پنجشنبه, ۲۸ تیر, ۱۴۰۳ / 18 July, 2024
مجله ویستا

اشتغال و سکونت زوجین


اشتغال و سکونت زوجین

تهیه مسکن مستقل برای زن یکی از وظایف شوهر در زندگی مشترک است و زن می تواند از زندگی مشترک با دیگران در یک مسکن خودداری کند. مسکن باید متناسب با شئونات، موقعیت خانوادگی و اجتماعی …

تهیه مسکن مستقل برای زن یکی از وظایف شوهر در زندگی مشترک است و زن می تواند از زندگی مشترک با دیگران در یک مسکن خودداری کند. مسکن باید متناسب با شئونات، موقعیت خانوادگی و اجتماعی زن باشد. اصل بر آن است که زن و مرد در زیر یک سقف زندگی را بگذرانند و زن باید در منزلی که شوهر تعیین می کند زندگی کند و شوهر وظیفه دارد مسکن مناسبی برای زن تهیه کند و تهیه مسکن جزو نفقه است.

در انتخاب مسکن زن می توان در ضمن عقد نکاح اختیار انتخاب مسکن را شرط کند و در صورت قبول شوهر، زن حق انتخاب مسکن و این که در کدام شهر زندگی کند، خواهد داشت.

اگر مردی در تهیه مسکن برای همسر خود کوتاهی کند، زن می تواند الزام به تهیه مسکن را از دادگاه تقاضا کند. معمولا زوج های جوان در اوایل زندگی در مورد مسکن و زندگی با خانواده زوج یا زوجه و نیز نوع شغل یکدیگر دچار مشکلاتی می شوند که چنان چه به حق و حقوق یکدیگر آشنا شوند و شروط خود را در عقدنامه بگنجانند، از بروز اختلافات بعدی جلوگیری و به تحکیم روابط خانوادگی منجر خواهد شد.

قبل از شروع بحث باید دانست طبق قانون زن باید در منزلی که شوهر تعیین می کند، سکونت کند مگر آن که اختیار تعیین منزل به زن داده شده باشد.

در مواردی که زن اختیار تعیین منزل ندارد، باید در منزلی که شوهر تهیه کرده است سکونت کند در صورت امتناع حق دریافت نفقه از شوهر خود را ندارد و به اصطلاح قانون ناشزه محسوب می شود.

سوالی که در این جا مطرح است این است که آیا زنی که اجازه اختیار مسکن را از شوهر گرفته است می تواند از او بخواهد که در محل سکونت پدر ومادرش و یا در خارج از کشور زندگی کند؟ آیا زن چنین حقی دارد؟ و اصولا چند مرتبه زن حق اختیار مسکن دارد؟

به گفته حقوق دانان اگر زن از شوهر اجازه اختیار مسکن داشته باشد این حق محدود به زمان خاصی نیست و همیشه می تواند از این حق استفاده کند ولی این اختیاربه آن مفهوم نیست که زن بتواند زوج را مجبور به زندگی با خانواده خود یا اقامت در خارج از کشور کند حتی اگر مسکن پدر و مادر یا محل مسکونی در خارج از کشور متناسب با وضعیت زن باشد زیرا هیچ کس نمی تواند استفاده از حق خود را وسیله ضرر دیگری قرار دهد.

در مواردی که زن اجازه اختیار مسکن را ندارد و باید در منزلی که شوهر اختیار کرده است زندگی کند آیا شوهر می تواند او را به زندگی با پدر و مادرش مجبور کند؟

اگرچه طبق شرع و قانون زن باید در محلی که شوهر تعیین می کند سکنی گزیند ولی مسکن باید به طور متعارف با وضعیت زن متناسب باشد و زن می تواند تقاضای مسکن مستقل کند.

زن برای گرفتن اختیار تعیین مسکن چه زمانی باید اقدام کند قبل از ازدواج، هنگام عقد یا بعد از آن؟

اختیار تعیین منزل باید ضمن عقد ازدواج به زن داده شود، در عین حال شوهر می تواند اختیار تعیین منزل را ضمن وقوع عقد ازدواج یا بعد از وقوع آن به همسرش بدهد.

معاونت آموزش قوه قضاییه