جمعه, ۲۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 17 May, 2024
مجله ویستا

جهاد اقتصادی نقشه راهی مشترک برای قوا


جهاد اقتصادی نقشه راهی مشترک برای قوا

سال ۱۳۹۰ به نام جهاد اقتصادی نامیده شد تا در این سال وضعیت اقتصادی کشور با جهشی بزرگ با شکستن حلقه تحریم اقتصادی در کنار ابعاد سیاسی و فرهنگی متحول شده و ایران اسلامی مانند همیشه الگویی برای دیگر کشورها باشد

سال ۱۳۹۰ به نام جهاد اقتصادی نامیده شد تا در این سال وضعیت اقتصادی کشور با جهشی بزرگ با شکستن حلقه تحریم اقتصادی در کنار ابعاد سیاسی و فرهنگی متحول شده و ایران اسلامی مانند همیشه الگویی برای دیگر کشورها باشد. نامگذاری سال جدید با عنوان جهاد اقتصادی توسط رهبر معظم انقلاب و تاکید ایشان بر پیشرفت کشور در جاده تعالی و همت و تلاش مسوولان طی سالیان متمادی، نشان از حرکت شتاب‌بخش همراه با جدیت و همت در مباحث مهم کشور دارد.

قطعا این نامگذاری‌ها اتفاقی نیست که اندیشه‌ای در پشت آن نهفته نباشد و بر این اساس جامعه‌ای که در حوزه‌های سیاست، علم، فرهنگ و هنر به موفقیت‌های بزرگ در سطح جهانی دست یافته، هم‌اکنون باید در حوزه اقتصاد نیز به صورت موفقیت‌آمیز رو به پیشرفت گذاشته و به نتایج ملموسی برسد.

سیل تحریم‌های دشمنان اسلام بر ملت ایران ـ که زمینه‌ساز بسیاری از موفقیت‌های کشور بود ـ در سال جدید بیشتر مورد توجه قرار گرفت و رهبر معظم انقلاب با اشاره به حرکت شتابنده کشور، بخصوص بر محور اقتصاد سال جدید را جهشی برای ورود به سومین دهه پیشرفت و عدالت دانستند.

از آنجا که براساس آموزه‌های دینی بزرگان ما هرگاه فقر از دری وارد شود ایمان از در دیگر خارج می‌شود، می‌توان این سخن حضرت علی(ع)‌ را چنان مدنظر قرار داد که رشد اقتصاد و جهاد در راه رسیدن به آن می‌تواند در زدودن فقر از چهره جامعه و توسعه عدالت در کشور در سایه مدیریت‌ سیاسی و بین‌المللی مناسب دنبال شود.

بر ملت ایران و ناظران روشن است که ایران اسلامی توانسته است در مباحث مختلف سیاسی بخصوص در قبال تحریم‌ها، غرب را با چالش جدی مواجه کند و با موفقیت‌های روزافزون به عرصه هسته‌ای، نانوتکنولوژی، هوافضا و دیگر عرصه‌های علمی وارد شود و بسیاری از زیاده‌خواهی‌ها و اعمال فشارها را در راه پیشرفت ایران ناکام بگذارد، لذا بر این مبنا برای صیانت و حفاظت از دستاوردها و ایجاد جهش اقتصادی با رهنمودهای بزرگان نظام، ملت ایران قصد دارد برای گذر از موانع پیش‌رو و نهادینه کردن دستاوردها، یک تحول اقتصادی همراه با جهش در کشور را به منصه ظهور برساند که لازمه دستیابی ایران به جایگاه شایسته خویش در عرصه اقتصاد است.

با توجه به دستاوردهای مهم جمهوری اسلامی ایران و اتکا به سند چشم‌انداز ۲۰ ساله کشور «جهاد اقتصادی» را می‌توان سرآغاز حرکتی در راستای عقب راندن تحریم‌ها و پیشرفت بیشتر ملت ایران به سوی عزت و استقلال با محوریت ایستادگی در مقابل طرح‌های ظالمانه غرب قلمداد کرد.قاطبه تحلیلگران معتقدند که رسیدن به عزمی جدید در راستای تحولات اقتصادی باید از دایره سخن خارج شده و مسوولان کشور با نگاه دوراندیشانه به این مبحث مهم توجه نمایند.

