سه شنبه, ۲۶ تیر, ۱۴۰۳ / 16 July, 2024
مجله ویستا

تغـذیـه تحـصیـلی


تغـذیـه تحـصیـلی

● سرک کشیدن به بوفه مدرسه
زنگ تفریح، فرصت مناسبی است برای مصرف میان‌وعده‌های سالم و کسب انرژی لازم برای درس و بحث و مطالعه. این در حالی است که این روزها بوفه بسیاری از مدارس تبدیل …

سرک کشیدن به بوفه مدرسه

زنگ تفریح، فرصت مناسبی است برای مصرف میان‌وعده‌های سالم و کسب انرژی لازم برای درس و بحث و مطالعه. این در حالی است که این روزها بوفه بسیاری از مدارس تبدیل شده است به محلی برای عرضه انواع و اقسام خوراکی‌های وسوسه‌برانگیز و ناسالم که بیش از سلامت و مصلحت دانش‌آموزان، به درآمد بوفه و خوشایند بچه‌ها فکر می‌کند...

«پوستر» این هفته «سلامت» می‌کوشد تا به این پرسش دانش‌آموزان پاسخ بدهد که: «از بوفه مدرسه چه بخواهیم؟»

۱) به هیچ عنوان پفک، نوشابه‌های گازدار (به جز ماءالشعیر)، آدامس، شکلات، پاستیل، سوسیس و کالباس، سالاد الویه، چیپس، لواشک، آلو و آلوچه را از بوفه مدرسه‌تان نخرید.

۲) بهترین نوشیدنی‌ها برای شما شیر با طعم‌های مختلف، دوغ بدون گاز، ماءالشعیر، انواع آبمیوه‌های طبیعی و آب معدنی هستند که البته همه آنها باید پاستوریزه و استریلیزه باشند.

۳) در بوفه مدارس بهتر است که خشکبار و خرما، انواع مغزها (بادام‌زمینی، بادام، بادام‌هندی، فندق، پسته، کشمش، نخودچی، آجیل سویا، توت و انجیر خشک) که از نظر ارزش تغذیه‌ای بسیار ارزشمندند، عرضه شود و به دانش‌آموزان توصیه می‌شود در صورت نبودن این قبیل خوراکی‌ها در بوفه، آنها را از خانه به مدرسه بیاورند.

۴) لبنیات نیز جزو بهترین گزینه‌های انتخابی‌اند؛ انواع ماست، پنیر و بستنی (به جز بستنی یخی) که پاستوریزه و استریلیزه باشند.

۵) بهتر است انواع میوه‌های سالم شسته و ضدعفونی‌شده در بسته‌بندی‌های یک‌نفره وکیوم‌شده و همچنین انواع میوه‌های خشک سالم در اختیار دانش‌آموزان قرار گیرد. در صورت عرضه نشدن میوه در بوفه مدارس، به دانش‌آموزان توصیه می‌‌شود انواعی از میوه‌های فصل و تازه را با خود به مدرسه ببرند.

۶) اگر می‌خواهید بیسکویت بخرید، یادتان باشد که بیسکویت باید ساده باشد و ترجیحا سبوس‌دار و بدون کِرِم.

۷) کیک و کلوچه‌هایی را انتخاب کنید که روی بسته‌بندی آنها درج شده باشد: «روغن به کار رفته در این محصول حاوی اسید چرب ترانس زیر ۵ درصد است.» عرضه محصولات بدون بسته‌بندی کیک و کلوچه مجاز نیست زیرا به احتمال زیاد، روغن به کار رفته در تهیه‌شان حاوی اسید چرب ترانس بیش از ۱۱ درصد است.

۸) مصرف نان‌های سفید را به حداقل برسانید و انواع سبوس‌دار آنها را برای خوردن انتخاب و در تهیه لقمه و ساندویچ‌‌هایتان نیز از این نوع نان‌ها استفاده کنید. به مسوول بوفه‌تان نیز پیشنهاد کنید که از نان‌های سبوس‌دار، بیشتر استفاده کند.

۹) لقمه سالم شامل نان، پنیر و گردو، نان و تخم‌مرغ، نان، پنیر و خیار، نان، پنیر و گوجه‌فرنگی و نان و کره و عسل است.

۱۰) از خرید آب‌نبات‌هایی که به سطح دندان می‌چسبند، آبمیوه‌هایی که از آب، قند و اسانس میوه تهیه شده‌اند و بستنی یخی نیز خودداری کنید؛ زیرا به غیر از کالری، ماده مغذی دیگری به بدن نمی‌رسانند.