ آن است که وضعیت تولید و مصرف فراوردههای نفتی در کشور ماهیت یک بحران را پیدا کرده است.
این بحران در شرایطی تداوم پیدا کرد که تفکر افزایش تولید بر سیاستگذاریهای دولت در این حوزه مسلط بود، به گونهای که طی ۲۰ سال گذشته همه تلاشها برای افزایش تولید سازماندهی شده بود.
اگر بپذیریم که در سالهای مذکور تولید با یکی از متغیرهای اساسی همچون واردات یإ؛ صادرات همسو و همگن بوده است، در این شرایط به طور منطقی میتوان عدم توازن بین صادرات و واردات را به عنوان شاخص و نشان عملکرد کشور طی سالهای مذکور مورد توجه قرار داد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست