چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا

چگونه روزه داری کنیم


چگونه روزه داری کنیم

آیا تا به حال به یک مهمانی بزرگ رفته اید, جایی که آدم های خاصی در آن باشند, یک نوع خاصی در آن رفتار کنند, مهمانی برای خودش آداب و رسوم خاصی داشته باشد, مهمانی که برای رفتن به آن کلی استرس داریم کلی فکر می کنیم چه بپوشیم چه عطری بزنیم چه طوری برویم کی برویم با کی برویم و مهمانی که تا لحظه ی شروعش دل توی دل مان نباشد که ما از بقیه مهمان ها چیزی کم نداشته باشیم

● برداشت اول

«شما در این ماه به مهمانی خدا دعوت شده‌اید.» (پیامبر‌اکرم «ص») آیا تا به حال به یک مهمانی بزرگ رفته‌اید، جایی که آدم های خاصی در آن باشند، یک نوع خاصی در آن رفتار کنند، مهمانی برای خودش آداب و رسوم خاصی داشته باشد، مهمانی که برای رفتن به آن کلی استرس داریم کلی فکر می‌کنیم چه بپوشیم چه عطری بزنیم چه طوری برویم کی برویم با کی برویم و... مهمانی که تا لحظه‌ی شروعش دل توی دل‌مان نباشد که ما از بقیه مهمان‌ها چیزی کم نداشته باشیم. حالا هم قرار است برویم مهمانی. یک مهمانی بزرگ و متفاوت از همه مهمانی‌هایی که تا حالا دیده‌ایم. حتی تصورش هم برای‌مان سخت است!

▪ روزه بگیریم!

«زنی داشت به جاری خودش دشنام می داد پیامبر طعامی به زن داد و گفت بخور! زن جواب داد که من روزه‌ام! پیامبر فرمود: چگونه روزه‌ای که جاری خود را دشنام دادی؟!!»

روزه را می‌گویند این جوری نمی‌گیرند یعنی نمی‌شود تنها نخوری و نیاشامی و بعد بگویی که روزه‌ای! گفته‌اند روزه به خوردن و نخوردنش نیست به رفتارها و اعمال ماست! می‌گویند تنها روزه مبارزه شکمت با خوردنی‌ها و نوشیدنی‌ها نیست که با افتخار سرت را بالا بگیری که من هم روزه دارم و توی این ماه سهمی دارم! مبارزه نفس است با زشتی‌ها و زیبایی‌ها، مبارزه خوبی‌ها و بدی‌هاست. کنترل خواسته‌ها و امیال آدم است! اگر قرار به مبارزه باشد باید با خودت مبارزه کنی اگر قرار به کنترل است باید مواظب تمام وجودت باشی. از چشمت بگیری تا فکرت. برای همین نمی‌شود توی خوردن‌ها و نخوردن‌مان خلاصه‌اش کنیم چون آن وقت تنها خودمان را گول زده‌ایم. آن وقت به گفته امام علی (ع) «چه بسیار روزه دارانی که بهره‌ای نیست برای آن‌ها از روزه به غیر از تشنگی و گرسنگی.» اگر روزه شکم به درد نمی‌خورد پس روزه‌مان باید چه‌طور باشد که روزه باشد؟ مبارزه باشد و کنترل، پیروزی باشد و سربلندی.

▪ روزه زبان

منظور این نیست حرف نزنیم و لال‌مانی بگیریم، منظور این است که درست حرف بزنیم. یا حتی اگر حرفی ضرورتی ندارد نزنیم. یعنی حتی حرف بیهوده که فایده ای ندارد زده نشود. یک جورهایی ساکت و خاموش باشیم نسبت به چیزهایی که نباید بگوییم. آن وقت باید دور فحش دادن و دشنام کردن را خط بکشیم بی خیال غیبت و دروغ شویم. طعنه به دوست و همکارمان را کنار بگذاریم با حرف‌هایمان دل کسی را نشکنیم. سوگند و قسم دروغ نخوریم. آدم‌ها را دائم سرزنش نکنیم، تهمت نزنیم و چپ و راست می‌رویم زیرآب نزنیم. زبان‌مان را اگر نگه داشتیم تازه یکی از ابزارهای روزه را رعایت کرده‌اید.

▪ روزه گوش

نشسته‌ایم به چرت و پرت‌های دوست‌مان که دیگران را مسخره می‌کند گوش می‌دهیم. جمع جمع غیبت‌کنان است ما چیزی نمی‌گوییم اما از شنیدنش لذت می‌بریم. این روزها هر آهنگی روی تلفن همراه‌مان هست گوش می‌دهیم و هر موسیقی که هر کسی می‌دهد با جان ودل می‌پذیریم و هی سر تکان می‌دهیم. می‌نشینیم پای صحبت آدم‌هایی که حرف‌های‌شان یک ریال هم ارزش ندارد! یواشکی می‌ایستیم حرف‌های دیگران را گوش می‌دهیم و... و آن وقت می‌گوییم روزه‌ایم. انگاری گوش‌مان را فراموش کرده‌ایم.

● برداشت دوم

دست و پایش را بسته‌اند. دیگر توی شهر خدا جایی ندارد، همان که دست و پای آدم‌ها را می بست تا بین خوب و بد شک کنند تا بین زشتی و زیبایی تردید کنند. حالا آدم تنهای تنهاست. خودش و خدایش. بدون شیطان و قبیله‌اش. توی شهر رمضان شیطان دست و پایش بسته است. حالا درهای بهشت بر روی آدم باز است و درهای جهنم بسته شده‌اند. درهای رحمت و مغفرت باز شده‌اند و... کافی است آدم نفس بکشد که نفس‌هایش ثواب تسبیح کردن به حساب بیاید، کافی‌است آدم بخوابد تا خوابش ثواب عبادت محسوب شود. کافی است کاری بکند عملی انجام دهد تا خدا بدون چون و چرا قبول کند، کافی است این بار دهان باز کند تا دعایش مستجاب شود. مهمان خدا بودن توی شهر خدا حالی دارد برای خودش. انگار این جا خود خود بهشت است!

▪ روزه چشم

اولش که باید نگاه‌مان را کنترل کنیم هر چیزی را نبینیم به هر کسی چشم ندوزیم. می‌شود یک جاهایی نرفت و یکسری آدم‌ها را ندید. می‌شود بیهوده توی صفحات دنیای سایبر چشم نچرخانیم. یا چشم بی تفاوتی نداشته باشیم از دیدن آدم‌های بدبخت... اگر این‌ها شد چشم‌تان روی همه زشتی‌ها و حرام‌ها بسته شده است.

▪ روزه فکر

این که به چه چیزی فکر می‌کنی مهم است. به کارهای خوب یا بد به این فکر می‌کنی کاش یک توانی داشتم فردا می‌رفتم حال یک نفر را می‌گرفتم یا یک نفر را چه جوری ضایع کنی یا بر عکس به این فکر می‌کنی کاش پولی داشتم و می‌توانستم به فلانی کمک کنم. به یک عمل حرام فکر می‌کنی یا به... مواظب فکرهایت هم باش عمل‌های زشت و گناه از فکرهای زشت و آلوده سرچشمه می‌گیرند اگر قرار است اعمالت را کنترل کنی فکرت را کنترل کن.

▪ روزه تمام بدن

روزه را نمی‌شود خلاصه کرد توی چند عضو بدن چرا که قرار است تمام اعضای بدن‌مان روزه داری کنند. از مو و پوست بدن‌مان بگیرید تا دست و پا. آن وقت بیشتر مراقب هستید...