چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
فرهنگ سازی در اجتماعات مجازی مطالعه موردی پدیده Orkut
شاید بتوان گفت با گذشت سالها از ظهور اینترنت، هنوز بسیاری از ایدهها و اهدافی كه مدّ نظر نظریهپردازان دنیای مجازی بوده است، نتوانسته به منصه ظهور برسد و این مسئله به عوامل مختلف وابسته میباشد. ضعفهای فنی در بخش زیرساختهای این فنّاوری در جهان و نیز عدم وجود برنامههای نرمافزاری و سختافزارهای مناسبِ پشتیبانیكننده آنها، از جمله موارد عدم موفقیت به شمار میآیند.
مسئله درآمدزایی و بحث اقتصاد نیز از عمدهترین چالشهای این مسیر میباشند. امروزه اگر چه اینترنت در جوامع مختلف پیوندهای حقیقی و مجازی بسیاری را بین افراد به وجود آورده، ولی غالب این اثرگذاریها محصول ضمنی خدمات اینترنتی و مخصوصاً خدمات وب در نظر گرفته میشوند؛ چرا كه در زمینه شبكههای اجتماعی مجازی (SocialNetwarking)به صورت اختصاصی، فعالیت چشمگیری انجام نپذیرفته و پایگاههایی كه هم در این شاخه به حساب میآیند، با كم كردن مسیر واقعی، بایستههای لازم در زمینه فرهنگسازی نرسیدهاند.
از جمله این پایگاهها میتوان به پایگاههای دوستیابی اشاره كرد كه معمول آنها به صورت بسیار ضعیف در شمول تمام طبقات اجتماعی فقط زمینهای برای ارتباطات احساسی را فراهم میآورند. ضعف در طراحی پایگاههای اجتماعی آن چنان نمودار است كه شاید درصد اندكی از اعضای این پایگاهها نسبت به موفقیت آنها خوشبین باشند و كار به جایی رسیده كه كاربران بیشتر از روی سرگرمی به این اجتماعات سر میزنند.
دیر زمانی نیست كه بحث فرهنگ واحد جهانی بین اهل نظر مطرح شده و هر یك نظریه مستقل و ویژهای در این راستا ارائه دادهاند؛ گروهی تحقق فرهنگ واحد جهانی را ممكن میدانند و ركن اصلی آن را اینترنت ارزیابی میكنند و گروهی دیگر آن را امری محال و دستنایافتنی اعلام كردهاند. آنچه اكنون موجب شده بحثهای اجتماعات مجازی داغتر شود، توجه شركت قدرتمند Google به این مقوله است.
این شركت پس از موفقیت در تسلط بر شاهراههای جستجو در اینترنت و نیز ارائه طرحهای پر سر و صدا چون پروژه «جیمیل» (Gmail)، هماكنون انقلابی در راستای اهداف خود با خلق سرزمینی مجازی به نام اوركات (Orkut) ایجاد كرده است. پرداختن شركت پر آوازهای مانند گوگل به این مقوله، اهمیت ایجاد و توجه به اجتماعهای مجازی را صد چندان مینماید. سرزمین مجازی اوركات(۱) Orkut) اجازه ورود و اقامت در دنیای مجازی اوركات فقط با دعوتنامه رسمی از طرف یكی از اهالی آن میتواند صادر شود و این ترفندی است كه گوگل در عضویت برای جیمیل نیز از آن بهره برده است. اگر چه با این كار نمیتوان جلوی ورود شخصیتهای كاذب و مجازی را به صورت كامل گرفت، امّا درصد حضور غیر واقعی به طور قابل توجهی كاهش مییابد.
اعضای این اجتماع مجازی میتوانند برای دوستانشان نامه ارسال كنند و آنها را به بازدید از دفتر و یا خانهای كه در اوركات ساختهاند، دعوت كنند. دوست دعوتشده، در این مرحله فقط اجازه دارد اطلاعات دوست عضو خود را ملاحظه كند و ورود او به پروفایلهای دیگران و نیز گشت و گزار در بخشهای مختلف ممنوع است.
البته سرزمین اوركات به محض ورود شما به خانه دوستان، به شما اجازه میدهد كه در صورت تمایل به عضویت در آن اقلیم مجازی اقدام نمایید. عضویتی هیجانی و غیر قابل پیشبینی در ابتدا سه نوع فرم برای سه نوع شخصیت اجتماعی شما به ترتیب یكی پس از دیگری و هر كدام با دهها سؤال اختصاصی به شما ارائه میشود كه پاسخگویی به هیچیك اجباری نیست و در صورت پاسخ نیز این امكان در اختیارتان قرار میگیرد كه این اطلاعات را فقط برای خود محفوظ نگاه دارید و كسی از آنها آگاهی نیابد یا فقط یكی از دوستانتان كه شما مشخص میكنید، آنها را ببیند و یا همه دوستان شما حقّ رؤیت آن را داشته باشند و اگر تمایل داشتید، همه اعضاء پایگاه به اطلاعات شخصی شما دسترسی پیدا میكنند.
