چهارشنبه, ۲ خرداد, ۱۴۰۳ / 22 May, 2024
مجله ویستا

با لجبازی کودکم چه کنم؟


با لجبازی کودکم چه کنم؟

تمام کودکان در مراحلی از رشد خود دچار لجبازی و واکنش‌های بد می‌شوند که بخشی از آن نیز طبیعی است. بسیاری از والدین نیز به دلیل مشغله زیادی که دارند با آنها مقابله به مثل می‌کنند. …

تمام کودکان در مراحلی از رشد خود دچار لجبازی و واکنش‌های بد می‌شوند که بخشی از آن نیز طبیعی است. بسیاری از والدین نیز به دلیل مشغله زیادی که دارند با آنها مقابله به مثل می‌کنند. در چنین شرایطی نه‌تنها اوضاع بهتر نمی‌شود، بلکه جو ناخوشایندی حاکم شده و رفتار ستیزه‌جویانه و بی‌ادبی در کودک تشدید می‌شود.

چنانچه از قبل به کودک بگویید که برای مدت یک تا ۲ ساعت در منزل نیستید و از او بخواهید یک اسباب بازی و کتاب را برای خود بیاورد و شما نیز یک خوراکی برایش بردارید، در این مدت مشغول خواهد بود و حوصله‌اش سر نمی‌رود تا دست به لجبازی بزند.

می‌توانید به جای این‌که به کودک بگویید «بازی‌ات را تمام کن» او را برای انجام کار دیگر آماده کنید. به این صورت که «قبل از این‌که برویم می‌توانی ۲ یا ۳ بار دیگر سرسره بازی کنی.»

با انجام کارهای غیرقابل انتظار و جالب او را سرگرم می‌کنید و کم‌کم احساس می‌کند خندیدن بهتر از عصبانی بودن است و لذت بیشتری هم دارد.

تغییر جهت تمرکز فرزندتان از این نظر موثر است که کودکان در سن کم برای مدت کوتاهی به یک مورد توجه می‌کنند. از طرفی آنها زیر ۳ سال براحتی نمی‌توانند احساس خود را در قالب کلمات بیان کنند، پس شما می‌توانید با رفتار و گفتار خود به آنها نشان دهید ناراحتی‌شان تا حدی بی‌مورد است. برای مثال می‌توانید بگویید «آیا تو از این ناراحتی که بیسکویت‌هایت تمام شده؟»!

تا حد امکان آرامش خود را از دست ندهید. اگر صلاح می‌دانید که کاری را نباید انجام دهد پس نباید انجام دهد. مهم نیست که برای رسیدن به مقصود خود چقدر مبارزه یا داد و فریاد می‌کند. قاطعانه و با آرامش موضع خود را حفظ کنید.

والدین بهترین معلم و الگوی کودکان هستند پس بکوشید الگوی مثبتی باشید.

گاهی اوقات می‌توانید به کودکتان بگویید «من از این‌که تو به جای خوردن شیر آن را روی زمین ریختی عصبانی هستم و می‌خواهم فریاد بکشم، اما این کار را نمی‌کنم. چند نفس عمیق می‌کشم تا بعدا با هم صحبت کنیم.»

تشویق کودکان هنگام انجام کار خوب را از یاد نبرید، زیرا تاثیر تشویق به مراتب بیش از تنبیه است. وقتی کودک فقط با انجام کار بد جلب توجه می‌کند، این کار برایش تبدیل به عادت می‌شود پس می‌توان با توجه بیشتر به کارهای خوب آنها را برایش عادت کرد.