حال با گذشت حدود ۲ ماه از این نامگذاری که یکی از اصلی‌ترین جهات آن همگرایی ۳ قوه مهم نظام در رسیدن به اهداف تبیین شده است، ضرورت این امر ایجاب می‌کند که استراتژی بلندمدتی که بازیگران آن قوای حکومتی بوده تنظیم شود تا هرگونه ناهماهنگی در سیاست‌های اتخاذ شده از بین برود.

طبیعی است در این مسیر پرهیز از مسائل حاشیه‌ای و بعضا اختلافی و بزرگ کردن آنها چنانچه رهبری فرموده‌اند دوری از هر گونه اقدامی که موجب شادی دشمن و ناراحتی دوستان ‌شود خصوصا در این مسائل بسیار ضروری و حائزاهمیت است.

بر این اساس، مجلس شورای اسلامی به عنوان اولین قوه پیشگام در تحقق این شعار با تشکیل کمیسیون ویژه‌ای در نخستین هفته کاری خود در سال ۱۳۹۰ راهکارهای تحقق منویات رهبر معظم انقلاب اسلامی را جامه عمل پوشاند و با مشخص کردن اعضا و وظایف جدید، پیگیر تحقق جهاد اقتصادی در خانه ملت شد.

قبل از تشکیل این کمیسیون ویژه، علی لاریجانی رئیس‌ مجلس با اشاره به عزم قاطع نمایندگان ملت برای تحقق این شعار اعلام کرد که از بین بردن بیکاری و مشکلات مربوط به اشتغال باید به عنوان محوری‌ترین هدف مدنظر قرار گیرد.

بر این اساس، رئیس کمیسیون ویژه جهاد اقتصادی نیز در اولین اظهاراتش بعد از تشکیل این کمیسیون در مجلس شورای اسلامی اعلام کرد که بحث‌های کارشناسی جهت هدف‌گذاری‌ها از اهمیت زیادی برخوردار است و باید کارهایی مدنظر قرار گیرد که ظرفیت ایجاد جهش به روش جهادی را داشته باشد.

حسین نجابت، نماینده تهران بر لزوم همگرایی و همسویی برای تحقق اهداف عالیه کشور تاکید کرد و یادآور شد که قطعا مجلس با دستگاه‌های ذی‌ربط در حوزه اجرا و قضا هماهنگ خواهد بود تا نظرات آنها را دریافت کند.

نجابت: بحث‌های کارشناسی جهت هدف‌گذاری‌ها از اهمیت زیادی برخوردار است و باید کارهایی مدنظر قرار گیرد که ظرفیت ایجاد جهش اقتصادی به روش جهادی را داشته باشد

اما این اظهارنظر رئیس کمیسیون که خاطرنشان کرده مجلس با پرهیز از شعار پیگیر رسیدن به یک اقتصاد پایدار است از سوی برخی اعضای قوه مجریه کاری نمادین عنوان و اعلام شده که مجلس در عمل موفق به اجرای این اندیشه نخواهد شد، ولی نمایندگان بر این مساله تاکید دارند که میزان موفقیت ۲ کمیسیون ویژه طرح تحول اقتصادی و اصل ۴۴ و خروجی تصمیمات آنها به گونه‌ای بوده که نقش بسزایی در تصمیم‌گیری‌ها در قوه مقننه و قوه مجریه داشته است.

لذا تشکیل کمیسیون ویژه جهاد اقتصادی نیز با بهره‌گیری از تجربیات گذشته خواهد توانست فرمایشات رهبر معظم انقلاب درخصوص جهاد اقتصادی را محقق کند.

حجت‌الله رحمانی، عضو کمیسیون کشاورزی آب و منابع طبیعی با اشاره به این که در گفتمان دینی ما بر کلمه جهاد تاکید ویژه شده و از آن معنای تلاش و زحمت مضاعف تلقی می‌شود عقیده دارد که وقتی کلمه جهاد روی امری عنوان می‌شود دیگر مساله حالت تقدس پیدا می‌کند و اجر و مزد آن، الهی خواهد بود.

نماینده الیگودرز با بیان این که وقتی لفظ جهاد از سوی ولی فقیه برای سال ۹۰ مدنظر قرار گرفته، قطعا کسانی که در این مسیر گام می‌گذارند در راه خدا حرکت می‌کنند یادآور شد که با توجه به تحریم، عناد و دشمنی‌هایی که دنیای استکبار علیه جمهوری اسلامی ایران صورت داده رهبر معظم انقلاب تشخیص دادند که حرکت عظیم و گسترده‌ای جهت تقویت بنیه اقتصادی کشور صورت گیرد و بر این مبنا مجلس نیز به عنوان یکی از قوای سه‌گانه کشور تصمیم مهمی مبنی بر تشکیل کمیسیون ویژه‌ای برای سرعت بخشیدن به طرح‌ها و لوایحی که مربوط به جهاد اقتصادی و همکاری با دولت است، اتخاذ کرد.

بهروز جعفری، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس نیز با تاکید بر این که کلمه جهاد برای امور مقدس بیان می‌شود یادآور شد که این کلمه در مورد تهدید خارجی و دشمن معنا پیدا می‌کند و از آنجا که در حال حاضر حوزه فعالیت استکبار علیه کشور در حوزه‌های مختلف فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی است باید تلاش ویژه‌ای برای خنثی کردن هرگونه تهدیدات در زمینه‌های مختلف ازجمله مباحث اقتصادی صورت گیرد.نماینده سمیرم با بیان این که مسوولان موظف هستند نیازهای مردم را در بخش اقتصاد مرتفع کنند، یادآور شد که از این جهت باید تلاش ویژه‌ای برای حل مساله بیکاری، اشتغال و انباشت تولید و ثروت در کشور صورت گیرد.

این نماینده با بیان این که نباید با اندیشه جهاد اقتصادی به صورت یک شعار برخورد کرد، افزود: چنانچه مسوولان با این اندیشه برخورد تبلیغاتی کنند راه به جایی نخواهیم برد.

با توجه به اظهارنظرهای نمایندگان و کارشناسان این‌گونه می‌‌توان برداشت کرد همان‌طور که مجلس در اولین گام با تشکیل یک کمیسیون ویژه کلید اولیه تحقق این هدف را فراهم کرد باید دولت و قوه‌قضاییه نیز شرایط را برای رسیدن به محتوای این اندیشه فراهم کنند.

جبهه پیروان خط امام و رهبری هم اخیرا با انتشار بیانیه‌‌ای در رابطه با جهاد اقتصادی با اشاره به اهمیت اجرایی شدن این اندیشه از دولت خواسته اقدامات عملی در جهت تحقق این هدف را انجام دهد.

این تشکل سیاسی اصولگرا یادآور شده که لازمه تحقق این جهاد، اجرای سریع دستوراتی است که رهبر معظم انقلاب در امر اقتصاد در سال‌های اخیر صادر فرموده‌اند و به این لحاظ مخاطب ایشان در این دستورات قوای سه‌گانه بخصوص دولت و دستگاه اجرایی کشور و عامه مردم است و دولت باید این اراده را در تمام مدیرانی که در امر اقتصاد مسوول هستند به وجود بیاورد یا آن را تقویت کند.

همچنین از دولت خواسته شده تا زمینه‌ای را فراهم کند که صاحبان‌ نظران و سرمایه‌های اقتصادی با تمام وجود به صحنه فعالیت در عرصه تولید و خدمات وارد شوند.

در نگاهی اجمالی و کلی باید تاکید کرد که قوای سه‌گانه بازیگران اصلی تحقق اندیشه جهاد اقتصادی هستند و باید در یک حرکت هماهنگ و یکپارچه، جهاد اقتصادی را نقشه راه مشترکی برای ارتقای تراز توانمندی کشور در حوزه اقتصاد و طبعا فرهنگ و اجتماع قرار دهند، چرا که روشن است حرکت جهادی از الزامات و تاثیرات خاص ارزشی، فرهنگی و اجتماعی برخوردار است.

بنابراین با توجه به اهمیت مسائل در شرایط فعلی دنیای امروز، یک استراتژی منظم و منسجم میان تمامی مسوولان و قوای سه‌گانه کشور می‌تواند به اعتلای جایگاه اقتصادی، سیاسی و فرهنگی آن در دنیا سرعت بیشتری ببخشد.

فاطمه امیری