عنوان این سه فرم عبارتاند از:
۱) Sosial (شخصیت اجتماعی)
۲) profession (شخصیت صنفی و شغلی)
۳) personal (شخصیت فردی و خصوصی).
پس از طی این مراحل به شما اجازه داده میشود كه به انتقال (upload)یك تصویر برای نمایش در صفحهتان و تصاویری متعدد برای نصب در آلبوم مبادرت ورزیده. حال از شما در مورد شخص دعوتكننده شما به این سرزمین سؤال میپرسد كه علاقهمندی شما به او چگونه است؟ آیا او از دوستان شماست و چه مقدار به او اعتقاد و علاقه دارید؟ یا اینكه نظر شما نسبت به به او منفی است، هر چند این گزینهها از پیش طراحی شده و شما فقط حق انتخاب دارید.
به این ترتیب، مراحل اوّلیه اقامت شما انجام میپذیرد و بسته به علاقهتان این مكان مجازی میتواند تعریف خود را پیدا كند؛ مثلاً دوست دارید كه اینجا محل كارتان باشد و فقط دوستان كاری خود را جمع نمایید و یا مانند خانه شخصی با علاقهمندیهای شخصی و محلهای شما و یا همه اینها یكجا.
اینك میتوانید دوستانی از درون این سرزمین و یا از بیرون، به محل اقامتشان دعوت كنید و آنها را در فهرست دوستانتان كه برای همه اعضا قابل رؤیت است، ثبت و اضافه نمایید و به هر یك از آنها رأی مخفی، و در صورت تمایل رأی علنی بدهید كه نتیجه این رأیها در صفحه شخصی هر فرد نمایش داده میشود و كسانی كه علنی رأی دادهاند، در صفحه ویژهای تصاویر به همراه نامشان و نوع رأی، نمایش داده میشوند.البته فقط میتوانید در سه موضوع به هر فرد رأی دهید:
۱) قابل اعتماد بودن آن كه سه درجه انتخاب دارد.
۲) خوشرفتار و یا خواستنی بودن كه سه درجه انتخاب دارد.
۳) احساسی و عاطفی بودن كه این هم سه درجه انتخاب دارد.
هر یك از این سه موضوع با رنگ ویژهای نمایش داده میشود. شما میتوانید برای دوستانتان اعلام نظر كنید و اگر او تمایل داشت میتواند نظرتان را در صفحهاش به معرض نمایش عمومی یا خصوصی بگذارد. از دیگر امكانات جالب توجه این است كه به صورت خودكار ده روز قبل از روز تولد دوستانتان در صفحه شما پیامی ظاهر میشود كه یادآوری مینماید چند روز دیگر تاریخ تولد كدام دوستتان میباشد.
نكته جالب دیگر این است كه در این شهر بیشتر با نام كوچك شناخته میشوند و اگر شما از طریق دوستانتان با دوستان ایشان آشنا شوید، زنجیره ارتباط شما نمایش داده میشود؛ یعنی میدانید كه از طریق محسن به مهدی، و پس از آن به احسان رسیدهاید. در این سرزمین به راحتی میتوانید برای خود گروه تشكیل دهید تا در مورد موضوع مورد علاقه گروه، افراد عضو شوند كه این امر، دو مزیت دارد:
۱) افراد علاقهمند به یك موضوع در یك جا جمع میشوند و میتوان آنها را شناسایی كرد و از آنها بهره برد.
۲) هر یك از اعضاء گروه میتوانند در مورد موضوع مطلبی بنویسید و در معرض دید عموم قرار دهند. در صورتی كه شما به عضویت گروهی درآیید، تصویر و لینك آن گروه به همراه آمار اعضا در صفحه خانه شما نمایش داده میشود. این سرزمین سه نوع جستجو نیز در اختیار شما قرار میدهد:
▪ جستجو بر اساس تواناییها و قابلیتها و صفحات فردی اشخاص به همراه تعیین فاصله فیزیكی دور بودن از شما
▪ جستجو بر اساس نام پرونده (فایل) و نشانی پیامنگار (ایمیل)
نویسنده : امیرحسین پیرمرادی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست